Din Oras

Politistii clujeni au fost prezenti la Transilvania Tuning Show

0 politia cluj transilvania tuning

În perioada  16-17 aprilie a.c., la Cluj-Napoca s-a desfăşurat evenimentul TRANSILVANIA TUNING SHOW care a avut drept scop prezentarea ultimelor apariţii în materie Auto-Moto.

Sub deviza ,, IUBESC TUNINGUL ŞI RESPECT LEGISLAŢIA RUTIERĂ, poliţiştii rutieri şi cei de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au fost prezenţi printre pasionaţii de tuning, distribuind pliante şi informaţii pentru ca legislaţia rutieră incidentă în domeniu să fie respectată.

Astfel, poliţiştii au adus la cunoştinţa participanţilor prevederi ale Codului Rutier, precum şi norme speciale pe care trebuie să le aibă în vedere pentru a fi în siguranţă şi pentru a nu fi sancţionaţi contravenţional când sunt opriţi în trafic.

Un aspect important în acest sens, prevăzut de Codul rutier, se referă la faptul că montarea la autovehicul a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni – de la 6 la 8 puncte-amendă.

De asemenea, poliţiştii au adus în atenţia celor prezenţi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească foliile auto pentru a fi în siguranţă şi pentru a nu risca să fie sancţionaţi.

Este cunoscut faptul că foliile auto protejează de soare şi de radiaţii dăunătoare, nu permit vizibilitatea în interior şi astfel protejează bunurile personale, însă, la fel de cunoscut este faptul că, nu toate foliile auto sunt permise lege.

În acest context, poliţiştii au expus participanţilor condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească foliile auto. Conform prevederilor incidente în domeniu, foliile trebuie să fie omologate de R.A.R. şi să aibă eliberate declaraţii de conformitate în acord cu prevederile în vigoare.

Aplicarea foliilor trebuie să fie efectuată doar de către firme specializate şi autorizate de către R.A.R..

Geamurile înfoliate trebuie să conţină timbre cu numele şi contactul societăţii care asigură montajul, marca foliei şi numărul de omologare R.A.R., numărul autorizaţiei R.A.R. al societăţii şi transparenţa foliilor în procente.

De asemenea, societatea care asigură montajul trebuie să elibereze declaraţia de conformitate  cu datele societăţii, nr. autorizaţiei R.A.R., marca, model, nr. saşiu, identificare geamuri înfoliate, codul foliilor, nr. omologare folii, certificat de garanţie cu specificaţii detaliate, deviz/comandă de lucrare pe care apar aceste lucrări, factură fiscală sau bon fiscal.

Pe geamurile de la uşile din faţă se pot aplica doar folii certificate special, astfel încât transparenţa totală ( geam+folie) să nu scadă sub 70%.

Poliţiştii au atras atenţia participanţilor să nu aplice tratamente chimice sau folii neomologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale. Acest lucru duce la estomparea vizibilităţii şi, implicit, la creşterea riscului implicării în accidente rutiere.

Sancţiunea contravenţională pentru aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, neomologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni – de la 9 la 20 de puncte amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare.Lasă un răspuns

Site creat de