De Vazut, Important

Poarta principală a Clujului, construită acum 500 de ani, descoperită pe şantierul de pe strada Regele Ferdinand (FOTO)

Poarta principală a Clujului construită acum 500 de ani descoperită pe şantierul de pe strada Regele Ferdinand

Muncitorii care lucrează la reabilitatea străzii Regele Ferdinand din Cluj-Napoca au descoperit poarta principală de intrare în oraș, care datează de acum aproximativ 500 de ani.

Aceasta a fost demolată de Imperiul Austro-Ungar în 1872 – 1873.

Zidul de vest al Turnului Porţii Podului, parte a incintei medievale a orașului Cluj – datat foarte probabil în prima parte a secolului XV și demolat la 1872 – 1873. Amplasament – Strada Regele Ferdinand, în fața clădirii Poștei Centrale.

A fost unul dintre turnurile cele mai importante ale orașului, aflat în relație directă cu cea mai veche stradă atestată documentar a Clujului (Platea Pontis/Strada Podului, 1362) și cu primul pod din piatră ridicat peste Someș, în imediata sa vecinătate (atestat la 1580)„, a declarat Cosmin Rusu, instoric clujean.

Există posibilitatea ca această descoperire arheologică să ducă temporar la oprirea lucrărilor demarate pe strada Regele Ferdinand. Deocamdată, autorităţile locale nu au transmis vreo informaţie oficială.

Încep lucrările de modernizare pe străzile Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Puşcariu şi Tipografiei din ClujLasă un răspuns

Site creat de