Uncategorized

Polgár Judit, cea mai bună șahistă din toate timpurile, vine la Cluj

Polgár Judit

Polgár Judit, cea mai bună jucătoare feminină de șah din toate timpurile, va participa astazi, la două evenimente care vor avea loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Șahista va juca un simultan demonstrativ vineri, de la ora 15:00, la Liceul Unitarian „János Zsigmond”, în Sala festivă „Felvinczi György”. Evenimentul face parte din ediția I a Zilelor Clujene ale Șahului „Erkel Ferenc”.

În aceeași zi, de la ora 14:00, va avea loc, în Aula „Dávid Ferenc” a aceluiași liceu, o discuție publică cu Polgár Judit. Amfitrionul evenimentului va fi Nagy Elek, om de afaceri și fost campion universitar al Bucureștiului. Discuția va avea traducere în limba română.

În 1991, la vârsta de 15 ani și 4 luni, Polgár Judit a ajuns la rangul de Mare Maestru al șahului. La acel moment, era cea mai tânără persoană care reușea acest lucru, depășind recordul anterior al lui Bobby Fischer. Polgár Judit a devenit cea mai bună jucătoare feminină de șah din lume în 1989, când avea doar 12 ani. Este singura femeie care s-a calificat la un turneu final al Campionatului Mondial de Șah (2005) și singura care a depășit pragul de 2700 de puncte pe scara Elo, sistemul internațional folosit pentru măsurarea nivelului de joc al șahiștilor. În 2005, a ajuns pe locul 8 în topul mondial al jucătorilor.

A câștigat numeroase turnee internaționale și a învins în mai multe rânduri campioni mondiali en-titre sau foști deținători ai titlului, în partide de șah clasic sau rapid: Magnus Carlsen, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Vladimir Kramnik, Boris Spassky, Vasily Smyslov, Veselin Topalov, Viswanathan Anand, Ruslan Ponomariov, Alexander Khalifman și Rustam Kasimdzhanov. În 14 august 2014, și-a anunțat retragerea din șahul competițional.

Ministrul Dezvoltării Naţionale din Ungaria la Zilele Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc”

Sâmbătă, 22 august, ediția I a Zilelor Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc” îl va aduce la Cluj pe dr. Seszták Miklós, Ministrul Dezvoltării Naţionale din Ungaria și fost preşedinte al Federaţiei Maghiare de Şah. Acesta va patrona concursul de șah rapid pentru amatori de sâmbătă dimineața, care va avea loc în Sala festivă „Felvinczi György” a Liceului Unitarian „János Zsigmond”, începând cu ora 10:00. Seszták Miklós va rosti cuvântul de deschidere al evenimentului, cu traducere în limba română.

 Lasă un răspuns

Site creat de