Politic

Politicienii germani cauta solutii pentru stabilitate. Negocierile dure dintre liderii partidelor politice au ca teme limitarea imigrarii si imbunatatirea sistemului de sanatate de stat

upu cluj medici

Germania se confrunta inca din luna septembrie cu o situatie de instabilitate greu de gestionat.

Principalii jucatori politici Uniunea Crestin Democrata  si Partidul Social Democrat inca nu reusesc sa ajunga la un consens pentru a realiza o coalitie de guvernare stabila. Politicile opuse cu privire la problema imigrantilor, a situatiei actuale in care se afla piata muncii si a celor legate de sistemul asigurarilor publice de sanatate, continua sa puna la grea incercare capacititatile de negociatori a celor doi lideri.

Cancelarul german Angela Merkel, liderul Uniunii Crestin Democrata a demarat la inceputul acestui an negocieriile cu Martin Schulz, liderul Partidului Social Democrat in vederea realizarii unei aliante puternice, stabile care sa sustina dezvoltarea socio-economica a populatiei germane.  Aceasta a fost ultima solutie a Cancelarului German, dupa negocierile esuate din lunile precedenta cu liderii Verzilor si a partidului AFG (Alternativa pentru Germania) a caror politici sunt total opuse cu cele dezvoltate pana in prezent de Cabinetele conduse de Merkel.

Din declaratiile lansate in presa, atat Merkel cat si democratul Schulz au recunoscut ca se asteapta la negocieri dure si dispute numeroase, insa vor incerca sa ia pas cu pas toate punctele pentru ca in final sa creeze un mediu stabil pentru populatie.

Pe masa negocierilor sunt aduse probleme de actualitate precum mediul financiar, problemele legate de infrastructura, investiții si digitalizare. Cele doua parti au fost de acord sa imparta portofoliile importante care sa asigura stabilitate in noul cabinet.

Angela Merkel sustine ca ambele parti sunt nevoite sa faca compromisuri si ca vor fi luate masuri cu care conservatorii nu vor fi de acord, insa stabilitatea politica si crearea unui mediu competitiv sunt mai importante decat interesele personale.

Un alt punct sensibil atins in sedinta de negociere  desfasurata zilele trecute este legat de situatia asigurarilor publice din Germania. Politica democratilor axata pe stimularea economiei interne si limitarea importurilor, dar si politica de crestere a taxelor pentru bogati nu sunt cele mai agreate masuri de reprezentantii Uniunii Crestine, insa aceste puncte continua sa fie negociate.

Unul dintre scopurile comune ale celor doua partide este insa legat de acceptarea cotelor de imigranti. Cele doua partide continua sa sustina politica de acceptare a imigrantilor de toate tarile membre ale UE si sustin penalizarea celor care refuza aceste masuri.

Asigurarile de sanatate din sistemul public continua sa fie un punct de dezbatere in negocieri

Membrii Partidului Democrat sunt de parere ca planul de sanatate publica trebuie imbunatatit, insa Cabinetul Merkel nu vine cu solutii pentru acest segment. Strategiile legate de asigurari publice de santate in Germania trebuie, conform democratilor sa fie regandite si adaptate le noile situatii socio-economice, instalate dupa valul de  imigranti primti de Germania in ultimi ani.

Modificarile sociale ample suferite de statul german in ultimii ani au dus la crestere a costurilor pentru serviciile de santate, tocmai pentru populatia germana, care achita in totalitate taxele aferente in conformitate cu prevederile legale. De beneficii in sanatate se bucura insa o mare parte de imigranti care inca nu cotizeaza la fondul de stat, iar acest aspect este conform liderului democrat, de neacceptat.

Caracteristicile sistemului de santate public in Germania

Sistemul de sanatate publica  din Germania este unul aparte intrucat beneficiaza de finantare proprie, provenita din taxele platite de populatie. Conform legislatiei germane, toti cetatenii pot beneficia de servicii medicale in baza unei contributii la fondul de stat (GKV), de asemena pot avea acces la asigurari private ( PKV) doar cei ce indeplinesc anumite conditii de natura financiara.

Sistemul de asigurari de stat functioneaza in prezent in baza principiului solidaritatii, iar contributiile la asigurari sunt calculate in functie de venitul brut al fiecarui individ. Sarcina achitarii acestor contributii se imparte intre angajat si angajator, fiecare parte participand cu 7.3% la fondul de asigurari.

Democratii lui Schulz, doresc sa modifice cotele de contributii, in special pentru bogati, pentru cei au venituri mari, pentru a sustine acest principiu. Uniunea Crestin Democrata nu doreste adoptarea unor masuri pe care le considera solicitante pentru populatia activa.

In prezent la asigurarile de sanatate de stat trebuie sa cotizeze toata lumea, de la persoane active, la pensionari, someri, rezidenti, studentii si cei ce lucreaza pe teritoriul Germaniei si cei ce desfasoara activitati independente pe teritiroul acestui stat.

In baza cotizatiilor lunare pacientii beneficiaza de servicii de sanatate gratuite in toate spitalele de stat din Germania. Copii pot fi asigurari in baza unei polite speciale de familie. Nu cotizeaza la acest fond doar persoanele care nu au venituri si cei ce au incasari anuale foarte mari. Cei din urma au dreptul al asigurari private si sunt scutiti de contributiile la asigurarile de stat doar in urma unor solicitari scrise.

Romanii care lucreaza, studiaza sau inteprind activitati independente in Germania sunt obligati sa cotizeze la fondul asigurarilor de stat pe durata sederii in acest stat. Conditiile si contributiile pentru studenti si angajati  sunt diferite de la un individ la altul si sunt calculate in functie de venit, statut, varsta, stare de sanatate, s.a.

Aceste asigurari de sanatate trebuie incheiate chiar si pentru studentii si angajati care au sedere limitata pe teritoriul Germaniei. Sistemul foarte riguros al asigurarilor de sanatate din Germania presupune conditii speciale chiar si pentru cei ce desfasoara activitate de cercetare si au drept de sedere temporar.

O alta particularitate a sistemului de asigurari de sanatate consta in faptul ca toti emigrantii care doresc sa obtina viza de sedere pe teritoriul Germaniei, trebuie sa plateasca contributii la fondul de asigurari de stat, chiar daca sunt remunerati in alte state.

Germania are un statut bine reglement si pentru imigrantii care cer azil politic. Conform legislatiei cei ce solitica azil nu beneficiaza de asigurare de sanatate de stat, insa au dreptul la servicii medicale in temeiul unei legi speciale.

Elevii, au-pair-ii si studentii care doresc sa primeasca drept de sedere in Germania sunt obligati sa inchei o asigurare de stat doar daca sunt remunerati cu mai mult de 450 de euro lunar, in cazul in care veniturile sunt mai mici pot opta pentru o asigurare medicala privata sau sa beneficieze de asigurarea din tara de origine.Lasă un răspuns

Site creat de