Timp liber

Premiera verii la UAD Cluj-Napoca: tabăra internaţională de pictură

Premiera verii la UAD Cluj-Napoca: tabăra internaţională de pictură

Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti şi Academia de Artă E. Geppert din Wrocław organizează în perioada 20-25 august 2018 Plein Air – Centenar, tabără internaţională de pictură.

Evenimentul va avea loc în pavilionul Departamentului Pictură al UAD Cluj-Napoca din Parcul Central. 16 studenţi şi 4 cadre didactice de la cele două instituţii de învăţământ superior artistic vor crea într-o atmosferă mai puţin academică, subliniind prin schimbul lor de idei, viziuni şi experienţă importanţa Centenarului în existenţa omului contemporan.

Anul 2018 marchează anul centenarului pentru ambele ţări prietene ale căror destine s-au mai intersectat în istorie, dacă ne gândim la tezaurul polonez care, la începutul celui de-al doilea război mondial, fie a tranzitat teritoriul românesc, fie a fost chiar păstrat de către BNR. Polonezii poartă şi astăzi un mare respect României pentru curajul de a fi ajutat un popor aflat la nevoie în vremuri de restrişte.

Dacă polonezii marchează anul acesta Centenarul Independenţei, România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire, ambele momente meritând întreaga atenţie a cetăţenilor celor două state, a specialiştilor în domeniul istoric, a oamenilor din cultură şi artă.

În acest context, Plein Air – Centenar, tabăra internaţională de pictură doreşte să aducă împreună reprezentanţi ai tinerei generaţii de artişti din cele două ţări tocmai cu scopul marcării artistice a momentului Centenar, unic în viaţa şi în creaţia lor artistică. De asemenea, tabăra este menită să adâncească relaţiile de colaborare dintre cele două instituţii de învăţământ superior artistic şi să prefigureze noi căi de lucru în beneficiul studenţilor şi cadrelor didactice de la UAD Cluj-Napoca şi ASP Wrocław. Săptămâna clujeană, urmează unei săptămâni poloneze în cadrul căreia studenţii şi cadrele didactice s-au întâlnit şi au lucrat împreună la Casa de Creaţie a ASP Wrocław din Luboradow.

Dincolo de experienţa fiinţării împreună, tabăra de pictură Plein Air – Centenar va avea şi o finalitate expoziţională, urmând ca lucrările create în aceste două săptămâni să fie prezentate publicului larg atât aici la Cluj, în Galeria Casa Matei, cât şi în Wrocław în galeria Neon.

Proiectul ce se adreseaza tinerilor creatori este parte a unui proiect mai complex dedicat Centenarului, care va mai cuprinde şi o expoziţie a profesorilor artişti de la departamentele pictură şi sculptură ale UAD şi ASP. Proiectul propune o celebrare a celor 100 de ani prin intermediul artei contemporane în formă picturală şi sculpturală. Se vor regăsi, într-un dialog artistic, lucrări de pictură şi sculptură reprezentative pentru spaţiul artei contemporane din Transilvania şi Silezia de Jos, marcând de această dată nu numai o intersectare istorică, ci şi una cultural-artistică.

Conceptul 100 = 100 va susţine şi acea „unitate în diversitate”, care are menirea de a reduce ostentația inerentă oricărui eveniment artistic. Scopul acestei expoziţii nu se limitează la simpla radiografiere a producției artistice caracteristice fiecărui participant, ci oglindește o stare de fapt: un caracter aparte, o originalitate și o expresivitate specifică care contribuie la garantarea unei autenticități stilistice remarcabile.Lasă un răspuns

Site creat de