Social & Cultura

Pianul, acest instrument polifonic uimitor

poza cluju.ro

Nostalgia după vremurile apuse îi face pe unii dintre aceia ce au posibilități materiale îndestulătoare ca să viseze la a avea un pian în camera de zi, pentru că le va oferi negreșit atmosferă elegantă, de romane interbelice, atât de plăcută, dacă și amenajarea interioară generală este pe măsură.

Pentru o familie ce are copii, acest instrument poate fi motivul înscrierii celor mici la niște cursuri de pian ținute de profesori experimentați, precum sunt aceia de la Bravissimo.

Există și varianta unor lecții particulare ținute acasă, dar parcă tot mai bine este la o școală particulară de profil, unde copiii învață pianul, dar și socializează, dezvoltându-se astfel mai armonios decât dacă ar fi ținuți sub un clopot de sticlă. În plus, într-o clasă de pian ei pot să se autoevalueze, să își dea seama și singuri de nivelul pe care l-au atins, să își dorească să fie la fel de buni (sau chiar mai buni) decât colegii lor.

Revenind la pianul de acasă, el poate fi un excelent instrument de studiu pentru copil, contribuind la dezvoltarea abilităților muzicale ale acestuia.

Există o varietate de instrumente muzicale extraordinare pe lumea aceasta, dar cântatul la pian are beneficii multiple, unele dintre ele cu totul și cu totul speciale.

Cel mai important dintre acestea este acela că pianul este un instrument polifonic, spre deosebire de majoritatea instrumentelor muzicale (vioară, flaut etc.) ce fac parte din categoria celor monofonice.

Ce înseamnă această polifonie?

Pianul permite a se cânta mai multe note în același timp, ceea ce îi dă capacitatea de a fi un instrument universal, bun spre a fi utilizat și fără alte altele ajutătoare.

Cele mai multe instrumente muzicale nu pot să redea bucăți complexe doar de către un singur interpret. De aceea pianul oferă performanțe solo impresionante, fiind utilizat ca instrumentul de acompaniament ideal de utilizat într-o multitudine de situații.

Și pentru compozitori este perfect, deoarece se pot crea la el melodii simple sau complexe, fără a fi nevoie de alte instrumente sau de a apela mai nou la programele muzicale de pe calculator.

Chiar și un amator poate să învețe să cânte la pian, condimentându-și astfel viața.

Acest instrument face posibila vizualizarea completa a tastaturii, spre deosebire de instrumentele de suflat sau de coarde unde lucrurile stau cu totul altfel.

Produci sunetul ca și când ai tasta pe o claviatură de laptop: apeși o clapă și miracolul sonor se produce. Trebuie doar să cunoașteți notația muzicală și locația clapelor pentru a produce sunetul sau acordurile instrumentelor simulate de la pian.

Pianul oferă cunoștințe de bază, mai ușor de asimilat, chiar și în domeniul teoriei muzicale, destul de arid pentru începători.

Asta ca să nu mai vorbim de faptul că în comparație cu aceia ce nu știu să cânte la pian, cineva care a făcut astfel de cursuri când era mic și a căpătat oarecare dexteritate, are șanse mult mai mari ca să învețe rapid cum să cânte și la alte instrumente.

Află mai multe aici, la Bravissimo, despre cursurile de pian și cum poți ca să procedezi pentru a-l înscrie pe copilul tău la ele!



Lasă un răspuns

Site creat de