Social & Cultura, Important

Pier Luigi Sacco – unul dintre cei mai reputați specialiști europeni în domeniul economiei culturii – va susţine o conferinţă la Cluj

centrul cultural clujean Pier Luigi Sacco

Centrul Cultural Clujean, în parteneriat cu Liberty Technology Park, organizează în seara zilei de 4 mai conferința „Impactul culturii – de la valoare economică la valoare socială”, avându-l ca invitat pe unul dintre cei mai reputați specialiști europeni în domeniul economiei culturii.

Pier Luigi Sacco este profesor de economia culturii la Universitatea IULM din Milan și cercetător principal și profesor asociat la Universitatea Harvard. Sacco este consilier special al Comisarului European pentru Cultură și Educație, director al Institutului pentru Cercetarea și Evaluarea Politicilor publice al Fundației Bruno Kessler, membru al Comitetului Tehnico-Științific pentru Muzee și Economie al MIBACT, membru al Consiliului Științific al Fundației Europeana și al Consiliului Consultativ Internațional al Secretariatului pentru Cercetare, dezvoltare și Inovare al Republicii Cehia.

Clujul este unul dintre orașele europene care înțeleg rolul transformator pe care cultura îl joacă în dezvoltarea orașului și îi conferă o poziție de factor cheie în strategia de dezvoltare locală. Însăși existența Centrului Cultural Clujean o demonstrează: organizația noastră a primit de la administrație și de la comunitate misiunea de a mobiliza sectorul cultural să lucreze ce celelalte sectoare cheie pentru a obține transformări sociale pozitive și dezvoltare urbană.

Conferința susținută de Pier Luigi Sacco este un prilej excelent pentru ca sectorul cultural, sectorul de afaceri, sectorul academic, societatea civilă și administrația publică să se întâlnească și să dezbată ce rol și ce impact poate juca și produce cultura în fiecare din aceste domenii și, în general, în viața orașului”, declară Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

Pier Luigi Sacco este unul dintre primii cercetători care a asociat lumea culturii cu economia, demonstrând valoarea socială a culturii. În viziunea lui, cultura, inovația și creativitatea sunt elemente esențiale pentru dezvoltarea unui oraș sau a unei regiuni. Sacco studiază și descrie valoarea culturii în diferite industrii, de la sectorul de afaceri, unde accentuează relevanța pe care o are cultura în procesele contemporane ale corporațiilor și în responsabilitate socială, până la administrația publică, domeniu în care vorbește despre rolul culturii în transformarea urbană. Contribuie la imaginarea unor scenarii globale ale producției culturale și creative care să redefinească modelele de dialog intercultural și incluziune socială.

Conferința publică a lui Pier Luigi Sacco are loc în contextul Întâlnirii Rețelei Orașelor Culturale înființate anul trecut la inițiativa Clujului și dedicată colaborării între orașe foste și actuale candidate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. La întâlnire și-au confirmat până în prezent participarea orașele Aveiro și Guimaraes din Portugalia, Leeds din Marea Britanie, Debrecen din Ungaria, Plunge și Klaipeda din Lituania, precum și Eleusis din Grecia, Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Liberty Technology Park, al Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, al Consiliului Județean Cluj și al Băncii Transilvania, partenerul oficial al Centrului. Mai multe informații pe www.cccluj.ro/cultural-economics.

În 2018, Centrul Cultural Clujean începe implementarea programului său cultural care cuprinde 12 proiecte majore, cu rol în transformarea socială și dezvoltarea orașului. În luna mai agenda publică a Centrului include Întâlnirea Rețelei Orașelor, două sesiuni de intervenții experimentale în cadrul Fondului de Inovare în cartiere, coordonarea Nopții Muzeelor și prima ediție a Zilei Culturii Romilor în Zilele Clujului, sub egida proiectului Jivipen.Lasă un răspuns

Site creat de