De Vazut, Important

Premieră în România: O pisică cu o anomalie rară a inimii a fost operată cu succes la USAMV Cluj

O pisică cu o anomalie rară a inimii a fost operată cu succes la USAMV Cluj

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunță, prin specialiștii de la Facultatea de Medicină Veterinară, o premieră în chirurgia cardiovasculară specifică din România: o intervenție chirugicală reușită la o pisică în vârstă de 7 luni, diagnosticată cu o anomalie congenitală extrem de rară. 

Intervenția chirurgicală a fost realizată vineri, 24 septembrie 2021, într-una din clinicile Spitalului de Urgență din cadrul facultății, de către o echipă formată din mai mulți specialiști, sub coordonarea Prof. dr. Gilles Dupré, Dipl. ECVS, de la Universitatea de Medicină Veterinară VetMedUNI din Viena, care s-a aflat la Cluj-Napoca pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al USAMV. 

Intervenția chirurgicală cardiovasculară la pisica Alma, din rasa Scottish Fold, în vârstă de 7 luni, este o premieră națională, potrivit specialiștilor de la Clinica de Chirurgie a USAMV Cluj-Napoca. 

Diagnosticul a fost confirmat cu succes de către Conf. dr. Iuliu Scurtu, pe baza exemenului cardiologic și ecografic Doppler, iar intervenția chirurgicală a fost realizată de o echipă formată din Prof. dr. Florin Beteg, Drd. Cosmina Dejescu, împreună cu specialiștii în anestezie Conf. dr. Cosmin Peștean și Dr. Iulia Melega, echipă coordonată de Prof. dr. DHC. Gilles Dupré, Dipl. ECVS.

”Diagnosticul a fost persistența ductului  arterial (PDA – Patent Ductus Arteriosus) cu flux sanguin stânga spre dreapta, o anomalie congenitală extrem de rară la pisică, cu o prevalență de 0,2%, față de cea de la câine, care este de 4,7%. Pacienții felini cu PDA sunt în general asimptomatici, iar acesta este descoperit incidental, de cele mai multe ori în cazul unor examene clinice de rutină.

Manifestările clinice ale PDA depind de volumul sanguin care trece din circulația sistemică în circulația pulmonară, care la rândul ei depinde de mărimea sau diametrul ductului arterial remanent și de diferențele presionale între circulația sistemică și pulmonară. Confirmarea diagnosticului se face prin examen ecocardiologic Dopler sau, desigur, prin investigații imagistice avansate, precum RM. Ductul arterial se închide spontan, imediat după naștere.

Opțiunile de tratament sunt închiderea percutanată intervențională (Coils și Amplatzer Ductal Occluder Device) și ligaturarea chirurgicală. Șansele de supravietuire fără tratament sunt minime, astfel că închiderea chirurgicală a PDA-ului asigură postoperator un prognostic pe termen lung favorabil, cu rată de succes de peste 80%”, explică Prof. dr. Florin Beteg.

Intervenția chirurgicală este deosebit de riscantă, datorită iminenței permanente a deșirării ductului sau a marilor vase de sânge. ”Intervenția a fost extrem de dificilă și de  provocatoare, iar în final ocluzarea chirurgicală a ductului arterial persistent s-a realizat la acest pacient felin, în premieră pentru România, prin aplicarea unui clips hemostatic Hem-o-lok”, a precizat și Prof. dr. Gilles Dupré. 

Pisica în vârstă de 7 luni a avut o evoluție post-operatorie foarte bună, fiind internată la Spitalul de Urgență pentru monitorizare permanentă, iar în cursul zilei de luni, 27 septembrie 2021, urmează să fie externată. Lasă un răspuns

Site creat de