Sport

Prima zi de Fed Cup la Cluj

IMG 20180210 WA0041

Astăzi s-a dat startul în meciul de Fed Cup dintre România şi Canada. A avut loc festivitatea de deschidere. A început fanfara, care a interpretat imnurile, o fanfară extrem de premiată în afara hotarelor. Sala Polivalentă din Cluj a fost aproape plină, se estimează a fi fost 8000 de spectatori.

Un mic aspect legat de acest lucru, sâmbătă, în prima zi de competiție a meciului de Fed Cup, a fost în arena, spectatorul 2.000.000 de la înființarea acesteia, în octombrie 2014. Cu această ocazie, acesta, pe numele lui Budău Eremia, care a fost premiat tocmai de edilul oraşului, Emil Boc.

Câştigătorul a plecat acasă cu 2 bilete la festivalul Untold, un week-end cu familia la o pensiune din oraş, un test drive cu o maşină a firmei partenere turneului pe durata unui week-end. Atmosfera a fost una extrem de emoționantă, de încarcată, fanii clujeni fiind din nou la înălțime. Pe lângă laudele constante, frenetice şi încurajările acestora şi în momentele mai grele ale româncelor, fapt pentru care au fost şi lăudați de sportivele românce, aceştia au realizat şi celebrele valuri, care s-au putut vedea şi în publicul Polivalentei.

Sportivele românce au început să aibă piele de găină sau chiar să lăcrimeze la o astfel de atmosferă, una dintre acestea fiind, Irina Begu, sportiva care a adus victoria cu numărul 2 pentru România. Aceasta a declarat că s-a simțit extraordinar şi că publicul a fost mereu alături de ea, indiferent de scor: “În general, familia este alături de mine şi aici la Cluj, m-am şimțit întotdeauna extraordinar, publicul a fost alături de mine, indiferent de scor şi asta contează cel mai mult pentru noi, am avut susținerea lor şi până la urmă, aşa cum am zis, m-am bucurat să câştig până la urmă”. Chiar şi canadiencele au avut lipici la publicul românesc, în special şi în prim plan, “canadianca” din părinți români care a foat aplaudată zgomotos la prezentare. Micuța, dar cocheta galerie canadiană, nu a putit face fața frenetismului românesc, dar au avut şi ei mici intervenții care au adus o pată de culoare şi de sunet, vacarmului românesc. Arbitrii acestei zile întâi au fost: John Blom, Anja Vreg şi Stéphane François.

Prima partidă a fost între Sorana Cîrstea/38 WTA şi cea mai bună jucătoare clasată care a venit să reprezinte Canada, Carol Zhao/138 WTA. Sorana, prezentă la a 18-a întâlnire şi la al 17-lea meci de simplu pentru naționala României, a avut o partidă ca din puşcă şi terminată în acelaşi stil. După un 2-0 în care adversara nu a câştigat decât 1 punct, Cîrstea s-a văzut egalată, dar mai apoi a câştigat următoarele 4 game-uri şi implicit şi primul set. Setul 2 a început mult mai bine pentru jucătoarea din România, obținând ca şi în primul set, primul game la 0.

S-a ajuns destul de rapid la 3-0, cu doar 2 puncte pierdute. Setul 2 a fost parcă o reflexie a primului, având acelaşi scor 6/2. Spre oferirea a câtorva date statistice, Sorana a câştigat 5 din 12 game-uri la 0. În meci, Sorana a avut 2 aşi față de 1 al canadiencei, nici o dublă greşeală, Zhao având 1. Românca a câştigat 22 de puncte pe primul serviciu fața de doar 16 ale adversarei, 18 mingi câştigătoare, triplu față de Carol care a avut numai 6, greşeli neforțate 19/24 sau 56 de puncte câştigate / 29. O dominare totală a Soranei care aducea primul punct României şi ei îi aducea 11 victorii în meciurile de Fed iar Zhao 2 înfrângeri din tot atâtea meciuri. Meciul 2 a fost cel mai spectaculos şi cel mai aşteptat. Intra pe teren Bianca Andreescu care îşi înfrunta originile. Canadianca, locul 173 la simplu era prezentă la a 6-a întâlnire pentru Canada iar la simplu avea 5 victorii şi o singură înfrângere, în 2018 în circuitul WTA având 4 victorii din 7.

IMG 20180210 WA0040

Pe tot parcursul meciului, Bianca Andreescu a arătat de ce este în stare, a arătat un potențial extraordinar şi i-a făcut față cu brio româncei Begu, lucru remarcat şi de antrenorul-nejucător al României, domnul Segărceanu care a declarat faptul că Andreescu a avut un meci senzațional, în mod special în setul 2. 17 ani dar un potențial şi cu un talent imens, Bianca a împins meciul în 3 seturi şi 2 ore şi 40 de minute.

Primul set cu toate ca a fost câştigat de Irina şi destul de lejer, Bianca nu s-a lăsat şi a luptat pentru fiecare punct. A fost prima care a obținut primul break, dar recuperat mai apoi de Irina la mare luptă. Au urmat game-uri câştigate pe propriul serviciu, iar la 4/3, Irina a găsit sclipirea, a salvat 2 mingi de 4-4 iar la a 2-a şansă de break din game, a fructificat şi a făcut 5/3 iar game-ul pentru set nu a fost decât unul de verificare pentru româncă. Statistica primului set ne arată că Irina a avut 7 winneruri față de cele 5 ale canadiencei, a avut 13 greşeli neforțate față de cele 16 ale adversarei. În setul 2 s-a văzut forța si lupta pe care o arată Bianca Andreescu, un foc de o viitoare campioană. A început cu un game la 0, mai apoi fiind nevoită să revină de la 3-1 pentru Irina. A revenit şi chiar a condus ostilitățile cu 4-3. Irina nu şi-a pierdut calmul şi cumpătul şi a egalat 4-4. Apoi a urmat un game extrem de lung pe serviciul canadiencei, cu minge de break Irina, dar câştigat de Andreescu. S-a ajuns la tie-break unde o minge greşită de Irina, un mic conflict cu arbitra de scaun şi-au pus amprenta pe jocul Irinei şi pe calmul ei şi a pierdut setul 7/4 în tie break. Cele 2 jucătoare au mers la vestiare, canadianca accidentată iar acest fapt a fost favorabil româncei, consideră antrenorul naționalei care a declarat că a fost benefică pauza, Irina a stat, a analizat şi s-a relaxat. Ieşită de la vestiare mult motivată si cu o adversară accidentată, Irina a defilat, dacă putem zice aşa, în setul 3. Bianca a încercat dar nu a mai putut să îi facă față lui Begu şi scorul a devenit 2-0 pentru România. Duminică, mai este nevoie de 1 punct pentru victorie. De la orele 12 vor fi meciurile Irina Begu vs Carol Zhao. Irina este în dezavantaj față de adversara ei, fiind învinsă de aceasta la Toronto în 2013 în 2 seturi.

A 2-a partidă va fi între Sorana Cîrstea şi Bianca Andreescu. Un duel în premieră între cele 2. În caz de scorul o să fie 2-2 sau nu neapărat în situația respectivă, se va juca şi meciul de dublu Ana Bogdan/564 WTA dublu(debut în echipa de Fed Cup)/Raluca Olaru/45 WTA dublu( 3 victorii/7 înfrângeri la dublu în confruntările de Fed Cup) vs Gabriela Dabrowski/11Wta la dublu ( 4 victorii şi 5 înfrângeri)/ Katerine Sebov/fără clasament la dublu( 1 victorie şi 1 înfrângere). Pentru a câştiga partida, o națională trebuie să câştige 3 puncte.

Conferinţă de presă – Irina Begu şi Florin Segărceanu:

× Irina Begu: “Da, mă bucur că, până la urmă am reuşit să câştig, îmi pare rău că nu am închis în două seturi, cred că în setul al 2-lea la set şi 3-2 pentru mine, m-am înmuiat un pic, ea a devenit un pic mai agresivă şi acolo am pierdut un pic jocul, însă mă bucur că în setul.al 3-lea am reuşit să dictez şi să recâştig practic terenul”

× Florin Segărceanu: A fost o pauză foarte benefică, în primul rând pentru Irina, pentru că şi-a dat seama, totuşi nu a reuşit să închidă cum a povestit ea. Andreescu a început să joace foarte bine, deci a avut un meci senzațional, cel puțin setul 2 şi când pierzi teren, când vezi că nu închizi meciul, eşti frustrat, începi să îți faci probleme. Mă bucur că s-a dus la pauză (la vestiare), să se relaxeze puțin, să analizeze, să îşi dea seama şi bineînțeles să intrăm în setul 3 altfel.
× Irina Begu: ,,Cred că este un moment emoționant penteu toți. Întradevăr, pielea de găină şi lacrimi în ochi pentru că este un moment special şi este o onoare pentru mine să îmi reprezint țara şi cred că acestea sunt momentele pentru care noi muncim, pentru care noi intrăm în teren zi de zi

× Irina: În general, familia este alături de mine şi aici la Cluj, m-am simțit întotdeauna extraordinar, publicul a fost alături de mine, indiferent de scor şi asta contează cel mai mult pentru noi, am avut susținerea lor, şi până la urmă, aşa cum am zis, m-am bucurat să câştig până la urmă.

× Segărceanu: În primul rând, la prezentare a fost un moment greu, pentru că am uitat puțin cum este. E acea senzație pe care nu poți sa o descrii în cuvinte, momentul în care eşti acolo, momentul în care 8000 de spectatori aplaudă, te aclamă, deci este un moment unic, am trăit. Un moment dificil a fost spre sfârşitul setului doi, unde, cum să vă spun, este dificil pentru că vezi, îți dai seama ce se întâmplă, vezi că jucătoarea adversă joacă foarte bine, pentru o perioadă bună, a avut şi câteva şanse de mingii pe linii, un net la un moment dat, şi îți dai seama, îți dai seama că este frustrant, Irina a văzut că a ratat şansele, începi să fii mai încordat, încerci să faci lucru mai, te grăbeşti puțin şi aşa se schimbă jocul în tenis şi normal că setul 2 a fost un set dificil, acel tie-break, unde şi acolo a avut şanse zic eu, cu o minge uşor greşită şi s-a dus setul. Ai un moment la care te gândeşti foarte mult, pauza a fost benefică, pauza a fost lungă şi Andreescu a cerut time-out pentru accidentare şi într-un fel, cred că asta ne-a ajutat pentru că Irina a putut să se remonteze, să se relaxeze puțin şi să începem setul decisiv, să spunem, la cote normale pentru că este o diferență de valoare.”

× Irina: Nu numai Simona, cred că toată echipa, toate pe margine au încercat să mă încurajeze şi să îmi fie alături, bineînțeles că şi cu Simona am vorbit înainte de meci, cum am facut-o şi cu celelalte fete.

× Irina: Nu, nu! Dimpotrivă, ea şi-a cerut scuze pentru… nu mai țin minte în ce moment, cred că în setul al 2-lea, în tie-break, s-a stricat aparatul şi da, şi-a cerut scuze pentru momentul acela, însă se întâmplă, în momentul respectiv m-am enervat, dar per total nu pot să îi reproşez nimic.

× Segărceanu: Este o decizie de comun acord, am vorbit cu fetele înainte de această etapă de pregătire şi am considerat că este bine, pentru câteva zile, vorbesc până în ziua meciului, ca echipa să stea împreună, pentru că este un sentiment frumos, fetele să fie împreună, cu noi, cu staff-ul medical, cu trainer-ul, cu antrenorii şi eu cred că este un lucru benefic pentru ele, sigur, în momentul în care se desfăşoară meciurile, antrenorii pot să fie prezenți, pentru că este normal, dar aşa am considerat că este mai bine. Ce poate să spună… sunt aici… am şi câştigat meciul… Nuuu, noi ne ştim de ceva timp însă săptămâna aceasta am petrecut mai mult timp împreună şi am reuşit să ne cunoaştem mai bine şi pe terenul de tenis. La meci, sigur, mie mi-a plăcut foarte mult, dânsul m-a ajutat în momentele grele, din păcate m-am enervat eu un pic la, în setul al 2-lea şi da, dar per total pot să spun că ne înțelegem foarte bine, atmosfera în echipă este foarte Este foarte bună şi mă bucur că dânsul este căpitanul nostru.

× Segărceanu: Eu consider că şi Irina este o jucătoare de top 10, ambele au un potențial foarte mare, cred că mai au, de spus, în carieră destul de mult şi eu dacă pot să le ajut cu ceva, o fac cu cea mai mare plăcere. Meciurile de mâine, sunt de simplu, rămân la fel deci prima este Irina, aşa este regulamentul, în ultima zi, jucătoarea numărul 1 şi după acea Sorana. În funcție de primul meci, de rezultat, s-ar putea să se producă schimbări.


Articol realizat de Flavia Pripon si Daniel GîgăLasă un răspuns

Site creat de