Timp liber

ONG clujean la Institutul Maghiar din București: Yuppi Day – teatru dans, gătit silențios și terapie prin experiență

yuppi

Un spectacol de teatru dans cu Téglás István de la Teatrul Naţional Bucureşti, silent cooking cu o nutriționistă din Budapesta și o proiecție de film despre terapia prin experiență – toate  acestea sunt parte din Yuppi Day – Gastronomie, terapie şi spectacol , eveniment care va avea loc joi, 7 aprilie, de la ora 18:00, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti (str. Gina Patrichi nr. 8). Evenimentul este organizat de Asociația Mișcare de Tabără Yuppi din Cluj-Napoca și de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

Téglás István, actor al Teatrului Naţional Bucureşti, va realiza un spectacol de improvizaţie, acompaniat de Lucian Maxim la tobă şamanică. “Spectacolul ne va duce înapoi la esenţe. Cum se naşte un sunet, o mişcare? Spectacolul va aborda și legătura între toba şamanică și cultura maghiară. Momentul de teatru dans va detalia naşterea unor mişcări prin intermediul sunetului, naşterea unui sunet prin intermediul mişcării, impactul muzicii asupra dansului şi cel al dansului asupra muzicii”, punctează Téglás István.

După spectacol, nutriţionista Tóth Kriszta din Budapesta va coordona o sesiune de silent cooking (gătit silenţios) la care sunt invitaţi să participe toţi cei prezenţi. Între reţetele simple şi sănătoase care vor fi preparate în linişte se numără şi körözött, o cremă specială de brânză realizată după o reţetă specific maghiară, cu alte cuvinte un hungaricum. Aşadar, cei prezenți vor prepara un element din tezaurul gastronomic al culturii maghiare.

La finalul întâlnirii, participanții vor afla mai multe despre terapia prin experienţă – ce este acest concept şi cât de mult înseamnă – dintr-un film de câteva minute, realizat de SeriousFun Children’s Network, SUA – o reţea internaţională de tabere terapeutice, precum şi de la reprezentanţii Yuppi prezenţi la eveniment.

Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere de terapie prin experienţă la Şăulia de Câmpie, judeţul Mureş. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice. În cadrul taberelor, copiii şi adolescenţii sunt implicaţi în activităţi precum căţărare, călărit, caiac, tras cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experienţe care îi ajută să-şi redescopere încrederea în sine şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala. În 2015, taberele au găzduit aproximativ 130 de copii proveniţi din 13 judeţe, susţinuţi de 100 de voluntari. În prezent, Yuppi colaborează cu 35 de medici specialişti. Mai multe informații despre Yuppi se găsesc pe pagina de Facebook Tabăra Yuppi Tábor.Lasă un răspuns

Site creat de