De Vazut

Principalele semne că volanta maşinii trebuie schimbată

Principalele semne ca volanta masinii trebuie schimbata

Conducatorii auto trebuie sa fie constienti de anumite semne pe care masina le da, prin care anunta ca se intampla ceva nedorit si ca ar trebui sa schimbe o anumita piesa sau sa mearga in service si sa lase un specialist sa puna un diagnostic corect.

Volanta este o piesa foarte importanta a masinii, conectata intre arborele cotit si sistemul de ambreiaj, cu un rol vital in transmiterea energiei dezvoltate de catre motor spre consumator. Volanta este o componenta vitala a sistemului de transmisie care livreaza energie de la motor, actionand indirect asupra rotilor. Schimbarea unei volante depinde de mai multi factori.

Pe piata sunt disponibile mai multe modele de volante masini, atat in magazinele online de specialitate, cat si in magazinele fizice cu piese auto.

Cum se manifesta problemele la volanta

Motoarele cu cuplu emit vibratii de rotatie aditionale, care pot fi auzite si percepute ca un zgomot puternic. Eliminarea acestor zgomote a fost o sarcina importanta pentru inginerii din domeniul auto, care au gasit o solutie exceptionala – volanta. Volanta amortizeaza vibratiile emise de motor, uniformizand miscarea de rotatie a arborelui cotit, care devine continua si fara socuri.

Aceasta piesa mai are un rol foarte important: acela de a transmite cuplul motor cutiei de viteze prin ambreiaj. Discul de ambreiaj este cuplat cu volanta pe partea dinspre motor si cu placa de presiune pe partea cutiei de viteze.

Suprafata de contact dintre volanta si ambreiaj respecta conditii stricte de planeitate, iar orice mica abatere de la aceasta, cauzata de o proasta montare a volantei, de exemplu, poate duce la uzura neuniforma a ambreiajului.

Conducatorii auto care isi petrec foarte mult timp la volan trebuie sa acorde o mare atentie componentelor autoturismului si in mod special volantei. Principalul semn al volantei uzate este zgomotul la ralanti, o bataie pe care aceasta o provoaca si care poate fi usor de identificat de catre conducator.

Pentru a verifica daca intr-adevar zgomotele vin de la volanta, se apasa pedala de ambreiaj, iar daca sunt produse de sistem, aceste zgomote dispar sau se atenueaza. Este foarte important de precizat ca volanta dubla nu poate fi reparata sau reconditionata, ci doar inlocuita. Inlocuirea acestei piese este legata de demontarea cutiei de viteze.

Vibratiile ambreiajului sunt un semn la fel de important pentru ca soferii sa isi dea seama ca mecanismul de montare de pe volanta a cedat. Performanta volantei este mai redusa la apasarea ambreiajului; si existenta unor smucituri la plecarea de pe loc sau la schimbarea vitezelor este la fel de semnificativa.

Patinarea discului de ambreiaj si dificultatea la schimbarea vitezelor sunt tot semne care ar trebui sa-i faca pe soferi sa-si dea seama ca sunt probleme la functionarea volantei.

Pentru a preveni defectarea volantei, conducatorii auto trebuie sa conduca asa cum se cuvine, sa stea cu piciorul pe ambreiaj doar atat cat este nevoie si, cat se poate, sa nu stea la semafor cu masina in viteza,  sa evite plecatul in tromba si acceleratia cu motorul semi-ambreiat.



Lasă un răspuns

Site creat de