Social & Cultura

Proiectul „Învinge frica de zbor” desfăşurat la UBB

frica de zbor

Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, în colaborare cu Institutul Internațional de Studii Avansate de Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată și Institutul Internațional de Coaching din Universitatea Babeș-Bolyai, derulează în perioada 01.03.2016- 30.09.2016, proiectul cu titlul „Învinge frica de zbor!”, coordonat de drd. Roxana Cardoș, sub supervizarea prof. univ. dr. Daniel David.

Scopul proiectului este de a dezvolta accesul la terapiile validate-științific pentru persoanele care resimt frica de a zbura cu avionul.

Astfel, obiectivele generale ale proiectului vizează: investigarea eficienței unor noi metode de intervenție psihologică (ex. expunerea în realitatea virtuală, tehnici cognitive utilizate în relitatea virtuală) comparativ cu tratamentul clasic asupra simptomelor de anxietate de zbor cu avionul și contactarea persoanelor care se confruntă cu această tulburare și integrarea lor într-un program inovativ (ex. tehnica de expunere în realitate virtuală) de psihoterapie gratuită.

Grupul țintă al proiectului este format din 90 de persoane din România care au posibilitatea să se deplaseze în Cluj-Napoca și care resimt anxietate de zbor cu avionul. Participanții proiectului care finalizează programul de terapie, vor fi recompensați cu ore de practică (pentru studenţii la specializarea psihologie), un raport individual personalizat în scop de auto-cunoaştere și posibilitatea de a câștiga un bilet de avion dus-întors în Europa (prin participarea la o tombolă organizată la finalul proiectului).

Principalele activități ale proiectului sunt: promovarea proiectului și recrutarea participanților. activități de formare a psihologilor clinicieni, terapeuților și voluntarilor impicați în cadrul proiectului, realizarea evaluării clinice și a psihodiagnosticului pentru fiecare participant, aplicarea protocolului psihoterapeutic fiecărui participant, diseminarea rezultatelor obținute la nivel național și internațional.

Proiectul se desfășoară în Cluj-Napoca, pe o perioadă de 7 luni.

„Prin implementarea proiectului, ne așteptăm la obținerea următoarelor rezultate: analiza eficienței unor noi metode de intervenții psihologice pentru remiterea simptomatologiei specifice anxietății de zbor cu avionul, optimizarea metodelor clasice de terapie pentru anxietate de zbor cu avionul prin publicarea rezultatelor finale ale proiectului. Ne așteptăm la o scădere generală a prevalenței anxietății de zbor cu avionul și la o scădere semnificativă a simptomelor de anxietate în cazul persoanelor din grupul țintă”, au declarat organizatorii proiectuluiLasă un răspuns

Site creat de