Timp liber, Important

Opera Națională Română din Cluj-Napoca deschide stagiunea 2016-2017 cu premiera ”LA TRAVIATA”, de Giuseppe Verdi

LA TRAVIATA

Sâmbătă, 1 octombrie 2016, Opera Națională Română din Cluj-Napoca își redezvăluie faldurile cortinei în fața noii  Stagiuni 2016-2017, invitându-vă la Premiera ”LA TRAVIATA”, de Giuseppe Verdi.

Desăvârșita creație verdiană, una dintre cele mai emoționante și fascinante opere ale tuturor timpurilor, revine pe scena teatrului liric clujean într-o montare inedită și plină de intensitate dramatică, ce a traversat un incitant parcurs european, în regia distinsei doamne Nadine Duffaut și a echipei sale artistice, sosită din Franța pentru acest proiect. Acesteia i s-a alăturat Gérard Audier, realizatorul costumelor, împreună insuflând culoarea locală a epocii și fascinația personajelor.

Povestea despre iubire și pasiune,  intensificate de seducție, suferință și sacrificiu, ne atrage în Parisul burghez, care dezvăluie poveste de iubire a fermecătoarei Violetta Valéry și a tânărului Alfredo. Libretul a fost de la început unul ademenitor și captivant pentru public, fiind inspirat de înflăcărata iubire dintre  scriitorul Alexandre Dumas- fiul și curtezana Rose Alphonsine Plessis, cea care a inspirat romanul autobiografic ”Dama cu camelii”. Premiera absolută a operei verdiene a avut loc la cinci ani după lansarea volumului lui Dumas, pe 6 martie 1853, la Teatro di Fenice, fiind recunoscută pentru istoricul său palpitant și lansarea puternic influențată de cenzura anilor 1800. Aceasta nu i-a permis compozitorului să plaseze acțiunea în contemporan, G. Verdi fiind nevoit să o transpună în ”păcătoasa” perioadă medievală. În pofida dificultăților, spectacolul a avut un succes triumfal, pe care îl reactualizează cu fiecare nouă reprezentație internațională, confirmându-și astfel calitățile componistice și actualitatea subiectului.

la-traviata-clujModernitatea subiectului ajută ca actuala montare a operei verdiene ”La Traviata”, în regia semnată de Nadine Duffaut, cu decoruri create de către Emanuelle Favre și costumele lui Gérard Audier, să aducă pe scenă și o readaptare temporală, precum și spațială, a contextului inițial. Povestea de dragoste dintre Violetta Valéry și Alfredo Germont se naște, de această dată, spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul unei petreceri la deja celebrul hotel parizian de lux Lutetia.

Absolventă de muzicologie la Sorbonna, Nadine Duffaut a semnat regia a numeroase spectacole aclamate în Franța și peste hotare, repertoriul său incluzând remarcabile creații ale compozitorilor G. Verdi, G Puccini, J. Massenet, G. Bizet, V. Bellini și J. Offenbach.

Premiera ”La Traviata” este a doua ocazie cu care doamna Duffaut revine la Cluj, după punerea în scenă a premierei ”Werther”, din debutul Stagiunii 2015-2016 a teatrului liric clujean. Incursiunea și profunzimea eroilor săi din ”La Traviata”, dramatismul și intensitatea sentimentelor sunt atent studiate, expuse și dezvăluite de regizoare :
”… cred că partitura operei se potrivește în totalitate cu această perioadă; felul în care se compunea muzica în 1945 a rămas foarte asemănător cu anii în care a fost compusă și ”La Traviata” (1853)  […]  În viziunea mea, eroina este victima unei societăți centrate pe bărbat, iar povestea ei se potrivește foarte bine în acest context istoric. Locația, Hotelul Lutetia, am ales-o pentru că este un spațiu cu o mare însemnatate istorică: în Parisul ocupat de trupele germane a fost sediul Gestapo-ului, iar după război, a funcționat ca și spital pentru supraviețuitorii taberelor de concentrație”

Premiera ce dezvăluie în mod memorabil noua stagiune lirică a Operei Române din Cluj aduce pe scenă o distribuție rezonantă, avându-i în rolurile principale pe soliștii Diana Țugui (Violetta Valéry), Cosmin Ifrim (invitat – Alfredo Germont), Florin Estefan (Giorgio Germont) și Viktória Cormoș (invitată- Flora Bervoix), alături de Oana Trîmbițaș, Eusebiu Huțan, Cristian Hodrea, Bogdan Nistor, Petru Burcă, Tudor Demeter, Varga Janos, Alina Simona Nistor, acompaniați de Orchestra, Corul și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflați sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea.
Aceeași distribuție însemnată va bucura publicul și cu ocazia celei de-a doua reprezentații ”La Traviata”, programată pentru data de2 octombrie 2016. Biletele ambelor spectacole pot fi achiziționate de la Agenția teatrală și online, pe www.biletmaster.ro .

Conferința de presă ce a anuțat marți, 27 septembrie, deschiderea oficială a Stagiunii 2016-2017 a dezvăluit reprezentanților mass-media toate detaliile ineditei montări a premierei, în prezența domnului Florin Estefan, Manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, a doamnei Nadine Duffaut, regizorul premierei, a dirijorului Gabriel Bebeșelea și a soliștilor Diana Țugui și Cosmin Ifrim, aflați în rolurile principale. Membrii distribuției au avut-o, de asemenea, alături pe doamna Adelina Chișu, reprezentantă a companiei NTT DATA, partener oficial al Operei clujene și susținător implicat și empatic al tuturor proiectelor sale artistice, care pășește din nou cu entuziasm alături de teatrul nostru liric într-o nouă stagiune.

Evenimentul de deschidere a noii stagiuni aduce totodată invitația la Operă într-o ținută ”la papion”. Campania ”Ia-ți papionul și vino la Operă!”, lansată cu ocazia premierei ”Nabucco” a stagiunii trecute, revine și cu prilejul premierei ”La Traviata” din dorința de a reaminti publicului eleganța actului artistic și empatia cu care ne dorim ca acesta să fie perceput și tratat. Cei care nu au încă accesoriul dichisit în garderobă sunt invitați să își achiziționeze papionul preferat de la standul Papionette, parteneri ai proiectului, aflat în foaierul Operei.Lasă un răspuns

Site creat de