De Vazut, Din Zona

Paparudele – o sărbătoare veche de sute de ani se desfăşoară an de an într-un sat din Cluj (VIDEO)

paparudele

Duminică a fost mare sărbătoare la Nireş, în comuna Mica, judetul Cluj. Sătenii, dar şi curioşii veniţi din localităţile din zonă au asistat la „punerea în scenă” a vechii tradiţii „Paparudele” (practicată acum sute de ani) eveniment organizat an de an în ultimul deceniu. Anul acesta, de păstrarea tradiţiei acestei sărbători, care are scopul de a aduce ploaia, s-au ocupat cei de la Primăria Comunei Mica.

Conform tradiţiei, un grup de tineri intra în “scenă”, jucându-şi fiecare rolul, aceştia dominând uliţele satului cu multă veselie. Alaiul a fost stropit din belşug cu apă în trecerea sa prin sat, mai ales personajul îmbrăcat în costumul din frunze şi ramuri de copac.

Niresul este satul din Cluj care încă mai păstrează vechile tradiţii şi obiceiuri populare, iar în ultimii ani, de continuitatea „Paparudelor” s-a ocupat Tiberiu Zelencz, actualul primar al comunei Mica. Anul acesta, cei prezenţi au avut parte şi de un spectacol folcloric oferit de Alex de la Orăştie şi alţi artişti din zonă.

Paparuda reprezintă o practică magico-rituală de provocare a ploilor, desfășurată într-una din joile după Paşti sau, pur și simplu, în timp de secetă. Originile Paparudei datează încă din vechime, când femeile trace care participau la misterele dionysiace erau numite Piroboridavae, adică „Înflăcărate; Exaltate; Harnice”. Aceste mistere sau ritualuri se desfăşurau noaptea pe munţi, la lumina faclelor, cu o muzică asurzitoare.

Participanţii dansau urlând frenetic, în hore ameţitoare, până la epuizare. În special femeile ţineau aceste hore nocturne, îmbrăcate în veşminte lungi, fluturânde, făcute din blănuri de vulpe, peste care se puneau piei de căprioară şi, pe cap, coarne.



Lasă un răspuns

Site creat de