Uncategorized

Prof. emerit dr. ing. UTCN Nicolae Pompei Patachi a decedat la varsta de 95 de ani

nicolae pompei patachi

Profesorul Nicolae Pompei Patachi a fost omul dedicat şcolii şi culturii. Se trage dintr-o veche familie de profesori şi preoţi români ardeleni, cu ascendenţă nobiliară, ale căror urme documentare le regăsim încă din secolul XV. Unul dintre strămoşii săi a fost episcopul greco-catolic de Alba Iulia şi Făgăraş, dr. Ioan Giurgiu Patachi, figură emblematică a românilor ardeleni şi a Bisericii Române Unite de la început de secol XVIII.
Originar din Dej, nascut in 1920 in oraşul de pe Someş, Nicolae Pompei PATACHI şi-a făcut studiile secundare la liceul „Andrei Muresanu”, fiind unul dintre absolventii de marca al acestei scoli la care, peste zeci de ani, in 1977, ii devine membru de onoare. In 1944 a obtinut licenta in inginerie la Politehnica din Timisoara, cu calificativul „Magna cum laude”.

Activitatea profesionala o incepe imediat dupa absolvire, la Sibiu, la sectia de Metrologie a Societatii Electrice Transilvanene SA – SETA. La Cluj vine in anul 1947 cand se si casatoreste cu medicul hematolog Maria Ungureanu. Aici incepe sa munceasca ca inginer, in proiectare, la IPROCHIM, participand la lucrari complexe in domeniul alimentarii cu energie electrica a marilor uzine industriale. In 1953 il regasim ca sef de laborator in cadrul Catedrei de Tehnologie a Metalelor din cadrul Institutului Politehnic din Cluj, dupa care, un an mai tarziu devine asistent la Catedra de Rezistenta Materialelor, urmand apoi ca sef de lucrari, pana in 1964, an cand ajunge conferentiar la disciplina de Masurari Electrice. Din 1975 este profesor universitar titular, iar din 1991 si conducator de doctorat.

De-a lungul anilor a publicat peste o suta de lucrari stiintifice, 35 de carti si manuale universitare si a tradus, in romaneste, noua volume cu tematica tehnico-stiintifica din literatura straina de specialitate. A condus 87 de contracte de cercetare stiintifica si a participat la 17 proiecte de importanta nationala, la care si-a pus amprenta sa profesionala conturata si de stagiile de perfectionare efectuate in Italia si Germania. La activul sau profesional se numara si cele 10 inventii si inovatii ce-i poarta semnatura. Cariera sa universitara numara functii precum cea de decan-interimar, prodecan, sef de catedra in cadrul Facultatii de Electrotehnica, membru in Senatul universitar politehnic din Cluj, precum si numeroase distinctii titluri acordate, printre altele, fiind si cele de doctor honoris causa si profesor emerit al institutiei clujene de invatamant superior tehnic.
Datorita culturii sale, inclusiv cea muzicala, cultivata de-a lungul vietii, Nicolae Pompei Patachi a fost un remarcabil animator si organizator a numeroase manifestari cultural-educative in randul studentilor, apreciate in intreg mediu universitar clujean.

Intr-un omagiu adus colegului sau plecat la cele vesnice, profesorul dr. ing. Tiberiu Colosi scria deunazi intr-un mesaj adresat mediului universitar politehnic clujean: „Acum la despartire, putinii cati am mai ramas din <vechea garda>, ii vom pastra o perpetua si o luminoasa amintire!Lasă un răspuns

Site creat de