Studentie, Important

Opt studenți străini vor beneficia de bursele “Eugen Ionescu“ la Univesitatea Tehnică din Cluj

Opt studenți străini vor beneficia de bursele “Eugen Ionescu“ la Univesitatea Tehnică din Cluj

În urma competiției pentru bursele ”Eugen Ionescu” 2018 – 2019, Comisia Națională de Selecție din cadrul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) a acordat 73 de burse dintre care 13 la universități clujene.

Cel mai mare număr de bursieri dintre cei 13 revin Universității Tehnice din Cluj-Napoca, respectiv 8 – 4 doctoranzi și 4 postdoctoranzi,  în condițiile în care, la competiția din acest an au participat 23 de universități românești.

Cei 8 studenți provenind din țări francofone se vor bucura de susținerea financiară oferită de acest program și vor beneficia de stagii de cercetare și pregătire la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în domeniile Inginerie Electronică, Telecomunicații şi Tehnologii Informaționale – 5 bursieri, Inginerie Mecanică – 1 bursier, Inginerie Electrica – 1  bursier, Inginerie Civila și Instalații – 1 bursier.

La Direcția Regională AUF din Europa Centrală și de Est s-au înscris în acest an 451 de candidați din 24 de țări. Având în vedere numărul mare de candidaturi înregistrate, s-a decis ca toate mobilitățile să se deruleze pe o perioadă de 3 luni pentru a satisface un număr cât mai mare de cereri.  Aceste burse se înscriu în arii disciplinare care prezintă interes pentru universităţile româneşti şi care sunt considerate totodată prioritare pentru dezvoltarea ţărilor din care provin candidaţii.

Atribuirea burselor se bazează deci pe un dublu criteriu: calitatea ştiinţifică şi oportunitatea candidaturii pentru dezvoltarea regiunii de origine şi pentru progresele cercetării din universităţile româneşti.

Bursele reprezintă materializarea articolului 35 al Declaraţiei de la Bucureşti, adoptate de cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, care face referire la implicarea autorităţilor în dezvoltarea unei reţele universitare francofone în regiunea Europei Centrale şi de Răsărit. Programul, gestionat de Ministerul Afacerilor Externe şi de Agenţia Universitară a Francofoniei, a înregistrat încă de la început un real succes.

Gestiunea efectivă a burselor este coordonată de Agenţia Universitară a Francofoniei, a cărei experienţă în acest gen de programe este recunoscută pe plan internaţional.

România susţine, astfel, o utilizare centralizată şi pragmatică a resurselor universitare din Europa Centrală şi de Răsărit, pe baza expertizei Agenţiei Universitare a Francofoniei.



Lasă un răspuns

Site creat de