Programul „înCerc” continuă acțiunile de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 la copiii din Cluj-Napoca în 2023 prin extinderea la categoria de vârstă 8-14 ani și prin workshop-uri gratuite de nutriție la elevii de clasa a IV-a.
Lansat în septembrie 2018 în Cluj-Napoca, Programul „ȋnCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, implementat în România de Asociația Medicover, le-a oferit participanților, aproape 3.700 de elevi de 10-12 ani din Cluj-Napoca și peste 4.500 din Ploiești, suport activ pentru conștientizarea și prevenția riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și îmbunătățirea stilului de viață, prin cele două componente: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.
Pandemia Covid-19 a dus la o reorganizare a strategiei de implementare, pentru a permite continuarea Programului în condițiile distanțării sociale. Punctual, în perioada septembrie 2018 – octombrie 2022, echipa Asociației Medicover a fost alături de aproape două generații de copii de clasa a V-a din Cluj-Napoca, Programul continuând inclusiv în format online, până la ridicarea restricțiilor de către autorități.
În ciuda acestor provocări, rezultatele copiilor absolvenți „ȋnCerc”, așa-numiții Învingători, au motivat echipa de implementare să extindă Programul și la alte categorii de vârstă și prin noi acțiuni, care prefațează o continuitate în sprijinirea motivației „ȋnCerc” la nivelul județului Cluj – și nu numai.
„Proiectul pe care l-am demarat în Cluj-Napoca, acum mai bine de patru ani, a reprezentat o premieră la nivel național și s-a bazat pe o nevoie reală și actuală a comunității. Am făcut împreună primii pași spre schimbare, iar astăzi putem spune că aceștia ne poartă în noi direcții. Cu toate implicațiile pandemiei Covid-19, trecând peste limitările firești și cu sprijinul tuturor celor implicați „înCerc”, am continuat Programul – și iată că, începând din luna noiembrie 2022, vom ajunge la și mai mulți copii din municipiul Cluj-Napoca. Acest fapt ne bucură nespus”, afirmă dl. George Istrate, Director General al Asociației Medicover.
Ce și-a propus să realizeze Programul „ȋnCerc”
Obiectivul programului susținut exclusiv din fondurile Asociației Medicover, gratuit pentru participanți, este acela de a conștientiza riscul DZ2 la copii și urmărește îmbunătățirea stilului de viață al familiilor participante, din orașele selectate din
România – Ploiești și Cluj-Napoca, prin cele două componente ale sale: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.
În prima fază a Programului, în baza unui acord de la părinți/tutore, elevilor le-a fost evaluată starea de sănătate. În faza a doua a Programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2, invitați să participe la program, au primit sfaturi aplicate în cadrul a șase sesiuni de consiliere individuală integrată de medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie. Aceste întâlniri au fost gândite să se deruleze pe parcursul a 18 luni, special pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi.
Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea poate fi cu greu controlată, istoria ei naturală fiind una de creștere de la un an la altul. În România, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulții supraponderali sau obezi de mâine.
Recunoscând acest risc, autoritățile din țara noastră au adoptat în noiembrie 2020 legea prevenției diabetului, o bornă importantă în implementarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat, inițiativă pe care Consiliul Științific al Programului „ȋnCerc” o susține încă din 2017.
Rezultatele Programului „ȋnCerc” în Cluj-Napoca
(septembrie 2018-octombrie 2022)
- Au fost evaluați 3.682 dintre copiii din ciclul gimnazial de clasa a V-a din 46 de școli din Cluj-Napoca;
- 29% din ei au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 și invitați să participe la etapa de consiliere pentru prevenția DZ2;
- Dintre elevii examinați, 14,6% din copii au fost găsiți cu suprapondere și, respectiv, 21,2% din copii cu obezitate de diferite grade;
- S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 8,8% din elevii evaluați;
- S-a constatat capacitate fizică sub limită la 60,1% din elevi;
- 42,7% din copii au fost identificați cu probleme de postură corporală și 5,7% cu probleme de acuitate vizuală;
- Rezultate de succes ale copiilor care au finalizat etapa de consiliere individuală integrată: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces.
Rezultatele Programului „ȋnCerc” în Ploiești
(septembrie 2017-octombrie 2022)
- Au fost evaluați 4.529 din copiii din ciclul gimnazial de clasa a V-a din 32 de școli din Ploiești;
- 31% din ei au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 și invitați să participe la etapa de consiliere pentru prevenția DZ2;
- Dintre elevii examinați, 17,6% din copii au fost găsiți cu suprapondere și, respectiv, 16% din copii cu obezitate de diferite grade;
- S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 24,2% din elevii evaluați;
- S-a constatat capacitate fizică sub limită la 64,1% din elevi;
- 24,7% din copii au fost identificați cu probleme de postură corporală și 5,9% cu probleme de acuitate vizuală
- Rezultate de succes ale copiilor care au finalizat etapa de consiliere individuală integrată: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces.
Noi etape ale Programului – extinderea la categoria de vârstă 8-14 ani și atelierele educaționale „Nutriție pentru SuperEroi”
Dacă segmentul de beneficiari vizat inițial era format din elevi cu vârste între 10 și 12 ani (înscriși în clasa a V-a), acesta a devenit mai cuprinzător în 2022. Astfel, în prezent, până în luna ianuarie 2023, în Programul „ȋnCerc” se pot înscrie toți copiii cu vârste între 8 și 14 ani, alături de familiile lor. Motivul din spatele deciziei este unul cât se poate de simplu: formarea micuților ce vor deveni adulții sănătoși de mâine, sprijiniți de întregul mediu familial, în cadrul căruia vor fi adoptate și promovate obiceiuri alimentare benefice.
În plus, pentru a completa gama de beneficii pe care le oferă Programul „înCerc”, tot cu începere din luna noiembrie 2022, se vor desfășura și o serie de ateliere educaționale de nutriție în școlile din Ploiești și Cluj-Napoca, sub titulatura „Nutriție pentru SuperEroi”, acestea fiind gândite alături de nutriționiștii-dieteticieni Ioana Mesea și Erika Deac, specialiști „ȋnCerc”.
Aceste ateliere vin ca urmare a numărului mare de întrebări legate de alimentație primite până acum în cadrul Programului; atelierele „Nutriție pentru SuperEroi” sunt
gratuite, se vor desfășura online și se vor adresa, pentru început, elevilor de clasa a IV-a. Ulterior, în speranța în care informația va fi de folos și se va constata necesitatea, Asociația Medicover dorește să implementeze un proiect la nivel național, gratuit, de astfel de workshop-uri.
Citate participanți conferința de presă
Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman, Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Membră a Consiliului Științific al Programului “ȋnCerc”: „Nevoia prevenției diabetului și în România – îndelung anticipată de comunitatea medicală – este susținută de rezultatele Programului „înCerc”. Consider că extinderea Programului la categorii de populație mai tânără trebuie să reprezinte un reper pentru o acțiune similară la nivel național. Salut demersul Asociației Medicover de a diversifica metodele de conștientizare a riscului DZ2 la generațiile tinere prin intermediul atelierelor educaționale „Nutriție pentru SuperEroi.”
Prof. Univ. Dr. Maria Moța, Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Membră a Consiliului Științific al Programului “ȋnCerc”: „În acest moment, suntem în plină desfășurare a unei epidemii de diabet și obezitate, cu potențial de atingere a epicentrului post-pandemia Covid-19. În România, realitatea reflectă acest lucru, dovadă fiind și cifrele relevate de Programul „înCerc”. Previi un astfel de fenomen dacă poți interveni. Mi se par de bun augur inițiativele noi ale Asociației Medicover, în demersul extinderii și continuării Programul „înCerc.”
Emese Olah, Viceprimar municipiul Cluj-Napoca: „Mulțumesc Asociației Medicover pentru implementarea Programul „înCerc” în municipiul Cluj-Napoca. Împreună, am venit în sprijinul copiilor și părinților și vă asigur că municipalitatea are în vedere desfășurarea mai multor proiecte prin care elevii să conștientizeze importanța meselor sănătoase și a sportului pentru un stil de viață sănătos. Ne oferim tot sprijinul Asociației Medicover în acțiunile sale.”
Prof. Marinela Marc, Inspector Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Cluj: „Rezultatele obținute în cadrul Programul „înCerc” confirmă necesitatea unui astfel de proiect în cadrul unităților de învățământ clujene. Un stil de viață sănătos reprezintă un mod eficient de menținere a stării noastre de sănătate și de reducere a riscurilor îmbolnăvirii prin alimentație sănătoasă și bogată în nutrienți, exerciții fizice efectuate cu regularitate, renunțarea la fumat, alcool, toate acestea corelate cu momente de somn și odihnă. Prevenția salvează vieți și realizarea constantă a analizelor și a testelor de screening sunt cele mai bune metode prin care o persoană poate avea grijă de ea însăși. Prevenția trebuie să înceapă de la vârste fragede, iar elevii care, prin intermediul unor astfel de programe, devin conștienți de riscurile unor boli ale vremurilor noastre vor fi mai bine pregătiți pentru o viață sănătoasă.”
Ioana Mesea, Nutriționist-Dietetician: „Ne-am propus un mod inedit de a-i învăța pe cei mici despre o alimentație sănătoasă, prin lecții active și amuzante, coordonate chiar de specialiști în domeniu. Personal, consider ca educația nutrițională este un pas important pentru promovarea unei dezvoltări armonioase. Ne vedem la școală!”
Erika Deac, Nutriționist-Dietetician: „Proiectul „Nutriție pentru SuperEroi” vine cu o serie de cursuri de nutriție dedicate copiilor de clasa a IV-a și conține mai multe informații de bază despre alimentația sănătoasă. Cursurile sunt gândite în așa fel încât atât copiii, cât și dascălii să participe într-un mod activ.”