Timp liber, Important

Program de arte performative la Centrul de Interes: patru artiști din Cluj și Budapesta, în cadrul ”Performance Day”

Performance Day

În 15 noiembrie, Centrul de Interes găzduiește în Sala Atrium de la etajul 4, între orele 18:00 și 21:00, o serie de 4 performance-uri, reunite sub titlul ”Performance Day”.

Vizitatorii vor avea ocazia să cunoască mai bine scena de performance locală și internațională, prin lucrările propuse de artiștii Szirtes János, Alex Mirutziu, Szilard Gaspar, Sasha Bandi și colaboratorii lor. În aceeași seară, iubitorii de artă vor putea vizita expozițiile în desfășurare de la Centrul de Interes și vor putea participa la două spectacole în cadrul evenimentului național Noaptea Albă a Teatrului Studențesc, între orele 22:00 și 01:00.

Artistul Sasha Bandi deschide seria de performance-uri cu ”Oderint Dum Metuant”, de la ora 18:00: ”Hemoragia Scrötte s-a născut la spitalul Eugen Socaciu. Etaj2438. După trei decenii de stat pe întuneric urlând și plângând fără ca cineva să o audă, Hemoragia Scrötte s-a decis să vină să ne arate singurul ei talent, cântatul.”

De la ora 18:30, va fi prezentat performance-ul ”Bye Bye… Hello!” al artistului Alex Mirutziu. Acest performance e axat pe citiri inverse, dorsale, prin intermediul poeticii închiderilor, intrărilor, ieșirilor. Implică o înțelegere a ”celuilalt” prin dispariția și subminarea eului pentru o înțelegere mai profundă a umanului. La baza concepției artistice a performance-ului stau, printre altele, noțiuni precum conceptul de ”bine”, așa cum apare el exemplificat în opera lui Iris Murdoch și continuă cu preceptele lui Leo Bersani despre constructul socio-cultural și formele de exprimare ale puterii. În ultimii ani, performance-urile artistului au fost prezentate în spații de artă din întreaga lume, printre care Centrul de Artă Contemporană din Tel Aviv, Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Royal Academy of Arts și Fundația Delfina din Londra.

Seria de performance-uri continuă de la ora 19:00 cu ”Acting / Reacting” prezentat de artistul Szilard Gaspar în colaborare cu Cojocaru Norbert. Acțiunea reprezintă o interpretare contemporană a agresivității umane, a forței, a interacțiunii și a relațiilor interumane.

Unul dintre cei mai apreciați artiști din Ungaria, Szirtes János, va prezenta de la ora 19:30 performance-ul ”Freestyle Swimming III”, alături de Molnár Ágnes Éva. Sunetul, acțiunea, spațiul și prezența sunt foarte importante pentru artist. E nevoie de timp, de prezența sunetului, de mișcare, de dramaturgie, de atingere. De multe ori chiar privirea sau respirația celor prezenți capătă o importanță majoră în procesul artistului de creație. ”Mă preocupă corpul viu, relația mea cu un corp viu”, dezvăluie artistul János Szirtes. Și toate acestea se întâmplă în timp. Timpul este o bază, o rețea, în care se desfășoară acțiunea, acolo se nasc sunetele, acolo se întâmplă atingerile, totul. Arta nu este o acțiune singuratică în viziunea artistului, ci o comunicare. Pentru performance-urile sale artistul invită colaboratori, care au libertatea lor de exprimare. ”Chiar și în prezent mi se pare foarte important să împart spațiului propriu creat cu ceilalți”, susține Szirtes, ”Îmi plac situațiile, îmi place să le creez”, încheie artistul.

La galeriile de la etajul 4, vizitatorii vor putea vizita și expozițiile: ”FOZAKAKOZFEA” – Cristi Puiu, la galeria BARIL; ”Moving Wall” – Erik Mátrai, la BAZIS Contemporary; ”Never, Nowhere” – Dries Segers, la CAMERA; și ”The Ceramist” – Răzvan Botiș, la galeria SABOT.

Începând cu ora 22:00, Centrul de Interes va găzdui proiectul Noaptea Albă a Teatrului Studențesc, organizat de Uniunea Studenților din România în cadrul UniFest, prin Asociația Studenților Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj. În cadrul proiectului vor fi prezentate două spectacole: ”Eu sunt! Și?” și ”Inevitable inbetweeners / queer music act”. Spectacolul ”Eu sunt! Și?” abordează problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere (pro și contra) într-o cheie ironică și aproape autoironică. Spectacolul este un colaj de idei, rezultatul unei introspecții individuale și colective. Având ca punct de pornire situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală și națională asupra acestui subiect polemic. ”Inevitable inbetweeners / queer music act” e o invitație către toți cei interesați de sunet ca mediu să asculte, să exploreze și să chestioneze muzica într-o formă performativă continuă.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.Lasă un răspuns

Site creat de