Uncategorized

Profesorul Gabriel Rusu din Cluj, premiat de Academia Română

Profesorul Gabriel Rusu din Cluj, premiat de Academia Romana

La sfârşit de an, de obicei, este ora bilanţului. Se fac apreciei şi evaluări, se trage linie asupra unei perioade de activitate, indiferent de ce domeniu este vorba. Aşa a procedat zilele trecute şi Academia Română, care în cadrul Adunării generale a membrilor Academiei Române a acordat premiul „George Bariţiu” la secţiunea ştiinţe istorice şi arheologie lucrării „Gherla-Cetatea Martinuzzi” scrisă de Gabriel Rusu.

Este prima carte despre oraşul Gherla, care primeşte un premiu atât de important. O apreciere merituasă pentru omul de cultură clujean, născut în municipiul Gherla, unde a început să realizeze benzi desenate şi să publice articole în revista „Magazin istoric”. Gabriel Rusu este profesor asociat la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai şi director adjunct la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca. Domenii de cecetare: istoria Transilvaniei medievale şi premoderne, istoria universală, istoria instituţiilor de ordine şi securitate publică, ştiinţele penale. A publicat deja cinci cărţi şi este coautor la cinci volume. Acesta a scris peste 40 de studii şi articole în diferite reviste de specialitate din Cluj-Napoca şi din ţară. A susţinut zeci de comunicări la diferite conferinţe şi simpozioane naţionale şi internaţionle.

Ultima apariţie editorială al intelectualului clujean este cartea „Floarea Pustei – Istoria lui Rózsa Sándor,ultimul mare haiduc al Europei”, prezentată publicului cititor în această toamnă, volum ce s-a bucurat de o primire caldă din partea cititorilor. Cartea a fost lansată atât la Cluj-Napoca, cât şi în municipiul Gherla, unde în sala cinematografului sute de oameni au onorat acest eveniment.

Szekely CsabaLasă un răspuns

Site creat de