Din Oras, Important

Premieră la Cluj. Locuitorii din Mărăşti şi Mănăştur sunt invitaţi să vină cu idei pentru reorganizarea spațiilor din cartiere

centrul cultural clujean 2018

Centrul Cultural Clujean (CCC), în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, propune locuitorilor din Mărăști și Mănăștur să dezbată și să testeze vreme de șase luni idei pentru reorganizarea spațiilor din cartiere, pentru a contribui în acest fel cu soluții la rezolvarea problemelor legate de aglomerația din oraș.

Apelul este lansat în cadrul proiectului Fondul de Inovare Culturală (FIC), un mecanism care sprijină identificarea, experimentarea și măsurarea de soluții alternative la problemele orașului. În 2017, prima ediție a Fondului are ca temă mobilitatea și caută soluții pentru diminuarea aglomerației din oraș.

Îi chemăm pe locuitorii din Mărăști și Mănăștur să ne arate cum ar dori ei să utilizeze spațiile din cartier încât să își poată desfășura acolo cât mai multe dintre activitățile de timp liber pentru care acum sunt nevoiți să se deplaseze în centru. De asemenea, îi invităm pe locuitori să negocieze între ei modul în care sunt folosite spațiile comune dintre blocuri: mai multe garaje sau mai mult spațiu verde, mai multe parcări sau mai multe piste de biciclete, și așa mai departe”, declară Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

Pentru testarea soluțiilor experimentale propuse de cetățeni, organizatorii au identificat trei zone din cele mai aglomerate cartiere ale orașului: Bucegi – Pârâul Calvaria (Mănăștur), Scorțarilor – Parcul Farmec (Mărăști) și Strada Piuariu – Căminele UTCN (Mărăști).

Doritorii sunt invitați să se adune în grupuri de câte zece vecini și să stabilească împreună cum vor să transforme cele trei zone, pentru a le utiliza mai bine. Propunerile trebuie înscrise pe www.cccluj.ro/inovare până în 24 octombrie.

Centrul Cultural Clujean sprijină cel puțin două idei câștigătoare cu câte 5.000 de euro, precum și cu  specialiștii și autorizațiile de care e nevoie pentru ca propunerile să fie testate în practică. Dacă rezultatele sunt bune, CCC va oferi Primăriei Cluj-Napoca teme de proiectare pentru permanentizarea schimbărilor propuse în zonele experimentale ale proiectului.

post FIC 800x800px v2 01

După selectarea propunerilor câștigătoare, echipele din spatele lor sunt invitate la prima ediție a Dialogurilor Urbane, unde echipa CCC și specialiștii selectați pentru a sprijini implementarea experimentelor vor lucra cu membrii echipelor pentru a cizela și a dezvolta planurile de transformare experimentală a spațiilor vizate. Invitații speciali ai Dialogurilor Urbane sunt reprezentanții Primăriei Boston care coordonează Boston Office for New Urban Mechanics. „New Urban Mechanics reușește ca prin abordări culturale și soluții de tehnologie sa îmbunătățească serviciile oferite de oraș și să găsească rezolvări de la companii și cetățeni pentru îmbunătățirea viitorului Bostonului. Sunt printre primii de lume care au atras finanțări private pentru proiecte de oraș și suntem încântați și onorați de sprijinul pe care ni-l oferă acum, la pornirea Fondului de Inovare Culturală la Cluj”, declară Ștefan Teișanu.

Calendarul proiectului

11.10.17 – 24.10.17                       Înscrierea propunerilor – prin formular de înregistrare pe site-ul CCC;

25.10.17 – 01.11.17                       Selectarea propunerilor câștigătoare;

09.11.17 – 11.11.17                       Cele două echipe cu propuneri câștigătoare sunt invitate la Dialogurile Urbane, unde specialiștii CCC îi ajută să-și dezvolte proiectele și să își stabilească un plan detaliat pentru implementare;

01.12.17 – 31.05.18                       Implementarea proiectelor;

10.06.18 – 11.06.18                       Echipele câștigătoare participă la o nouă ediție a Dialogurilor Urbane, unde discută, alături de specialiștii CCC și ai Primăriei, despre posibilitățile de continuare a proiectelor și despre cele de replicare a lor în alte locuri din oraș;

12.06.18 – 31.07.18                       Dacă e cazul, CCC realizează, cu implicarea echipelor cu propuneri câștigătoare, și a specialiștilor necesari, teme de proiectare pentru regândirea funcțiunilor permanente ale intervențiilor vizate de proiectele câștigătoare.

Propunerile pot viza:

  • Schimbarea modului în care sunt folosite în prezent spațiile comune din zonele vizate de proiect (străzi, parcări, intersecții, trotuare, spații verzi, garaje, garduri, front de apă etc.);
  • Promovarea unui stil de viață activ și în armonie cu preocupările riveranilor;
  • Creșterea utilizării facilităților din cartier (spații comerciale, spații de sport și agrement etc.) în detrimentul celor din centrul orașului.

Juriul competiției este format din Anamaria Vrabie (Director al Fondului de Inovare Culturală), Ștefan Teișanu (Director executiv, Centrul Cultural Clujean), Rarița Zbranca (Director de programe, Centrul Cultural Clujean), Ovidiu Câmpean (Director de dezvoltare locală, Primăria Cluj-Napoca), Alina Porumb (Consultant senior, Asociația pentru Relații Comunitare), Daniel Homorodean (CEO, Arxia), Tiberiu Moisă (Deputy CEO, Banca Transilvania) și Norbert Petrovici (Sociolog, Universitatea Babeș Bolyai).

Unele probleme ale orașului pot fi rezolvate numai de către administrație, altele numai de către cetățeni, unele numai de sectorul de afaceri sau de cel academic, însă cele mai multe dintre ele nu pot fi rezolvate decât de către noi toți, împreună. Dincolo de a vorbi despre schimbările de infrastructură sau de legislație necesare, o abordare culturală a problemelor orașului ne dă ocazia de a și verifica, pe parcursul unor experimente temporare, dacă aceste schimbări sunt cu adevărat funcționale și dacă ele ne îmbunătățesc într-adevăr calitatea vieții în oraș. De aceea am creat la Cluj, în premieră în România, Fondul de Inovare Culturală (FIC)”, se arată pe site-ul Centrului Cultural Clujean.


photo credit: Cristina Pavelean


Lasă un răspuns

Site creat de