Uncategorized

Poliţiştii din Cluj nu au testere antidrog pentru şoferi

tester drog

Poliţiştii din Cluj-Napoca, dar şi din judeţ, nu au testere antidrog pentru şoferii care consumă stupefiante inainte de a se urca la volan. Deşi, cel puţin în capitală, poliţiştii şi-au completat stocurile de testere antidrog, la Cluj oamenii legii nu au în dotare astfel de aparate. În această situaţie, poliţiştii clujeni merg pe intuiţie, iar dacă bănuiesc că un şofer a consumat droguri îl vor duce la spital pentru prelevarea de probe biologice. Toată această operaţiune, însă, durează foarte mult timp. Plus că există şansa ca poliţistul să se fi înşelat.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Ştefana Moldovan, a declarat pentru Cluju.RO că poliţiştii din Cluj-Napoca au avut astfel de testere în dotare, însă acestea au expirat şi nu au mai putut fi folosite. După ce au fost casate, oamenii legii din Cluj nu au primit alte testere antidrog şi nici nu se ştie dacă stocul va fi completat.

Testerele speciale pentru stupefiante, de care poliţia din Cluj nu dispune, pot să detecteze până la 10 feluri de droguri chiar dacă au trecut peste două săptămâni de când au fost consumate. Rezultatul apare rapid, după zece minute, iar dacă este pozitiv, şoferului i se vor recolta probe biologice.

Un aparat care poate depista consumul de droguri de către un şofer functonează cam ca cel de alcool. Însă nu foloseşte aerul expirat ci saliva şoferului. Aparatul are nişte capate învelite în vată, de unică folosinţă. Marijuana, haşişul, Ecstasy şi alte droguri care se administrează pe cale orală sau prin inhalaţie se depistează mai repede, în timp ce drogurile intravenoase pot dura mai mult ca să fie descoperite.

La nivel naţional, în prima parte a anului, fost aplicate 370 de sancţiuni şi s-au întocmit 280 de dosare penale pentru cei care au consumat alcool sau droguri. Cei care au condus sub influenţa substanţelor psihoactive li s-au întocmit cinci dosare penale.

Medicii spun că anumite substanţe halucinogene, în special marijuana şi ecstasy pot să afecteze memoria de scurtă durată. Astfel, şoferul poate să uite semnele de circulaţie sau chiar traseul pe care trebuie să îl urmeze.Lasă un răspuns

Site creat de