Timp liber, Uncategorized

Primul festival de design din Cluj, ZAIN – Design Expressions, începe astăzi

zain

4 zile, 5 locuri din oraș, peste 60 de designeri, 11 evenimente, printre care o expoziție de 400 mp și un fashion show într-o biserică din Cluj-Napoca!

ZAIN – Design Expressions este locul de întâlnire al celor care activează în industriile creative cu publicul interesat. Designeri, arhitecți, artiși, meșteșugari, ingineri. Design de produs, de interior, grafic sau vestimentar. Toți și toate se întâlnesc în perioada 12 – 15 noiembrie la ZAIN, un eveniment proaspăt de design.

Programul primului eveniment ZAIN – Design Expressions,
într-un scurt cuprins:

VERNISAJUL Expo Central

Evenimentul 0 al primei ediții ZAIN este vernisajul expoziției centrale: joi, 12 noiembrie, ora 19:00, Piața Ștefan cel Mare nr. 18 (vis-a-vis de Teatrul Național Cluj-Napoca).

Produsele a peste 60 de designeri din România alcătuiesc substanța Expo Central.Conceptul expoziției va gravita în jurul ”procesului” fiecărei lucrări, creațiile expuse având ca și suport schițe, poze, prototipuri ce arată evoluția designului de la idee la realitate.

Deschisă publicului și cu intrare liberă, expoziția centrală ZAIN poate fi vizitată începând de joi, ora 19:00, în toate cele 4 zile ale festivalului. De vineri până duminică, de dimineață până seara la 00:00.

FASHION SHOW în Biserica Reformată

Biserica Reformată de pe „Ulița Lupilor” – strada M. Kogălniceanu – și-a deschis porțile pentru Fashion Show-ul ZAIN 2015. Acesta este evenimentul special al zilei de vineri, 13 noiembrie, în care doi tineri designeri români își vor prezenta în premieră noile colecții toamnă-iarnă: Ovidiu Pop (colecția feminină) și Irina Voinea (colecția masculină). Mai multe detalii despre ceea ce se prefigurează a fi un veritabil spectacol, pe pagina evenimentului.

Locurile disponibile în Biserica Reformată pentru ZAIN – Fashion Show au fost deja ocupate în totalitate.

TURNING TALENTS INTO JOBS

Despre cum poate fi creativitatea transformată într-un full time job și de ce e esențială dezvoltarea comunităților de designeri în România. Sâmbătă și duminică, de la ora 14:00, 12 specialiști din industrie vor susține o serie de prezentări dar și o discuție liberă având aceste teme ca linii directoare.

ZAIN – Turning Talents into Jobs se adresează în special tinerilor creativi, celor ce doresc să își construiască o carieră în care progresul e determinat de modul în care își cultivă talentul, într-o industrie competitivă însă cu un potențial semnificativ în Europa.

Sâmbătă, 14 noiembrie, 14:00 – 18:00, vor prezenta Vlad Sulea, Călin Crainic, Veronica Olariu, Mihnea Ghilduș, Dan Piersinaru și Lana Dumitru.

Duminică, 15 noiembrie, 14:00 – 16:00, discuția va fi moderată de Mihnea Ghilduș de la Dizainăr, iar invitații la conversație sunt Dan Piersinaru (Autor), Florin Cobuz (Nod Makerspace), Maria Neneciu (The Institute), Roxana Rugină și Marius Bucea (Cluj Makers).

Programul, detalii despre subiectele abordate și creativii invitați se găsesc aici.

MEET THE DESIGNERS

„Cunoaște designerii” – un îndemn ce reprezintă în contextul ZAIN – Design Expressions unul dintre evenimentele speciale din program. Sâmbătă, de la ora 18:00, în Expo Central, va fi momentul în care publicul va avea ocazia să interacționeze direct cu autorii lucrărilor expuse, iar ei, creatorii, să prezinte conceptele din spatele produselor finite.

Cine sunt designerii care expun la ZAIN 2015.


STUDIO CRAWLING

Creativii clujeni ne invită în universul lor. Sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 19:00. 

DESIGN’SZKY, POD – Point of design și Cluj Makers – 3 ateliere, 3 locuri în care se nasc și se produc idei râmân deschise after hours pentru vizitatori. Pentru învățăcei, pentru curioși, pentru pus întrebări și stat la taclale despre design, produse, procese și orice mai vrem să aflăm de la designerii care ne primesc în casele lor.

ÎNSCRIERILE SE FAC AICI.


DESIGNERS’ BRUNCH

Designers Brunch reprezintă un moment special pentru designerii participanți la ZAIN – Expo Central. Aceștia vor lua parte duminică dimineața, alături de un număr limitat de pasionați ai design-ului, la un brunch de socializare și schimb de bune practici. Toatea acestea în jurul unui alt tip de design: food design.


MEȘTEȘUG CONTEMPORAN

O parte din Expo Central este dedicată „tradiționalului” – obiecte de inspirație meșteșugărească. Descoperim Fascinația Meșteșugului prin filmele lor, ce vor rula în această zonă. Duminică, între 16:00 și 19:00 intrăm în lumea a 3 meșteșugari pricepuți și le aflăm poveștile: Zoltan Bojodi – împletitor, Laly Gabor – căldărar și cunosctul olar – Daniel Leș (film realizat de Fascinația Meșteșugului).

Turnul Pompierilor în altă lumină – Day 15 noiembrie

Ediția lunii noiembrie a Day 15 și ZAIN – Design Expressions se completează firesc, în special fiind vorba de aceeași echipă în spatele celor două proiecte născute în acest an la Cluj. Așadar, duminică, 15 noiembrie 2015, de la 12:00 până seara la 23:00, Turnul Pompierilor va fi redeschis publicului. Un simbol al „Clujului de altădată”, Turnul Pompierilor este locul în care echipa Day 15 va realiza o nouă intervenție termporară asupra spațiului, de această dată prin instalații de lumini și expoziții care îl vor pune în valoare și îi vor evidenția potențialul.

Turnul Pompierilor se află în Piața Mihai Viteazu, pe strada Tipografiei.

Vernisaj Workshop URBAN DESIGN

Echipa Experiment 5 se alătură ZAIN – Design Expressions cu workshop-ul „Urban Design – plimbare pe Canalul Morii”. Acesta se desfășoară timp de 4 zile, între 11 și 15 noiembrie, participanți fiind studenți și absolvenți ai facultăților de Arhitectură, Peisagistică, Arte și Design. În timpul celor 4 zile de workshop, ei vor realiza o analiză punctuală a potențialului pe care Canalul Morii îl are pentru Cluj-Napoca, pentru ca, la final, să ofere posibile soluții și exemple de intervenții specifice designului urban ce pot fi implementate aici.

Duminică, în cadrul ZAIN 2015, de la ora 18:00, în Piața Ștefan cel Mare nr. 18, coordonatorii workshop-ului ne prezintă rezultatele celor 4 zile de muncă și exemple de bune practici legate de viitorul Canalului Morii pentru comunitatea clujeană.

Vernisaj Concurs LIGHTS ON

În cadrul ZAIN 2015, în locul reactivat temporar de Day 15 noiembrie – Turnul Pompierilor, va avea loc vernisajul expoziției primului concurs de iluminat ambiental de sărbători. Duminică, de la ora 20:00, pe strada Tipografiei, în Piața Mihai Viteazu.Lasă un răspuns

Site creat de