Studentie

Pastă de dinți pentru elefanți, pânză de păianjen comestibilă, băuturi magice – toate în weekend-ul „Prietenii științei” organizat la Cluj

Pastă de dinți pentru elefanți, pânză de păianjen comestibilă, băuturi magice – toate în weekend-ul „Prietenii științei” organizat la Cluj

Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai organizează, în perioada 22-24 martie, programul de weekend „Prietenii științei”.

Evenimentul dedicat tuturor celor care iubesc experimentele, sunt pasionați și preocupați de știință, de prezența și rolul ei în viața de zi cu zi, de protecția mediului înconjurător ca o garanție a sănătății societății.

Weekend-ul „Prietenii Științei” este un eveniment care promovează educația pentru științe în rândul tinerilor, accentuând importanța învățării prin metode interactive bazate pe investigații științifice.

Aflat la cea de-a treia ediție, programul propus în cadrul evenimentului răspunde unei nevoi actuale de informare și educare non-formală a elevilor și, în același timp, are ca scop promovarea științei în rândul elevilor, atragerea de noi generații către activitățile de cercetare și încurajarea alegerii unei cariere în domeniul cercetării și protecției mediului.

Activitățile propuse participanților cuprind experimente și demonstrații din domeniul fizicii, chimiei, biologiei etc., experimente care evidențiază aplicabilitatea acestor științe, cu precădere în protecția mediului înconjurător (experimente cu lumină, experimente cu frig și experimente cu energii neconvenționale), oferă răspuns unor întrebări cotidiene (Care este rolul și importanța vegețației asupra solului și calității apei?, Cum determinăm calitatea aerului de interior?, Care este calitatea fructelor și legumelor pe care le consumăm?) sau reprezintă curiozități educativ-distractive (băuturi magice și baloane de săpun gigant, pastă de dinți pentru elefanți, pânză de păianjen comestibilă etc.).

Alte activități vor da prilej participanților să studieze vremea cu ajutorul stației meteorologice, să construiască “clădiri” și să le testeze rezistența la cutremure sau să afle cum se măsoară concentrația de praf la nivelul solului și la limita troposferă/stratosferă și cum sunt salvate victimele în cazul unui dezastru.

Elevii vor putea participa la două concursuri cu premii: Cele mai interesante realizări folosind materiale reciclabile și Prietenii științei reciclează! Premiile vor consta în cărți și obiecte utile elevilor, iar diplomele de participare la concurs vor fi înmânate atât câștigătorilor, cât și profesorilor îndrumători.

Experimentele și demonstrațiile din program se vor derula ciclic în toate cele 3 zile dedicate evenimentului. În mod permanent, în curtea facultății, vor putea fi vizitate Caravana ECOTIC, expoziția mobilă a Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE), iar în incinta facultății “Oaza” verde a prietenilor științei – o expoziție de plante cu originea în diverse colțuri ale lumii. Totodată, va funcționa și un Atelier de creații pe teme de mediu, iar sâmbătă, participanții de toate vârstele vor putea participa la spectacolul interactiv cu tema Miniomul de ştiinţă.

Sărbătorirea celor 100 de ani de la înființarea Universității românești la Cluj va fi marcată în cadrul evenimentului, ca rezultat al colaborării cu Muzeul de Istorie al UBB, prin expunerea unor file din istoria UBB sub titlul UBB Centenar – Cronologie și o expoziție privind Viaţa studenţească la Cluj începând cu primul colegiu medieval, fondat de iezuiţi în secolul al XVI-lea şi continuând până în secolul XXI, cel al Universităţii Babeş-Bolyai.

Evenimentul „Prietenii științei” se va desfășura la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (str. Fântânele nr. 30), vineri 22 martie 2019, în intervalul orar 16.30 – 20.00,  sâmbătă 23 martie 2019, în intervalul orar 10.00 – 16.00 și duminică 24 martie 2019, în intervalul orar 10.00 – 13.00.



Lasă un răspuns

Site creat de