Social & Cultura

Parcul Etnografic „Romulus Vuia” va fi extins şi reamenajat! Se organizează concurs de soluţii

Luni, 20 februarie, la sediul Consiliului Judeţean Cluj a avut loc, în prezenţa Vicepreşedintelui Vákár István, conferinţa de lansare a Concursului internaţional de soluţii ”REVITALIZAREA ZONEI PARCULUI ETNOGRAFIC ROMULUS VUIA – PĂDUREA HOIA”, scopul acestui demers reprezentându-l dorinţa unei cât mai bune valorificări a patrimoniului cultural al acestui obiectiv administrat de forul administrativ judeţean prin intermediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Realizat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu Asociaţia Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia, organizaţie care a şi elaborat Masterplanul de conţinut al proiectului şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, concursul de arhitectură ale cărui premii totale sunt în cuantum de 72.000 de lei, urmăreşte identificarea celor mai bune idei pentru amenajarea şi extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”.

În mod concret, arhitecţii români şi străini interesaţi de acest proiect vor trebui să propună mai multe funcţiuni integrate într-un întreg unitar şi coerent, facilităţi care sunt structurare pe două direcţii principale, respectiv cea de edificare a unui centru administrativ, a unui centru pentru promovarea moştenirii satului românesc şi a unei scene în aer liber, dar şi o extindere a actualului Parc Etnografic înspre pădurea Hoia şi amenajarea zonei, în vederea creşterii potenţialului său turistic şi, în acelaşi timp, a gradului de atractivitate a acestei zone.

Ceea ce va rezulta la finalul acestui concurs va fi, în principal, transformarea zonei Parcului Etnografic din Hoia într-un nou pol de interes, precum şi o conectare a acesteia la celelalte obiective de interes turistic ale municipiului, respectiv un circuit turistic ce va lega centrul istoric al oraşului, Parcul Central, Cluj Arena şi Cetăţuia”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

După aprobarea documentaţiei tehnice în SEAP, concursul de soluţii va intra în linie dreaptă, astfel încât toţi cei interesaţi vor putea consulta regulamentul şi etapele corespunzătoare acestuia. Astfel, marea provocare a concursului este aceea ca parcul în aer liber, care la acest moment este o zonă închisă, cu reguli stricte specifice unui muzeu, să se conecteze în mod armonios cu viitoarea zonă deschisă pe care o va reprezenta actuala păşune şi pădurea Hoia. Pentru implementarea acestui proiect care va realiza o mai bună conectare la viaţa oraşului, o parte însemnată a Pădurii Hoia, aflată în proprietatea Consiliului Judetean Cluj, va trece în administrarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, astfel încât perimetrul actual al parcului, de 15 hectare, aproape se va tripla, ajungând la o suprafaţă totală de 42 de hectare.

 „Ceea ce este cu adevărat important e că la finalul proiectului vom readuce la viaţă şi vom reda clujenilor Pădurea Hoia, pe care mi-o doresc a fi cât mai deschisă şi mai primitoare. În acest fel, răspundem inclusiv unei nevoi majore a comunităţii, aceea de a compensa deficitul actual de spaţii publice prin oferirea pentru accesul liber a unei mari zone verzi”, a declarat Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István.

            Prin promovarea acestui concurs urbanistic internaţional, Clujul devine un promotor, la nivel naţional, al investiţiilor publice majore realizate prin intermediul concursurilor de soluţii. Marele avantaj al unei asemenea abordări este că soluţia adoptată nu mai este rezultatul unui criteriu, precum „preţul cel mai scăzut”, ci al selecţiei făcute de o echipă de profesionişti, în mod transparent.


sursa foto: Ghid Video Turistic



Lasă un răspuns

Site creat de