Politic

Potrivit căutărilor pe Google, interesul clujenilor pentru politicienii locali este în creştere

ce au cautat romanii pe google in 2015

Google ofera public anumite informatii despre modul in care utilizatorii sai folosesc motorul de cautare. Prin procesarea datelor Google aferente utimelor 24 de luni, analistii DWF.ro au identificat interesul exprimat de romani pentru senatorii si deputatii din judetul in care locuiesc.

Pentru judetul Cluj sunt alesi in Parlamentul Romaniei 10 deputati si 4 senatori. Acest numar nu este egal pentru toate judetele din tara noastra, fiind calculat in functie de populatie. Conform Constitutiei, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori. Acelasi numar de demnitari intalnim in judetele Neamt si Maramures.

Conform datelor Google, interesul clujenilor pentru politicienii locali a crescut anul acesta cu 9.20%! In ultimele 12 luni, numele deputatilor si senatorilor din judetul Cluj au fost cautate de 11,400 de ori. Acest numar este in crestere fata de valoarea inregistrata in perioada anterioara, cand Google raporteaza 10,440 de cautari. Analiza DWF releva ca la nivel national se inregistreaza o scadere cu 5.01% a numarului de cautari realizate de romani pe Google dupa numele deputatilor sau senatorilor care ii reprezinta in Parlament.

Cresterea plaseaza judetul Cluj pe locul 14 in topul judetelor cu cele mai mari variatii pozitive. O crestere mai mare a interesului clujenilor pentru politicienii locali o putem sesiza in judete precum Calarasi (+20%) sau Ialomita (+13.33%).

Din punct de vedere al echipamentelor de pe care s-au realizat aceste cautari, Google raporteaza ca telefoanele si tabletele reprezinta 68%, in timp ce calculatoarele de tip desktop sau laptop cumuleaza 32%. Comportamentul este similar la nivel national, ceea ce denota utilizarea din ce in ce mai frecventa in Romania a terminalelor mobile pentru navigarea pe internet.

Prezenta la vot a locuitorilor judetului Cluj in cele mai recente alegeri parlamentare a fost de 35.27%, valoare mult mai mica decat media nationala, de 42.19%. Cresterea interesului pentru politicienii locali este posibil sa impacteze in mod pozitiv numarul de persoane care isi vor exprima votul in urmatoarele alegeri locale.Lasă un răspuns

Site creat de