La ora actuală diversele aplicații și conturi pe diverse platforme de socializare reprezintă o normalitate și o cale eficientă de comunicare. Este acces facil și mai ales gratuit, așadar este de înțeles de ce are atât de mulți adepți. Atenție însă la ce comunicați. Pentru că ce este publicat în online rămâne în online, conversațiile aici pot fi contorizate drept probe în instanță. Un avocat din Cluj ne explică situația.
Probele admise în fața instanței de judecată
Sunt considerate probe orice tip de element care poate soluționa o cauză și stabilește un adevăr în proces. În fond, probele sunt cele care soluționează definitiv o cauză, de la declanșarea unui proces. Un avocat Turda sau din orașul în care deschideți un proces trebuie să vă ghideze ce probe sunt concludente spre a fi înaintate în instanță.
Se spune că întregul proces este dominat de problema probelor. Cât despre ce este admis și ce nu că probă, este o altă discuție. Pentru a fi luate în considerare, probele trebuie să îndeplinească anumite condiții de admisibilitate. Un avocat Cluj sau din orașul de proveniență pe care îl angajați va avea și acest rol, de a vă pune în tema în ceea ce privește relevanța probelor. Pentru că acestea trebuie să fie:
Legale
Adică să fie un mijloc de dovadă prevăzut de lege și să nu fie interzis de aceasta. Spre exemplu sunt respinse acele probe obținute în mod nelegal.
Verosimile
Probele nu trebuie să tindă să dovedească anumite fapte ce par imposibile sau care pur și simplu contrazic legea firii și fizicii. Adică trebuie să prezinte un context credibil, posibil.
Pertinente și concludente
Să aibă legătură cu obiectul cauzei, să fie despre aspecte ce demonstrează anumite pretenții și formulează o apărare. Instanța va considera ce este suficient pentru a stabili un adevăr și ce probe sunt de același tip. Spre exemplu, nu va fi neapărat necesar să fie audiate 10 persoane, dacă toate acestea susțin aceeași cauză și fac parte din grupul de martori.
Cât despre cât de concludente pot fi unele probe, aici vorbim despre cât de mult pot acestea să conducă la soluționarea unui proces.
Aceste aspecte sunt general valabile, după cum spune și un avocat Cluj. Astfel, încadrarea mesajelor și conversațiilor diverse din rețelele de socializare pot fi admise ca probe, dacă sunt luate în considerare criteriile mai sus amintite. Acestea trebuie să admisibile, relevante și autentice. Va fi analizată și modalitatea prin care sunt obținute conversațiile de acest gen, de regulă fiind vorba despre a fi puse la dispoziție de cel care le deține sau despre o percheziție informatică, realizată în baza unui mandat.
Trebuie de lămurit că obținerea unui mandat, deci percheziția informatică nu echivalează cu interceptarea unor conversații. Interceptarea poate fi folosită pentru comunicații viitoare și efectuate în timp real, în timp ce percheziția se referă la comunicații deja efectuate și stocate în sisteme informatice.
Avocatul ales, că este vorba de avocat Cluj, Turda sau din orice oraș, trebuie să lămurească clientul cu privire la tipurile de probe ce sunt sau nu de folos în instanță.