De Vazut, Important

Povestea primului lift din Cluj-Napoca. Are peste 100 de ani şi este funcţional şi în prezent (FOTO)

urania palace

Toate lucrurile au o poveste, o istorie a lor, care merită spusă, pentru a nu fi uitată în negura timpului. Nici liftul care se află în clădirea Urania din Cluj nu este o excepţie. Fiecare loc are un farmec aparte.

Haideţi să nu dăm voie timpului să lase povestea clădirii Urania şi a liftului din bloc să rămână nespusă, şi să nu se depună praful amintirilor pe ea.
Odată ce păşim în acest „univers”, parcă împietrit în timp, realizăm că acolo, timpul pare să fi stat în loc.

Palatul Urania din Cluj a fost construit între 1908 şi 1910, respectând planurile arhitectului Géza Kappeter. Aceasta este una dintre clădirile reprezentative pentru receptarea secesiunii vieneze la Cluj. Clădirea este proiectul-soră al Uraniei din Viena.

Ascensorul a fost adus în Palatul Urania de la Cluj în anul 1910. 

lift cluj

Acest lift se zice că este primul lift din Cluj şi este funcţional şi până astăzi, în mare măsură păstrează elementele originale, datează de când datează şi clădirea Urania, este în stil art noveau, şi clădirea de fapt este prima clădire unde funcţiona prima cinamatecă din Cluj, care era construită special pentru a fi cinematecă de 500 şi ceva de locuri. Liftul funcţionează doar cu un element magnet, care este o specialitate a liftului, funcţionează cu un element magnet, pentru că este un spaţiu privat şi este destinat doar locatarilor, deci cei care intră în incintă nu pot să folosească decât cu ajutorul locatarilor.

Oglinzile sunt încă cele originale, în stil veneţian, şi evident, vandalismul a pătruns şi aici, că se vede, e foarte regretabil, oglinzile sunt zgâriate şi se vede de la o poştă că este un vandalism răutăcios, deci nu e nicio esenţă. Şi se mai păstrează un element sticlă, original, tot în stil art nouveaux. Este singurul care mai păstrează acest stil, şi cred că şi singurul din Cluj, lifturi de acest gen nu prea s-au făcut în anii respectivi, sunt vreo două sau trei în Cluj, pentru că pur şi simplu nu erau clădiri atât de înalte.

DSC 0465

Renovarea nu a fost făcută în clădire încă, în stil original. E obligatorie renovarea în stil original, din partea primăriei, şi faţada se va renova în stil original, pentru că nu se poate altfel, este o clădire istorică, şi este monument de arhitectură, gradul II, aceasta putând fi modificată doar cu acordul foarte strict al celor abilitaţi” a declarat pentru cluju.ro Laczkó Vass Róbert, actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Odată ce ai pășit în „universul” palatului Urania, ești captivat și fermecat de ceea ce vezi acolo. Ai ocazia să faci gratuit o călătorie în timp, să trăiești pe pielea ta o lecție de istorie spusă diferit, și să intri într-un spațiu unde timpul nu și-a pus amprenta atât de dur.

În acest loc impresionant, a cărui istorie fascinantă este cunoscută de către prea puțini clujeni, încă funcționează un bătrân lift care își face treaba în liniște, dar cu hărnicie și devotament față de locatarii săi. Un lift care de-a lungul a multor generații a adus zâmbete pe buze.

De câte ori trecem grăbiți pe lângă palatul Urania, dar și pe lângă alte clădiri cu rezonanță istorică, și cu povești care merită aflate, dar noi nici măcar nu ne punem niciodată vreo întrebare legată de acele locuri. De ce? Pentru că viața noastră a ajuns să fie trăită într-un ritm amețitor, și uneori pierdem din esența și magia locurilor care ne înconjoară.Lasă un răspuns

Site creat de