De Vazut, Important

Perseidele – un fenomen astronomic spectaculos ce va umple cerul de meteoriți va avea loc sâmbătă

Vești bune pentru îndrăgostiții care preferă întâlnirile romantice sub clar de lună sau pentru pasionații de astrololgie. Noaptea de 12 spre 13 august se dovedește a fi una spectaculoasă datorită fenomenului denumit „Perseidele”.

Acest fenomen constă într-o ploaie impresionantă de meteoriți ce par să provină din constelația Perseu, de aici și numele de „Perseidele”. Fluxul de corpuri cerești, Peiseide, se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle iar norul de particule s-a format în urma cometei în timpul călătoriei sale de-a lungul orbitei.

Ploaia de meteoriți a fost observată regulat de mai bine de 2000 de ani și poate fi urmărită și în prezent în perioada 17 iulie – 24 august. Orice meteor al cărui traiectorie ajunge în constelația denumită Cassiopeia, este o „perseidă”. Specialiștii susțin că perioada în care imaginile spectaculoase ating cote maxime este cuprinsă între 9 și 13 august.

Anul acesta, punctul culminant al fenomenului va avea loc în noaptea de 12 spre 13 august, atunci când vom putea observa un număr foarte mare de meteoriți sau „stele căzătoare” deplansându-se pe bolta cerească. În mod regulat, putem observa aproximativ 80 de meteori pe oră. Anul trecut, specialiștii au anunțat că au înregistrat până și 200 de meteori pe oră.

Deși vremea se anunță favorabilă iar norii par să nu intervină, Luna va fi extrem de luminoasă, fapt care va îngreuna vizibilitatea. Însă, o mare parte din iubitorii acestor fenomene nu par să se dea în lături și afirmă că așteaptă cu nerăbdare fenomenul.

Cea mai bună perioadă în care vom putea observa aceste stele căzătoare este cea de după miezul nopții până dimineața. Din păcate, Luna nu va reprezenta o piedică din cauza luminozității intense doar în prima parte a nopții, atunci când numărul meteorilor nu este atât de mare. Fenomenul se poate observa cu ochiul liber și nu este necesară folosirea unui aparat special. Astronomii ne mai sfătuiesc să urmărim meteorii stând în zone cât mai întunecoase deoarece luminile aflate în apropiere vor reduce vizibilitatea.

Tot ce ne rămâne de făcut este să ne decidem asupra unui loc din care să putem observa fenomenul spectaculos, să ne pregătim hamacul și să ne concepem o lungă listă cu dorințe!

 Lasă un răspuns

Site creat de