Din Zona

Organizarea inmormantarii – pomana mortului

servicii funerare

Atunci cand are loc o inmormantare, potrivit traditiei familia celui decedat ofera o masa, pomana celor prezenti. Daca in trecut la tara familia gatea si ii aseza la mese pe cei veniti de la biserica dupa inmormantare, azi, lucrurile sunt putin diferite. Diferite in sensul ca aceasta masa a fost cumva eliminata si inlocuite de pachete alimentare pe care familia le ofera celor prezenti.

Acest lucru este valabil mai ales la oras acolo unde omul modern nu prea are timp sa se ocupe si sa gateasca o cantitate mare de hrana. Sigur ca a urmatoare tendinta este ca masa de pomenire a celui decedat sa se organizeze direct la Biserica, la casa praznicala sau la un restaurant. In cazul in care optati pentru varianta simpla, cu pachete alimentare, puteti contacta o firma de servicii funerare www.funerare-ieftine.ro care, pe langa serviciile oferite, va poate pune la dispozite si aceste pachete cu alimente.

Dar care sunt cheltuielile cu masa de pomana? Exista diferente, dar in general costurile tin de cati oameni sunt prezenti, precum si de ceea ce se ofera la masa sau ce contine pachetul. Ca sa incercam sa oferim niste cifre, cheltuielile s-ar putea invarti in jur de 5-10 milioane. La pomana se pot oferi de asemenea cani, farfurii, tacamuri, dar si prajituri, placinte, cozonac, colaci si prosoape. Colacii trebuie sa-i comandati dinainte sau puteti discuta cu firma de pompe funebre care se poate ocupa si de acest aspect.

Batranii nostri obisnuiau sa ofere un colac cu o lumanare aprinsa si sa spuna „De sufletul lui….” si se completa cu numele celui care tocmai fusese inmormantat. Aceasta pomana se face pentru sufletul celui care a plecat dintre noi, dar nu ca sa aiba el ce sa manance pe lumea cealalta. Acolo nu mai este nevoie de hrana fizica pentru ca sufletul este eliberat de toate aceste nevoi lumesti: foame, sete, frig. Pomana este pentru cei prezenti, in amintirea celui care nu mai este. Dati de mancare familiei sau saracilor ca simbol al rugamintii pentru sufletul plecat din aceasta lume.

Astfel familia si cei prezenti se roaga pentru iertarea pacatelor celor decedat si pentru ca sufletul sau sa fie primit alaturi de cei drepti.

Dar pomana nu este o masa care are loc doar in ziua inmormantarii, dupa sfarsitul slujbei. Puteti face pomana si dupa aceea, in numele celui decedat. In plus, exista anumite zile cand Biserica recomanda organizarea unui parastas, care este tot o masa de pomana oferita celor pe care ii chemati sau celor care vin acolo unde se tine slujba.Lasă un răspuns

Site creat de