Uncategorized

Opt filme vor intra in lupta pentru Trofeul Comedy 2015 Cluj

comedy cluj

Opt lungmetraje din opt țări – Malaezia, Ungaria, Franța, Polonia, Australia, Spania, Bulgaria și Marea Britanie – intră anul acesta în cursa pentru trofeele Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (16-25 octombrie 2015). Chiar dacă nu a stat la baza selecției lor, toate peliculele din competiție aduc în discuție tema tinereții, în forma ei mai mult sau mai puțin alienată.

Nominalizat la Leopardul de Aur (Festivalul Internațional de Film de la Locarno) și pentru premiul FIPRESCI (Festivalul Internațional de Film de la Hong Kong), filmul malaezian Cei ce salvează lumea (r. Seng Tat Liew, 2014) spune povestea unui grup de bărbați care îl ajută pe Pak Awang să mute o casă abandonată din adâncul junglei în sat, pentru a o oferi cadou de nuntă fiicei sale.

Din Ungaria intră în competiția pentru Trofeul Comedy 2015 filmul Din motive inexplicabile (r. Gábor Reisz, 2014). O excursie la Lisabona îl ajută pe un tip tocilar, care se apropie rapid de 30 de ani, să-și recupereze farmecul. Filmul a fost nominalizat la premiul East of West – Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary.

Jérôme Enrico, câștigătorul Trofeului Comedy Cluj 2013 cu pelicula Paulette, revine în competiție cu lungmetrajul Cerise (2015). Adolescenta Cerise are probleme de comportament, motiv pentru care mama ei o trimite la tătăl său în Ucraina. Cerise este o comedie despre maturizare, dar și despre forța legăturilor de familie.

Polonia este prezentă în competiție cu producția Cetățeanul (r. Jerzy Stuhr, 2014), un film nominalizat la Tallinn Black Nights Film Festival la categoria ’’Cel mai bun film’’. Comedia îl are drept personaj principal pe Jan Bratek (interpretat chiar de regizorul Jerzy Stuhr) care, în urma unui accident, intră în comă și ajunge să își retrăiască cei 60 de ani de viață în contextul istoric al Poloniei de după război.

Filmul de debut al regizorului australian Ben Chessell, Escroc de meserie (2015), este prezent în premieră europeană la Comedy Cluj 2015. Nominalizat la Awgie Award, categoria ‘’Cel mai bun film-adaptare’’, road-movie-ul îl are în centrul poveștii pe Lawrence, un adolescent chinez-australian care, după ce își pică examenele de la liceu din cauză că trișează, este exilat la țară pe timpul verii.

Lista filmelor de competiție este completată de filmul spaniol O schimbare de linie (r. Álvaro Fernández Armero, 2014), o comedie optimistă construită în jurul a șase tineri adulți care încearcă să iasă dintr-o criză personală, fiecare din ei eliberându-se în cel mai creativ și surprinzător mod posibil.

Câștigătoare a premiului pentru cea mai bună imagine la South East European Film Festival, Otravă pentru șoareci este o comedie semnată de regizorul bulgar Konstantin Burov și care urmărește evoluția a patru tineri infractori – Plamen, Guadata, Smoka și Chernyo. Ei se împrietenesc în 1988, într-o școală de corecție muncitorească, dar trebuie să se adapteze mai apoi schimbărilor aduse de anii care vin.

Din Marea Britanie intră în competiție comedia-dramă Pentru țară și regină (2014) a regizorului John Boorman. Continuarea a filmului ‘’Hope and Glory’’ (1987), film care a avut nu mai puțin de cinci nominalizări la Oscar, comedia spune povestea lui Bill Rohan la aproape o decadă distanță de când școala sa i-a fost distrusă de o bombă Luftwaffe.

Jurizarea filmelor din competiție va fi făcută de un juriu format din: scriitoarea și scenarista Allegra Huston, sora vitregă a faimoasei actrițe Anjelica Houston, actrița Kate O’Toole, una dintre cele cunoscute actrițe irlandeze de teatru, televiziune, film și radio, criticul de film James B. Evans, membru al membru al FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) și FEDEORA (Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană), și jurnalistul Neil Young, colaborator a numeroase publicatii prestigioase (Hollywood Reporter, Tribune Magazine, The Independent etc).  România este reprezentată în juriu de către Dorian Boguța, unul dintre cei mai apreciați actori români ai tinerei generații.

Toți aceștia vor decide premiile pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și cea mai bună interpretare.

Aproape 200 de filme sunt selecționate anul acesta la Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj, filmele independente reprezentând aproape 50% din peliculele de lung sau scurt metraj incluse în program.

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj are loc la Cluj-Napoca în perioada 16-25 octombrie 2015 și este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, cu sprijinul Banca Transilvania și Consiliul Național al Cinematografiei.

Secțiunea Europeană face parte din proiectul „Legături europene prin cinematografie și dans” și este finanțată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Secțiunea World Panorama este realizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj și programului „Cluj – Capitală Europeană a Tineretului 2015”. Proiectul susţine candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

ComedyCluj este un eveniment inclus in programul “Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului“.Lasă un răspuns

Site creat de