Din Zona

Proiectul minier de la Certej a fost blocat în urma unei decizii a Tribunalului Cluj

Proiectul minier de la Certej a fost blocat în urma unei decizii a Tribunalului Cluj

Tribunalul Cluj a anulat planul de urbanism pentru proiectul minier de exploatare a aurului cu cianuri la Certeju de Sus, după ce a constatat că avizul de mediu care a stat la baza adoptării lui încalcă legislația din domeniu.

Rețeaua Mining Watch Romania a anunțat, luni, o victorie majoră în justiție, pas important în stoparea ilegalităților de la Certej: Tribunalul Cluj a constatat că avizul de mediu pentru Plan Urbanistic Zonal a fost emis cu încălcarea legislației privind protecția mediului  și a anulat hotărârea nr. 11/2010, emisă de Consiliul Local al Comunei Certeju de Sus privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul „Exploatarea minereurilor auro-argentifere și polimetalice din perimetrul Certej”. 

Practic, în lipsa PUZ, nu mai pot fi emise autorizații de construire pentru realizarea minei de aur.

Exploatarea acesteia ar fi folosit anual 1,653 de tone de cianură

„E o victorie importantă pentru protecția mediului în România. Vreau să-i felicit oficial pe cei care au dus greul procesului, pentru că știu ce adversari au avut de înfruntat și cât de mari sunt interesele în domeniu. Eu și alți colegi din USR am fost implicați în lupta pentru salvarea pădurilor și apelor de la Certej încă dinainte de a intra în politică. Am continuat această luptă și după ce am fost ales senator. În 2017 am inițiat și am fost raportor al comisiei de anchetă a cazului Certej, în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții. Raportul, adoptat în vara anului trecut, semnalează numeroase abuzuri și ilegalități din jurul proiectului minier de la Certej, motiv pentru care am solicitat o anchetă a Corpului de control al primului ministru și am sesizat DNA”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.

„Victoria în justiție, anunțată de rețeaua Mining Watch România, e o confirmare suplimentară a concluziilor Comisiei de anchetă a proiectului minier de la Certej și pentru ceea ce am afirmat de mai multe ori – că instituțiile statului nu și-au respectat obligațiile legale în avizarea și monitorizarea acestui proiect. O dată în plus, se dovedește că în cazul în care decidenții politici iau decizii iresponsabile în domeniul protecției mediului avem nevoie de o justiție independentă pentru a stopa abuzurile, ilegalitățile și corupția din jurul lor”, a spus  Mihai Goțiu.

Acesta a adăugat că pentru USR protecția mediului, îmbunătățirea și respectarea legislației din domeniu, reprezintă o prioritate. ”Începând cu anul 2002, de când am început să documentez și să scriu, ca jurnalist, despre cazul Roșia Montană, am constatat cât de mari sunt interesele și cât de extinsă e rețeaua de corupție din jurul proiectelor cu impact devastator asupra mediului, fie că vorbim de proiecte miniere de exploatare a aurului cu cianuri, fie de băgarea pe țeavă a râurilor de munte, fie de tăierile de păduri, fie de distrugerile din parcurile naționale, fie de poluarea cauzată de trafic ori de depozitele de deșeuri. După ce am intrat în politică, anchetele și documentările pe care le-am făcut pe teren mi-au adus informații în plus despre cât de mare e caracatița din jurul proiectelor care vizează resursele naturale și minerale ale României. Dacă nu conștientizăm costurile uriașe ale distrugerilor de mediu și dacă nu stopăm abuzurile și ilegalitățile din jurul proiectelor cu impact asupra mediului, viitorul e sumbru”, a mai adăugat Mihai Goțiu.

Alături de alți colegi din USR, Mihai Goțiu s-a implicat, în calitate de senator, în numeroase cauze de mediu: continuarea demersurilor pentru Roșia Montană, salvarea râurilor de munte amenințate de MHC-uri, salvarea Parcului Național Defileul Jiului de un proiect hidroenergetic ilegal, stoparea tăierilor din parcurile naționale și din pădurile virgine și cvasi-virgine, diminuarea defrișărilor.Lasă un răspuns

Site creat de