Social & Cultura

Proiectul Photo Romania Festival s-a încheiat! 100 de expoziții au avut loc în diferite spații din Cluj-Napoca și din țară

photo romania festival

În perioada decembrie 2014 – septembrie 2016, Asociația Photo Romania, în calitate de promotor de proiect și Nordic Light Events AS Norvegia, în calitate de partener, au implementat proiectul “Photo Romania”. Proiectul a beneficiat de o finanțare nerambursabilă printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european, Program implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Valoarea totală a proiectului a fost de 842.000 lei, din care valoarea Grantului SEE a fost de 837.510 lei.

Obiectivul general al proiectului a constat în creşterea mobilităţii artiştilor şi a operelor fotografice, prin dezvoltarea relaţiilor bilaterale între operatorii culturali activi în domeniul fotografic din Norvegia şi România.

Astfel, aproximativ 100.000 de spectatori, 400 de participanți la workshop-uri de fotografie, circa 200 de artiști invitați și aproape 40 de operatori culturali români și străini din domeniul fotografiei au luat parte la ultimele două ediții ale Photo Romania Festival, în cadrul unui proiect finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, care s-a desfășurat între 2015 și 2016. De asemenea, pe durata proiectului, reprezentanții Asociației Photo Romania au organizat 100 de expoziții în diferite spații din Cluj-Napoca și din țară, dintre care 26 au fost expoziții internaționale. 3 dintre aceste expoziții au avut teme legate de minorități și incluziunea lor socială. În aceeași arie tematică au intrat și producția unui film foto-documentar și a unui album foto care tratează identitatea culturală a minorităților etnice.

Unul dintre rezultatele esențiale ale proiectului a fost crearea primei rețele a organizatorilor de festivaluri de fotografie din Europa, Photo Europe Network. Existența noii organizații a prilejuit deja existența a peste 70 de proiecte care au avut ca scop promovarea diversității în arta fotografică. Primul eveniment organizat de toți membrii rețelei va fi Photo Europe Days, care va avea loc în perioada 14-21 noiembrie 2016.

În același sens, proiectul a presupus organizarea a 20 de workshop-uri și 20 de evenimente speciale dedicate fotografiei, precum și a unor concerte sau evenimente sociale. De asemenea, în ultimii doi ani s-au pus bazele Industry Days, o serie de întâlniri ale reprezentanților unora dintre cele mai importante festivaluri dedicate fotografiei din Europa. În anul 2015, proiectul a inclus organizarea a două expoziții de fotografie românească în Norvegia, în cadrul festivalului Nordic Lights.

Un alt punct important al proiectului a fost Caravana Photo Romania, care a ajuns în 4 orașe importante ale țării: București, Iași, Timișoara și Brașov.

De asemenea, în cadrul proiectului s-au pus bazele primei galerii permanente de fotografie din România, în Salina Turda.

„Ne bucurăm că munca noastră din ultimii doi ani a rezultat în atât de multe evenimente prin care am reușit să aducem publicul din toate categoriile socio-culturale mai aproape de fotografie și, în același timp, să promovăm o serie de fotografi tineri, capabili de lucruri extraordinare în arta pe care o practică. Una dintre cele mai mari realizări ale noastre este crearea Europe Photo Network, prima rețea a organizatorilor de festivaluri de fotografie de pe continent”, a declarat Cătălin Balog Bellu, inițiatorul Photo Romania Festival.

Avem toată încrederea că proiectul nostru va continua cu același succes și că vom reuși, an de an, să transformăm Clujul într-un centru important al fotografiei europene”, a completat Sebastian Vaida, directorul artistic al evenimentului.Lasă un răspuns

Site creat de