Social & Cultura

Petiţie pentru recunoașterea zilei de de 22 iulie ca Ziua Europeană pentru Victimele Infracțiunilor Motivate de Ură

petitie

În ultimul an, în România, ca de altfel în întreaga Europă, a devenit tot mai evidentă creșterea numărului infracțiunilor motivate de ură, precum și intensificarea discursului instigator la ură, a discursului discriminatoriu, ofensator și/sau misogin în spațiul public.

În acest context, GO FREE – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Grupul de Inițiativă al Tinerilor Rromi „Ućo Dikhipen”, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Centrul FILIA, Uniunea Tinerilor Romi din România (UCTRR), Asociația Umanitară Chara, Asociația STR-ONG for Future și Romania Pozitivă se alătură demersului european de recunoaștere a zilei de 22 iulie ca Ziua Europeană pentru Victimele Infracțiunilor Motivate de Ură. Lansăm totodată un apel la solidaritate și la încetarea amenințărilor, intimidărilor și violenței împotriva persoanelor pe motive de etnie, religie, gen, dizabilități sau orientare sexuală.

Reglementarea, sesizarea și sancționarea infracțiunilor motivate de ură în România, cât și a discursurilor care instigă la ură, îndreptate împotriva grupurilor vulnerabile, se impun nu doar în cazul autorităților, ci este nevoie de implicarea noastră, a tuturor, în crearea unei societăți în care membrii fiecărui grup să se simtă în siguranță, o societate care garantează pentru fiecare persoană că nu va fi nevoie să facă față zilnic amenințărilor, ostilității, violenței, discriminării sau excluderii din partea celorlalți. Este nevoie ca fiecare grup să accepte faptul că această societate nu este DOAR pentru ei, ci este ȘI pentru ei, după cum este, în egală măsură, și pentru ceilalți.” a declarat Andra Camelia Cordoș – președinte Go Free.

Doar în anul 2013, au fost raportate 47.146 de cazuri de infracțiuni motivate de ură, în 20 de țări europene. Majoritatea rămân însă neraportate și nepedepsite. Petiția pentru recunoașterea oficială a zilei de de 22 iulie ca Ziua Europeană pentru Victimele Infracțiunilor Motivate de Ură poate fi semnată pe site-ul oficial al campaniei No Hate Movement (http://blog.nohatespeechmovement.org/petition/).Lasă un răspuns

Site creat de