Timp liber, Important

Photo Romania Festival la Cluj: expoziții în premieră, povești din spatele obiectivului și fotografi premiați

Photo Romania Festival

Photo Romania Festival 2016 se va desfășura între 18 și 22 mai, în mai multe locații din Cluj-Napoca, și va transforma pentru 5 zile orașul în centrul european al fotografiei. Cea de-a șasea ediție a Photo Romania Festival va aduce la Cluj zeci de fotografi recunoscuți la nivel național și internațional, expoziții în premieră, conferințe, concerte și workshop-uri dedicate fotografilor profesioniști și amatori.

Photo Stories: poveștile din spatele obiectivului

Unul dintre cele mai importante evenimente ale ediției din acest an este Photo Stories, o serie de prezentări de tip TED ale experiențelor care au definit creația fotografică a unor artiști români și străini, dar și a unor tehnici sau genuri fotografice specifice. Evenimentul se va desfășura în 20 și 21 mai, în Amfiteatrul Universității Sapientia (Calea Turzii, nr. 4). Temele abordate de cei peste 25 de speakeri sunt diverse, mergând de la fotografia de nud până la poveștile transmedia, de la locul special al fotografiei de tip analog într-o lume digitală până la fotografia de concert și de la colaj ca imagine și obiect până la imaginile obținute prin tehnica pinhole.

Doi dintre invitații de top care vor vorbi în cadrul Photo Stories sunt Korniss Péter − câștigător al unui premiu Pulitzer în 2004 − și Colin Ford, fondatorul Muzeului Național de Fotografie, Film și Televiziune din Marea Britanie. O altă prezentare specială pe care o va găzdui Photo Stories va fi cea a lui Miluță Flueraș, unul dintre cei mai valoroși fotografi de concert români și supraviețuitor al incendiului din Colectiv. Artistul va vorbi despre încercarea prin care a trecut în seara de 30 octombrie 2015, când fotografia concertul trupei Goodbye to Gravity, dar și despre experiența sa ca fotograf de concert.

Artiștii fotografi care își vor spune poveștile în fața publicului clujean vin din 10 țări europene (Franța, Serbia, Spania, Suedia, Slovacia, Italia, Marea Britanie, Ungaria, Grecia și România) și vor fi prezenți la Photo Romania 2016 ca reprezentanți ai unora dintre cele mai importante festivaluri de fotografie din Europa.

Expoziții: Tragedia din Colectiv și Iosif Berman – „Omul cu o mie de ochi”

Miluță Flueraș își va prezenta în premieră, la Photo Romania Festival, fotografiile realizate în seara incendiului din clubul Colectiv, în cadrul expoziției-tribut Taking my time to pay an homage.

O altă expoziție specială a ediției din acest an este cea dedicată lui Iosif Berman, unul dintre cei mai importanți fotografi români din toate timpurile, cel pe care Geo Bogza îl supranumea „omul cu o mie de ochi”. Născut într-o familie de origine evreiască din Bucovina, Berman restabilea, în perioada interbelică, concepţia originară despre autenticitatea fotografiei în spaţiul românesc și poate fi considerat, pe bună dreptate, părintele imaginii de reportaj românești moderne. Expoziția dedicată lui, ca și prezentarea susținută de Cristian Graure în cadrul Photo Stories, își propun să expună o serie de aspecte ale creației sale fotografice mai puțin cunoscute publicului. „În fiecare an, secțiunea festivalului referitoare la Muzeul Fotografiei se concentrează pe un fotograf reprezentativ pentru istoria imaginii românești sau internaționale. În anii precedenți, s-a pus accent pe fotografi precum Art Shay sau Henri Cartier-Bresson în fotografia lui Victor Boldâr și Andrei Pandele. Anul acesta am hotărât să aducem în atenția publicului unul dintre cei mai mari fotografi pe care i-a avut România: Iosif Berman”, a declarat Sebastian Vaida, directorul artistic al Photo Romania.

Un alt punct important al festivalului va fi Photo Romania 4 All, o expoziție colectivă a celor mai buni fotografi români contemporani. Albumul cu același titlu va fi prezentat în premieră în cadrul Photo Romania 2016.

Centru național al fotografiei de nuntă și punct de întâlnire al managerilor festivalurilor europene

Photo Romania Festival va găzdui cea de-a doua ediție a Wedding Stories, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate fotografiei de nuntă din România. Conferința se va desfășura în data de 19 mai, în Amfiteatrul Universității Sapientia, și se va bucura de prezența unora dintre cei mai valoroși fotografi de nuntă din Europa: Fabio Mirulla, Marco Miglianti sau Mait Jüriado. Invitații Wedding Stories 2016 au câștigat împreună peste 45 de premii internaționale în competițiile de gen și vor vorbi, pe parcursul unei zile, despre experiențele lor profesionale și secretele unei fotografii de eveniment reușite.

În același sens, un capitol important al ediției din acest an este continuarea proiectului Industry Days, care va aduce la Cluj reprezentanții a 20 dintre cele mai importante festivaluri dedicate fotografiei din Europa. Astfel, Photo Romania 2016 va însemna și cea de-a treia întâlnire a rețelei organizatorilor europeni de festivaluri ale artei fotografice, înființată la inițiativa echipei Photo Romania, în 2015. Ediția a șasea va aduce cu sine și consolidarea poziției importante deținute de evenimentul născut la Cluj pe harta festivalurilor de profil din Europa.

O nouă casă pentru Photo Romania și campanie pentru înființarea unui Muzeu al Imaginii

Noua Casă Photo Romania se va afla, între 18 și 22 mai, pe strada Emil Racoviță, la numărul 37. Locația va fi punctul central de întâlnire al iubitorilor fotografiei și va găzdui expoziții, concerte în aer liber și dezbateri dedicate artei fotografice. Tot aici va fi amenajată o zonă de chill-out, în care vizitatorii festivalului se vor putea relaxa și vor putea savura un pahar de vin în compania invitaților. Ediția a șasea a Photo Romania Festival marchează, astfel, intrarea în circuitul cultural clujean a unui nou spațiu dedicat evenimentelor culturale: o casă cu o poveste frumoasă și, mai ales, un viitor artistic, sub denumirea de ETC Studio.

Organizatorii Photo Romania văd în cea de-a șasea ediție a festivalului un prilej important de continuare a campaniei de strângere de semnături pentru înființarea unui muzeu dedicat imaginii în România. Muzeul va fi organizat pe patru secțiuni – fotografie, film, mass media și comunicare publicitară. „Proiectul nostru de înființare a unui Muzeu al Imaginii a început acum patru ani, când am organizat o expoziție temporară de aparatură fotografică la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. O astfel de inițiativă, însă, ar avea nevoie de o locație permanentă, care să asigure condițiile necesare bunei desfășurări a unor workshop-uri, proiecții de film, conferințe și care, desigur, să fie un spațiu expozițional amenajat corespunzător”, a spus Cătălin Balog Bellu, inițiatorul Photo Romania Festival. Proiectul este susținut de Beard Brothers, Webbits, Universitatea de Artă și Design, Universitatea Sapientia și Universitatea „Babeș-Bolyai”.

În același sens, Photo Romania 2016 va însemna și o reînviere a filmului în Turda. Astfel, pe parcursul festivalului, salina din Turda va găzdui o serie de proiecții de film documentar: The Salt of the Earth, România sălbatică, Fascinația meșteșugului, Omul cu o mie de ochi sau Challenge Boundaries. Proiectul este realizat în colaborare cu Noa Events, Primăria Turda și Salina Turda.

Tot în cadrul Photo Romania 2016, organizatorii vor lansa oficial o Rețea a Galeriilor de Fotografie din România, ale cărei prime locații se află în Tășnad și în Turda. Astfel de centre vor mai fi deschise în Brașov, Iași, Timișoara și Bistrița.

Puteți afla mai multe detalii despre evenimentele din cadrul festivalului accesând site-ul – www.photoromaniafestival.ro – și pagina de Facebook a evenimentului: www.fb.com/PhotoRomaniaFestival .

Photo Romania Festival este organizat de Asociația Photo Romania. Prima ediție a festivalului a avut loc în 2010.

Proiectul Photo Romania 2016 este finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13  Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european.  Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca.

PhotoRomania Festival 2016 este prezentat de Cewe Fotocarte și susținut de FotoHobby, Webbits, Marty Restaurants, Nikon România, Iulius Mall, Compexit Skoda, FotoGear.Lasă un răspuns

Site creat de