Social & Cultura, Important

Povestea tinerilor din Cluj care aduc bucurie bolnavilor din spitale printr-o metodă inedită

Create.Act.Enjoy

 Astăzi îi vom cunoaște pe unii dintre cei mai apreciați voluntari din spațiul clujean – tinerii care îşi petrec timpul prin spitale făcându-i pe bolnavi să zâmbească şi să uite de griji. De asemenea, aceştia dezvoltă mai multe proiecte specifice teatrului independent în cadrul organizației pe care o reprezintă: Create.Act.Enjoy. O companie idependentă de teatru și film, formată dintr-o echipă de oameni energici și creativi – după cum reiese din denumirea asociației – care activează în Cluj-Napoca din anul 2011.

Am îndrăznit să le “intrăm în casă” și să aflăm care este povestea lor.  Bineînțeles, primirea a fost pe măsura așteptărilor noastre, iar informațiile primite numai bune de împărtășit cu voi.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă invităm să descoperiți mai multe în interviul de mai jos.

Cum a început povestea Create.Act.Enjoy?

  • La început, au fost întâlnirile întâmplătoare pe holurile facultății dintre cei care apoi am devenit membri fondatori Create.Act.Enjoy. Ne-a unit pofta de a face lucrurile să se întâmple și, după ce am descoperit că avem această nevoie de a face, ne-am apucat să facem. Abia după 2 ani de lucrat împreună am decis să ne și oficializăm relația și am creat compania Create.Act.Enjoy. Mai întâi a trebuit să ne dovedim nouă înșine și fiecare față de ceilalți că suntem capabili de devotament și implicare pe termen lung. 

 Ce activități întreprindeți? 

  • Activitatea noastră acoperă atât o suprafaţă artistică foarte întinsă (spectacole de tip performance, devised theatre, teatru-dans, teatru alternativ, film), cât şi activităţi sociale şi comunitare (terapie prin artă, ateliere creative pentru copii și adulți, intervenții stradale, flash-mob sau conceperea de spoturi publicitare);
  • Ne inspiră comunitatea din care facem parte. Întotdeauna am pornit proiectele de la nevoile detectate în jurul nostru sau din dorința de a crea pentru ceilalți activități care nouă ne-ar fi plăcut să le avem pe parcursul nostru. Un exemplu este programul Luna Creativă, unde, timp de o lună susținem ateliere creative dedicate liceenilor și profesorilor.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ați întâlnit-o de-a lungul activității?

  • Provocările par mari atunci când ești în fața lor, iar după ce le-ai depășit îți dai seama, pe de o parte, că nu au fost atât de mari și pe de altă parte că urmează mereu alte și alte provocări. Așa că provocarea mare e întotdeauna cea pe care o ai înaintea ta. Sau putem spune, ieșind puțin în afară, că provocarea cea mai mare e să îți păstrezi motivația, să faci aceste probe de anduranță și rezistență în fața provocărilor care apar mereu.

received 1032338123537491

 Care credeţi că este cel mai apreciat proiect?

  • Aprecierea vine din multe părți și nu o ierarhizăm, ne bucurăm de ea. Contează mult și ce ne spun oamenii față în față sau ce ne scriu și selecțiile în festivaluri și nominalizările sau premiile. Simțim apreciere și când câștigăm finanțare pentru un proiect. Ne încarcă toate lucrurile astea și ne dau entuziasm să continuăm să creăm. Proiectul de Terapie prin Artă, care are cea mai mare longevitate, ar putea fi considerat cel mai apreciat.

Desfasurati proiecte dedicate pacientilor, respectiv personalului medical. În ce manieră vă influențează persoanele din spitale?

Suntem influențați la nivel personal, mai ales. Să poți contribui la crearea unui context în care oamenii zâmbesc, râd, se bucură, DANSEAZĂ într-un spital e de fiecare dată ca și cum ai asista la producerea unui miracol. Profesional, e foarte important să clădim – cu răbdare – relațiile de încredere cu personalul medical. Comunicarea între bresle diferite nu e tocmai facilitată în societatea noastră. Oamenii cu meserii diferite, puși într-o situație de comunicare, își dau seama că vin cu câte un bagaj de prejudecăți și false așteptări de la ceilalți. Așa că interacțiunea de acest fel te influențează în felul în care percepi lumea. Iar influența se manifestă printr-o deschidere a altor perspective, o mai mare empatie, o mai profundă înțelegere.

Cum vă simțiți cand pășiți prin spitale și cum anume îi ajutați pe oamenii de acolo să depășească pentru o anumită perioadă grijile pe care le au?

  • La Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, unde am început proiectul Terapie prin Artă și am revenit anual, am putea spune că ne simțim ca acasă. Suntem primiți cu drag, suntem așteptați, ni se oferă susținere și încredere.
  • Iar la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, unde am început colaborarea în 2016, am descoperit același gen de atitudine când ne-am întors de Crăciun pentru a doua ediție a proiectului. Ceea ce facem noi, deși uneori poate fi o interacțiune de câteva minute, e de natură să aibă impact pe toată viața.
  • Gândiți-vă cum îi crește cuiva încrederea în sine dacă în momentul când se simte slăbit, bolnav, disperat, copleșit de situație, i se întâmplă să primească pentru prima dată în zeci de ani o floare sau să îi vină în vizită un grup de tineri binedispuși, care îmbrățișează și te ascultă, îți fac complimente și-n urma cărora rămân baloane colorate, ca și cum tocmai ai participat la o petrecere cu prieteni dragi. 
  • Programul are multe beneficii și una dintre componente e și Rudă pentru o Zi, când vizităm oameni veniți de departe să se interneze la Cluj, oameni singuri, cu familia departe sau care chiar nu mai au pe nimeni. Vă puteți imagina ce înseamnă pentru ei să le dedice cineva zeci de minute sau ore din viață doar ca să-i asculte și să le arate înțelegere și compasiune? Și desigur, să le ducă un mic cadou, exact ca atunci când mergi să-ți vizitezi o rudă bolnavă.

Cui din sistemul de sănătate ați propus prima data acest proiect de terapie prin arta? A fost greu să obțineți acordul pentru desfășurarea acțiunilor de acest gen?

  • Prima dată proiectul a fost propus Spitalului Clinic de Recuperare, iar ei au fost mai mult decât încântați să ne găzduiască. De anul trecut avem un parteneriat și cu Spitalul Militar de Urgență, iar anul acesta programul se va extinde și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii.
  • În principiu, portofoliul actual garantează pentru calitatea activităților noastre, iar refuzurile pe care le-am întâmpinat au venit întotdeauna cu explicații de ordin logistic: spitalul nu are spații pe care să le putem folosi pentru ateliere sau fluxul de pacienți nu permite imixtiunea unor activități externe. Sunt motive rezonabile. Și căutăm metode de a ne extinde organic și în așa fel încât activitatea noastră să se plieze pe structura și nevoile spitalelor.

Ce așteptări aveți de la acest proiect?

  • Visăm frumos ca acest proiect să devină cândva un proiect standard în toate marile spitale din țară. Să existe posibilitatea de a-ți reîncărca bateriile prin activități artistice peste tot unde oamenii suferă de boală și însingurare.

Aveți și alte proiecte în vedere?

  • Mereu. Ideile sunt multe și ne dorim să ne punem cât mai mult abilitățile în slujba comunității și să contribuim cât mai mult la conturarea unui sentiment de apartenență la niște valori. Luna Creativă e un alt program pe termen lung la care ținem foarte mult și pe care vrem să-l dezvoltăm. Se adresează tuturor celor incluși în sistemul de învățământ: elevi și profesori și oferă experiențe non-formale de învățare.

received 1032338143537489

Fiind organizație non guvernamentală, cât de greu vă este să susțineți proiectele care necesită contribuție financiară?

  • Tot vorbeam de provocări mai sus, cred că asta e una dintre cele mai mari – găsirea fondurilor necesare pentru a continua fără întrerupere proiectele noastre. Aplicăm permanent la call-uri de proiecte, avem și sponsori care ne susțin, iar redirecționarea a 2% din impozitul pe venit a devenit un obicei frumos pe care îl practică majoritatea susținătorilor noștri.  Cei care vor să ne susțină în acest fel, pot completa acest formular: http://createactenjoy.com/wp-content/uploads/2014/01/createactenjoy-declaratia230.pdf

Mai există proiect asemănător în România?

  • Sunt diverse inițiative de teatru independent în România, iar Clujul este un mediu din ce în ce mai efervescent în domeniul cultural așa încât oferta s-a extins și diversificat în ultimii ani. Create.Act.Enjoy are însă un specific și un public deja format. Cele trei direcții principale ale noastre sunt: crearea de spectacole, performance-uri și film, terapia prin artă și educația non-formală.
  • Proiectul de Terapie prin Artă, pe care îl desfășurăm încă din 2012 pentru pacienții internați în spitale, este unic în felul său. Impactul și unicitatea acestui proiect au fost remarcate și în raportul comisiei pentru Capitala Culturală 2021. Comisia a văzut proiectul ca exemplificare a inițiativei „Artă și fericire” din dosarul de candidatură a Clujului.

Cine poate face parte din organizație și ce criterii trebuie să îndeplinească?

  • Deschiderea spre colaborare este maximă, așteptăm oricând propuneri și sugestii. Apoi, sigur că filtrăm toate aceste propuneri și sugestii și alegem să ne implicăm sau să susținem doar acele inițiative sau pe acei oameni în care putem crede cu toată sinceritatea. Pe lângă ceea ce ni se propune, noi facem propuneri constant și lansăm invitații de colaborare.
  • Young Directors a fost o astfel de invitație, în urma căreia am selectat două regizoare de teatru aflate la început de carieră, pe care le-am susținut la finalul anului trecut să-și conceapă și să-și pună în scenă câte un spectacol. Aceste spectacole – „Pena” de Adina Lazăr și „O zi de vară” de Bia Baraboi – fac acum parte din repertoriul Create.Act.Enjoy și pot fi văzute în perioada aceasta. Pe scurt, când tragem linie după fiecare an de activitate, constatăm că am avut zeci de colaboratori.
  • Dintre aceștia, unii sunt recurenți, alți sunt noi. Standardele pentru toți sunt aceleași: să fie deschiși la un schimb de idei, să fie implicați în ce fac și să fie sinceri.

Unde vă putem găsi?

Ne puteți găsi pe FB, unde anunțăm toate activitățile: https://www.facebook.com/Create.Act.Enjoy/ și pe site: http://createactenjoy.com/contact/

Interviu realizat de Comşa Bianca



Lasă un răspuns

Site creat de