Din Zona, Important

Petiție pentru curățarea și igienizarea malurilor Someșului pe zona dintre Floreşti şi Cluj-Napoca

Petiție pentru curățarea și igienizarea malurilor Someșului pe zona dintre Floreşti şi Cluj-Napoca

O petiție prin care se cere ecologizarea cursului Someșului a fost lansată de organizatorii evenimentului Someș Delivery.

Petiţia poate fi semnată aici.

Prin intermediul petiției se „solicită implementarea imediată a unei campanii de ecologizare și naturalizare a malurilor Someșului pe porțiunea de la intrarea în localitatea Florești până la ieșirea din localitatea Cluj-Napoca și implementarea imediată a unei soluții care să stopeze depozitarea gunoaielor pe maluri, gunoaie care mai apoi poluează râul în aval„.

Pentru acestea considerăm impetuos necesară aducerea la aceeași masă, într-un proces eficient și transparent, a instituțiilor cu atribuții în administrarea Someșului, inclusiv Apele Române, Garda de Mediu, Compania de Apă Someș, Consiliul Județean Cluj, Hidroelectrica, specialiști în domeniu și societatea civilă”.

Știm că dacă vrem un Someș mai curat nu e suficient să ne întâlnim o dată pe an pe malurile lui și să îl activăm cu diferite proiecte și amenajări. Din acest motiv am demarat o cercetare în anul 2018 asupra Someșului din amonte. Din Florești până la Beliș, am abordat toate administrațiile deschise la dialog și locuitorii. Scopul a fost înțelegerea contextului real al surselor de gunoi care afectează râul ca bază de discuție pentru măsuri eficiente în viitor.

La final de eveniment dorim să ducem mai departe două teme insuficient abordate în prezent, în contextul în care există deja un proiect de reamenajare a malurilor râului. Prima este cea a navigabilității cu ambarcațiuni ușoare, de agrement, pe un fundal legislativ restrictiv. A doua este cea a gunoiului omniprezent care pare foarte greu de înlăturat. Dorim să creștem dragul de Someș prin activități diverse dar și să-l avem mai curat prin responsabilizare și management mai eficient al gunoiului din amonte.”, a declarat Marius Moga, coordonatorul proiectului.

Înainte de Someș Delivery 2019 au avut loc două acțiuni de ecologizare, alături de locuitorii cartierului: „am strâns peste 60 de saci de deșeuri: de la pet-uri, la uși, canapele, trotinete, haine, papuci, cești, conserve și componente de electrocasnice”, spun organizatorii.

somes gunoaie cluj 2019 2

somes gunoaie cluj 2019Lasă un răspuns

Site creat de