Din Oras, Important

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra „copaci urbani” pentru a reduce poluarea din oraş

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra "copaci urbani" pentru a reduce poluarea din oraş

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra trei sisteme de reducere a poluării „City Trees”, cu un preţ estimat de 70.000 de euro bucata.

„City Tree” este un panou vertical acoperit de muşchi care ar echivala cu 275 de copaci în ceea ce înseamnă purificarea aerului.

Specialiştii sunt reticenţi cu privire la performanţele sistemului, scrie Adevărul.ro.

Astfel de amenajări au fost realizate în oraşe precum Bruxelles, Londra, Berlin, Oslo, Hong Kong, Paris.

„Copacii” urbani sunt dotaţi cu un ventilator de mari dimensiuni care trage aerul poluat şi-l forţează să treacă prin zona de licheni, care-l filtrează. „CityTree este primul filtru de biotehnologie din lume care îmbunătăţeşte cuantificabil calitatea aerului”, se arată pe site-ul companiei germane producătoare.

Practic, aceşti licheni preiau din aer praful şi-l transformă în oxigen.

„Copacii urbani” sunt o parte din proiectul „Aer curat la Cluj”, cel mai votat de către clujeni în procesul de bugetare participativă în 2019.

Descrierea proiectului „Aer Curat la Cluj” câştigător pe platforma Bugetare Participativa de la Cluj-Napoca:

Având în vedere schimbările climatice şi poluarea tot mai ridicată din oraş, se propune o abordare multilaterală pentru un aer mai curat, temperaturi mai scăzute şi o calitate mai bună a vieţii.

* plantarea de copaci cât mai mari în tot oraşul (se pot alege anumite tipuri de copaci care să elimine poluanţii prezenţi în aer)
* copaci inteligenţi pentru purificarea aerului acolo unde spaţiul nu permite altfel: https://greencitysolutions.de/en
* faţade verzi/pereţi verticali pentru clădiri
* garduri vii între străzi şi trotuare

O metodă relativ ieftină şi eficienţa este plantarea de copaci în toate zonele oraşului. Se pot alege anumiţi copaci care elimină poluanţi prezenţi în aer. Pe lângă eliminarea poluării, ajuta şi la scăderea temperaturilor mari, prevenirea eroziunilor, îmbunătăţirea aspectului estetic şi multe altele.

În zonele centrale unde nu există spaţiu pentru copaci, se pot pune copaci inteligenţi şi pereţi verticali pentru filtrarea aerului.Lasă un răspuns

Site creat de