Social & Cultura

Pivotul dentar: Soluția ideală pentru dinții afectați de carii profunde

Pivotul dentar

Știai că, la nivel mondial, cariile sunt cele mai comune probleme cu care pacienții se prezintă în cabinetele stomatologice? În stadii incipiente, acestea sunt curățate rapid, iar în locul în care s-a lucrat se aplică un material rezistent și estetic, care imită foarte bine smalțul dentar. Din păcate, există și cazuri avansate, cazuri în care o simplă plombă, căci despre aceasta aminteam, nu poate repara daunele provocate.

Pentru dinții afectați de carii profunde, medicii pot recomanda pivotul dentar. Ce este, cum te ajută și cât rezistă un pivot dentar? Află toate detaliile din acest articol. Este important să știi ce ai de făcut, să știi la ce să te aștepți.

Ce este pivotul dentar?

Pivotul dentar este un dispozitiv protetic, folosit pentru a reconstrui dintele puternic afectat de carii, fiind un suport pentru coroana dentară – care oferă protecție dintelui tratat. De ce este recomandat? În situația în care dintele a fost distrus masiv din cauza cariilor, acesta nu mai are suficientă forță pentru a susține coroana. Pentru a-ți face o idee, trebuie să știi că pivotul este compus din două părți:

  • Pivotul propriu-zis: se introduce în rădăcină pentru a oferi suport;
  • Coroana dentară: acoperă pivotul, oferind funcționalitate și estetică.

Tipuri de pivoți dentari

Pentru că există mai multe tipuri de pivoți dentari, discuția cu medicul, în urma consultului de specialitate, îți va oferi cele mai multe lămuriri. La modul general, va trebui să alegi între:

  • Pivot din fibră de sticlă: O soluție modernă, flexibilă și naturală;
  • Pivot metalic: O soluție durabilă, dar mai vizibilă în anumite situații;
  • Pivot din zirconiu: O soluție care oferă atât rezistență, cât și estetică superioară.

Când este necesar un pivot dentar?

Dacă dintele a fost afectat de o carie profundă, iar structura sa naturală nu este suficientă pentru a susține o coroană, atunci se recomandă pivotul dentar. De altfel, acesta este recomandat, de multe ori, în urma tratamentelor de canal. Se mai recomandă și în cazul în care dintele a suferit o fractură care pune în pericol stabilitatea sau atunci când restaurarea prin intermediul altor metode nu este posibilă.

Procedura de inserare a pivotului dentar

Fiecare caz este unic, deci fiecare pacient are propriile nevoi. Cu toate acestea procedura de inserare a pivotului dentar este, în linii mari, asemănătoare și presupune următorii pași:

  • Evaluarea stării de sănătate: Se face un consult stomatologic și se realizează o radiografie pentru a determina concret starea rădăcinilor;
  • Tratamentul endodontic: Există situații în care se realizează un tratament de canal pentru a elimina infecția și pentru a sigila rădăcina;
  • Inserarea pivotului: Pivotul se inserează în canalul radicular. Procedura nu este dureroasă, realizându-se sub anestezie. Curios după cât timp poți mânca după anestezie dentară? Este bine să aștepți cel puțin o oră după ce părăsești cabinetul medical. Dacă gura este în continuare amorțită, te-ai putea răni involuntar și să creezi alte probleme;
  • Aplicare coroanei dentare: Aceasta este ultima etapă, cea în care dintele își redobândește estetica și funcționalitatea.

Avantajele utilizării pivotului dentar

Poate că nu ești tocmai obișnuit cu acest termen, dar să știi că nu ar trebui să fii sceptic. Pivotul dentar vine la pachet cu numeroase avantaje, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic și emoțional. Să aruncăm o privire:

  • Refacerea funcționalității: Cu ajutorul pivotului dentar, se reface masticația și dicția;
  • Rezistență și durabilitate: Pivotul dentar previne fracturile ulterioare, devenind un suport puternic pentru coroana dentară;
  • Redobândirea stării de bine: O carie profundă arată stânjenitor și, de cele mai multe ori, este sursa altor complicații dentare. Nu e deloc plăcut să te ferești să zâmbești ori să te confrunți zilnic cu o durere apăsătoare. Pivotul dentar te va ajuta să-ți redobândești starea de bine.

În final, pivotul dentar poate fi recomandat pentru a-i oferi dintelui natural o nouă șansă. Cariile netratate la timp te pot conduce într-o astfel de situație. Întreabă medicul stomatolog dacă și tu ai nevoie de un tratament personalizat!

foto: envato.com



Lasă un răspuns

Site creat de