Uncategorized

Petiţie împotriva organizării concertelor în Piaţa Unirii. Motivul: Biserica „Sfântul Mihail” se deteriorează

biserica sf mihail

O petiţie online împotriva organizării concertelor în Piaţa Unirii, din cauză că Biserica „Sfântul Mihail” se deteriorează, a fost lansată ieri şi se adresează primarului Emil Boc. Iniţiatorii petiţiei se plângă că din cauza numeroaselor concerte din respectiva zonă o parte din tavanul bisericii s-a prăbuşit.

Stimate domnule primar,

Vă scriem cu profundă îngrijorare după ce o parte din tavanul Bisericii „Sfântul Mihail” s-a prăbușit. Observăm faptul că nefericitul eveniment s-a petrecut după concertul de sâmbătă seara numit „Zilele Prieteniei Bergenbier”. Acest concert a fost doar ultimul din seria multor concerte ținute în Piața Unirii, existând suspiciuni serioase că vibrațiile provenite de la concert(e) au dus, în mod determinant, la prăbușirea părții din tavan. Considerăm acest eveniment ca fiind de o serioasă gravitate pentru mai multe motive:

1. Biserica „Sfântul Mihail” face parte din patrimoniul material, cultural și religios inestimabil al municipiului. Orice plăcere muzicală de o seară pălește în fața pericolului distrugerii unui monument istoric care a devenit un adevărat simbol al Clujului.

2. Biserica „Sfântul Mihail” este vizitată de o mulțime nenumărată de turiști și folosită de clujeni pentru rugăciune, lăcașul fiind deschis toată ziua. Orice desprindere a tencuielii sau prăbușire a altor elemente arhitectonice riscă să pună în pericol viața umană.

3. În zilele de duminică, programul bisericii cuprinde celebrarea mai multor oficii religioase, care, în timpul concertelor, sunt deranjate de zgomot; aceeași situație se regăsește la catedrala greco-catolică din zonă.

4. Nu e absolut necesar să fie organizate concertele în Piața Unirii. Există locații alternative care oferă, unele dintre ele, și un grad ridicat de izolație fonică. Un exemplu ar fi recent contruita Sală Polivalentă.

Având în vedere motivele de mai sus, insistăm asupra necesității luării unor măsuri urgente și ferme. Orice procedură administrativă (cum ar fi expertizele tehnice) care întârzie stoparea producerii de vibrații poate duce la pierderi iremediabile de patrimoniu și chiar de vieți omenești. Solicităm:

– Stoparea imediată și fără avize suplimentare, prin intermediul unor instrumente administrative (dispoziții ale primarului) și legale (Hotărâre de Consiliu Local) luate în regim de urgență, a organizării concertelor în Piața Unirii

– Invitarea administratorilor bisericii la dialog, identificarea surselor de finanțare și elaborarea unui plan de renovare a Bisericii „Sfântul Mihail”, ținând cont de faptul că, moralmente, monumentul este proprietatea întregii comunități clujene.

Vă așteptăm de urgență răspunsul și vă asigurăm de încrederea pe care cetățenii Clujului și-o pun în alesul lor și în persoanele ce lucrează în aparatul administrativ local spre binele clujenilor. Cetățenii Clujului au demonstrat deja această încredere; ea este argumentul cel mai puternic pe care vi-l putem trimite pentru a lua în serios o situație gravă ce încă se poate agrava” se arată în petiţia lansată online.

Răspunsul primarului Emil Boc nu a întârziat să apară. Acesta a declarat că va găsi soluţii şi pentru această problemă.

Nu putem da curs unei cereri de interzicere a derulării de evenimente publice în Piața Unirii. Urmează Zilele Culturale Maghiare. Astfel de evenimente emblematice ale orașului cum sunt Zilele Maghiare sau Zilele Clujului sau TIFF nu pot fi anulate sau mutate din centrul orașului. Ceea ce putem face în schimb este să cerem să nu se depășească un anumit nivel de decibeli. Până acum nu am avut astfel de plângeri privind nivelul de zgomot din Piața Unirii. Pentru zonele de locuințe există reglementări clare. Putem să le aplicăm și în momentul în care se autorizează concerte sau alte evenimente în piața centrală. Dacă nu le respectă putem și să îi sancționăm. Cine este ilegal trebuie să plătească. N-am utilizat până acum aceste prevederi legale pentru că n-am avut sesizări pe această temă, că de la vibrații se avariară clădirile. Ca formă de respect pentru biserca romano-catolică, noi oricum nu autorizăm evenimente în Piaţa Unirii între 6 și 18.00 pentru ca slujbele să se deruleze în condiții optime. Ar fi culmea ca de acum să nu mai autorizăm niciun eveniment în centrul orașului. Asta ar înseamnă că Zilele Maghiare să nu mai aibă loc”, a răspuns primarul Emil Boc.



0 Comments

  1. Cred ca strămoșile mele au fost strănepoții celor care au construit această biserică începând de secolul 14-lea. Trebuie să facem totul ce e în puterea noastră de a păstra această capodoperă a arhitecturii la mai multe secole după noi pentru strănepoții noștri.

Lasă un răspuns

Site creat de