Important, Timp liber

Prima ediție a „Les Films de Cannes à Cluj-Napoca” a strâns 2000 de spectatori

filme cannes cluj 1

Prima ediție a evenimentului Les Films de Cannes à Cluj-Napoca a adus 2000 de spectatori la Cinema Victoria într-un singur weekend, între 14 și 16 octombrie. Trei dintre cele zece filme din program au avut proiecții sold out: I, Daniel Blake (r. Ken Loach), câștigătorul Palme d’Or la Cannes 2016, Bacalaureat, regizat de Cristian Mungiu și premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, şi Juste la fan du monde, filmul lui Xavier Dolan distins cu Marele Premiu și propus de Canada la Oscar.

Invitatul special al acestei prime ediții, regizorul francez Alain Guiraudie, unul dintre cei mai provocatori cineaști contemporani, a stat de vorbă cu spectatorii din Cluj după proiecțiile celor două filme ale sale, Rester Vertical (2016) și L’Inconnu du lac (2013), în sesiuni prelungite de întrebări și răspunsuri. Însumat, Q&A-urile moderate de criticul de film Irina Margareta Nistor au durat mai mult de o oră şi jumătate, publicul fiind extrem de interesat de subiectele celor două producții controversate ale lui Alain Guiraudie. Scenaristul și regizorul francez a realizat cinci lungmetraje și a fost selecționat de cinci ori la Festivalul de la Cannes.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca, ediţia întâi, a însemnat 10 filme recente din selecția Festivalului de la Cannes, dintre care opt în premieră în România. Printre ele, alături de cele amintite deja, The Salesman (r. Asghar Farhadi), premiat pentru scenariu și interpretare masculină la Cannes, Elle (e. Paul Verhoeven), propunerea Franței la Oscar, The Neon Demon (r. Nicolas Winding Refn), La fille inconnue, noul film al fraților Jean-Pierre și Luc Dardenne, și Ma Loute (r. Bruno Dumont).

Unul dintre cele mai ample evenimente culturale din Capitală, Les Films de Cannes à Bucarest, ajuns la cea de-a șaptea ediție, s-a extins anul acesta la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, proiectând câteva dintre cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes.

***

Prima ediție Les Films de Cannes à Cluj-Napoca a fost organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Este un proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei si Consiliului Local Cluj-Napoca, Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques,  Institutului  Cultural Român și al Asociației Victoria Film.

Evenimentul a beneficiat de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Culturală Macondo, InterCom Film.Lasă un răspuns

Site creat de