Din Oras, Politic

Proiectul Centurii Metropolitane a Clujului a fost deblocat. În perioada 2020 – 2023 centura va fi construită (VIDEO)

cand va fi construita centura clujului

O veste mai mult decât bine venită pentru locuitorii Clujului și localităţilor învecinate, Florești, Apahida și Gilău. Oficialitățile comunelor menționate au semnat acordul de colaborare în ceea ce privește realizarea studiilor necesare construirii centurii metropolitane a Clujului.

La întâlnire au luat parte primarul Emil Boc, alături de Ovidiu Câmpen, Directorul Direcţiei de Implementare al Fondurilor Europene,  Secretar de Stat, Ministrul Transporturilor, Mircea Biban, directorul CNAIR, Ștefan Ioniță și primarii din comunele limitrofe Clujului, precum, Grigore Fati, primarul comunei Apahida, primarul Dumitru Sfârlea de la Gilău şi viceprimarul comunei Floreşti, Pivariu Bogdan.

Centura va avea 38 de km şi va avea alocat 150 mil. Euro de la Uniunea Europeană. Traseul fiind de la A3 Gilău – malul Someşului Floreşti – sensul giratoriu Cora – pasaj suprateran până la Bucium Mănăştur – centura de sud a Clujului, traversând Calea Turzii + legătură directă de la Iulius cu Bulevardul Muncii – nodul de centură Apahida, Vâlcele.

Aşadar, a avut loc semnarea certificatulului de naştere a centurii metropolitane a Clujului. Lucrurile par a se îndrepta spre un făgaş al normalităţii. Proiectul va cuprinde două etape importante:

    • Prima etapă reprezintă realizarea studiilor şi documentaţiei necesare care se va întinde pe durata a 2 ani, 2018 şi 2019. Etapă care pe lângă studiile de fezabilitate, planul urbanistic zonal şi detalii tehnice de execuţie, presupune şi avize de specialitate care vor trebui emise de diferite structuri, inclusiv aprobarea în Consiliul Judeţean a planului urbanistic zonal, dar şi un contact permanent atât cu Direcţia Regională a companiei de profil de la Bucureşti, cât şi cu Compania Naţională CNAIR pentru avizarea fazelor intermediare ale documentaţiilor tehnice.
    • A doua etapă care va cuprinde anii 2020-2023 este reprezentată efectiv de implementarea proiectului şi de realizare a centurii.

Având în vedere importanţa realizării acestui proiect, toţi cei implicaţi au fost de acord şi au susţinul realizarea tuturor demersurilor. Primarii oraşelor limitrofe au spus “da” necondiţionat şi au precizat că oraşul Cluj-Napoca se poate baza pe toată implicarea acestora.

Director CNAIR, Ștefan Ioniță: “Se va încerca să se facă toate demersurile necesare astfel încât acest proiect să beneficieze de tot sprijinul tehnic pe care îl poate oferi CNAIR-ul în ceea ce înseamnă derularea acestui obiectiv astfel încât acesta să ajungă să fie implementat prin fonduri europene şi să îndeplinească toate cerinţele tehnice necesare pentru ca acest obiectiv să fie o certitudine. Azi se pun bazele şi aşa trebuie să înceapă orice obiectiv pe care noi îl promovăm în ţară. Salut această iniţiativă şi vă asigurăm de tot suportul nostru tehnic în toate fazele acestui proiect astfel încât acest proiect să fie un succes.”

Primarul Dumitru Sfârlea de la Gilău, afirmă că: “Este un mare bucurie pentru noi că putem lua parte la începutul centurii ocolitoare. Acest aspect e o mare problemă deoarece după cum se ştie, atât îm Gilău, cât şi în Floreşti sunt cozi imense, iar această centură reprezintă singura soluţie de rezolvare.”

Mesajul lui Grigore Fati, primarul comunei Apahida este următorul: “Pentru comuna Apahida, deşi această centură va avea un parcurs mai scurt, este la fel de important ca şi pentru celelalte comune. Avem deja probleme şi în comuna Apahida, centura actuală nu mai face faţă. Mă bucur că am reuşit să pornim acest proiect şi aşa cum spunea domnul primar, nu s-a pus niciodată problema de a negocia şi s-a acceptat de la început. În mod egal vom suporta partea care ne va revine pentru proiectare, studiile de fezabilitate şi PUZ şi sperăm ca în termenul de care discutăm să se şi avizeze această lucrare.”

Viceprimarul Floreşti, Pivariu Bogdan: “Sunt mândru că în calitate de reprezentant al comunităţii floreştene iau parte la demararea acestui proiect deosebit de important şi mă bucură faptul că la nivelul administraţiei locale există o conlucrare care ne demonstrează încă o dată c regiunea noastră se dezvoltă sănătos. Proiectul este de o importanţă maximă pentru regiunea noastră şi cred că odată ce se va realiza va aduce un plus de valoare acestei reguni.

Toate primăriile au semnat şi aprobat în prealabil hotărârile cu privire la rezervarea sumelor echivalente pentru fiecare comună în parte pentru anul 2018 în vederea realizării studiilor.

Astfel, la Cluj, s-a procedat la semnarea a doua documente necesare realizării centurii metropolitane a Clujului:

  1. Protocolul de colaborare între unităţile administrativ teritoriale Cluj-Gilău-Floreşti-Apahida şi CNAIR
  2. Acordul de asociere între Cluj-Gilău-Floreşti-Apahida în vederea realizării studiului de fezabilitate a PUZ-ului şi a documentaţiei tehnice necesare.


Articol realizat de Gabriela Țepuș 


Lasă un răspuns

Site creat de