Social & Cultura

Pleci in vacanta? Iata ce ar trebui sa faci pentru siguranta ta si a calatorilor

Pleci in vacanta? Iata ce ar trebui sa faci pentru siguranta ta si a calatorilor

Desi vara este pe sfarsite, preturile mici la cazare si posibilitatea de a plati sejurul in tara sau in strainatate cu un card de cumparaturi ii atrag pe romanii dornici de relaxare.

Si cum cel mai comod mijloc de transport ramane masina personala, inainte de a pleca la drum este indicata o vizita la un service autorizat, pentru a fi sigur ca nu exista neplaceri in mica ta vacanta.

Orice drum lung facut cu masina necesita o pregatire amanuntita, atat pentru siguranta, cat si pentru a ajunge la destinatia dorita in timp util. Pe langa bateria auto, cea care iti poate oferi cele mai mari neplaceri, sunt indicate verificarile pieselor, ale consumabilelor si chiar a sistemului de rulare si siguranta.

Prima oprire, service-ul auto

Desi nu este destinatia preferata inainte de vacanta, mai ales ca nu stii niciodata ce componente trebuie sa inlocuiesti si care va fi pretul lor, este indicat sa faci o vizita. Aici, masina va fi inspectata de persoane autorizate, va fi pusa pe diverse testere si programe de diagnoza auto pentru ca cele mai mari probleme, de obicei, nu sunt sesizabile decat in momentul in care masina nu mai functioneaza. Iar daca te astepti sa platesti sume considerabile de bani, poti elimina aceasta grija prin plata cu cardul de cumparaturi, asa cum este si CardAvantaj. Astfel, bugetul tau de vacanta nu va suferi modificari.

Tot la service-ul auto se va verifica si starea bateriei. Aceasta este deosebit de importanta, mai ales ca ofera energia necesara pentru pornirea motorului, dar si pentru diferite device-uri ale masinii, precum navigatia. Practic, specialistul de la service verifica tensiunea cu toti consumatorii porniti – farurile, avariile – apoi constata daca tensiunea nu scade la mai mult de 12V. In caz contrar, va fi necesara schimbarea bateriei auto.

Placutele auto trebuie si ele verificate. Cand stii ca pleci intr-o calatorie lunga, nu ezita sa verifici si placutele de frana, mai exact, uzura placutelor. Este imperios necesar sa ai un sistem de franare perfect, pentru a nu fi pus in ipostaze neplacute. In caz contrar, schimba-le rapid, iar grija pretului las-o in grija CardAvantaj.

Presiunea in pneuri. Presiunea trebuie sa fie intotdeauna cea indicata de producator, trecuta si in manualul de utilizare. In caz contrar, vor aparea uzura prematura a anvelopelor si un cost suplimentar al combustibilului. Ai grija, de asemenea, ca anvelopele sa fie cele potrivite sezonului.

Geometria rotilor. Daca nu este facuta geometria, atunci va fi cu mult mai greu sa mentii traiectoria autovehicului. O reglare nepotrivita poate duce la o instabilitate, mai ales in caz de franare.

Elemente ale masinii pe care le poti verifica acasa

Chiar si fara o specializare, acasa poti verifica nivelul lichidului. Daca schimbarea periodica trebuie realizata in service-ul auto, acasa poti verifica lichidul auto parcand masina pe o suprafata plana si lasand motorul sa se raceasca. Nu uita nici sa iei cu tine mereu in masina un bidon cu ulei potrivit pentru masina ta, recomandat de catre producatorul masinii. Poate mai este nevoie de completari ulterioare.

Sistemul de iluminare. Fii sigur ca toate becurile masinii iti functioneaza, ba mai mult, asigura-te ca ai si cateva de rezerva la tine. Un sistem de iluminat perfect tine cont si de starea bateriei, asa ca nu ezita sa faci ce am recomandat mai sus.

Roata de rezerva. Trebuie sa ai cu tine in permanenta o roata de rezerva, insa nu uita sa verifici starea acesteia, pentru a te asigura ca iti va fi de folos, in caz de nevoie. Nu uita nici de cricul pentru roata, cheia de roti si antifurtul.Lasă un răspuns

Site creat de