Social & Cultura, Important

Proiectul Terapie prin Artă ajunge din nou în spitalele din Cluj

Proiectul Terapie prin Artă ajunge din nou în spitalele din Cluj

Cinci spitale din Cluj-Napoca sunt partenere la cea de-a 9-a ediție anuală a programului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, ce se desfășoară până în 23 septembrie.

Investițiile făcute de ONG-ul cultural pentru activitățile cu impact pe termen lung au crescut și s-au diversificat de-a lungul timpului: mini-biblioteci pentru pacienți, spații creative multi-media, plasme TV instalate în spital pentru a difuza videouri educative, amenajarea și dotarea curților cu mobilier și plante decorative, expoziții permanente de fotografie etc.

La această ediție, va fi inaugurată o instalație artistică inedită, creată de regizoarea Andreea Iacob, compozitorul József Iszlai și Laurențiu Vescari, specializat în inginerie interactivă.

Cei trei au devenit o  mini-echipă creativă în timpul proiectului Case de Poveste și continuă colaborarea și pentru Terapie prin Artă. De altfel, toate activitățile din program sunt organizate și desfășurate cu implicarea unor profesioniști.

Beneficiari ai activităților artistice din spitale sunt pacienți și personal medical, iar scopul participării este de a le crește starea de bine și încrederea în sine. Pe lângă activitățile dedicate tuturor, specific pentru personalul medical sunt organizate în acest an ateliere pentru reducerea simptomelor de burnout, care au și o parte de cercetare și măsurare a impactului, realizată alături de Centrul Cultural Clujean. Iar pentru un plus de interacțiune cu pacienții care rămân internați în week-end-uri sunt convesații telefonice lejere cu „Rude pentru o zi”. Aceste rude sunt voluntari selectați dintre studenții de la Facultatea de Psihologie – UBB Cluj-Napoca.

După două săptămâni de activități la Spitalul Județean Zalău, ne întoarcem „acasă”, în spitalele din Cluj. E o reîntoarcere marcată de entuziasm pentru că așteptăm cu drag întâlnirea față în față cu oamenii de acolo, de data asta cu mai multe activități fizice posibile decât anul trecut. E și o reîntoarcere marcată de oboseală, pentru că sectorul ONG e și mai bulversat anul ăsta față de anul trecut de finanțări întârziate sau anulate și de lipsa de intervenție a autorităților.

Dincolo de asta, aștept cu interes desfășurarea atelierelor cu personalul din spitale, ateliere gândite pentru a reduce simptomele de burnout. La Zalău am obținut rezultate uimitoare, sunt curioasă cum va fi la Cluj. În plus, fiecare ediție în care reușesc să mă implic mai mult pe partea artistică, pe lângă cea de coordonare a proiectului, îmi dă o satisfacție aparte” – Diana Buluga, actriță, manager cultural Create.Act.Enjoy.

La Spitalul Clinic de Recuperare, cel mai vechi partener al proiectului, colaborarea îndelungată va fi celebrată printr-un concert „la cererea publicului”. Formația Ad Libitum Voices, care a făcut senzație anul trecut cu concertul găzduit în curtea Institutului Regional de Gatsroenterologie și Hepatologie Cluj-Napoca, a fost invitată pentru un nou concert, de astă dată la Recuperare. Tot la acest spital va fi inaugurată și o expoziție de fotografie care să marcheze cei 9 ani de colaborare.   

În lipsa apelurilor de finanțare pentru proiecte, în perioada 15 martie – 15 iunie, echipa proiectului a desfășurat o campanie de strângere de fonduri pentru realizarea Terapiei prin Artă by Create.Act.Enjoy din aceast an. Astfel s-au strâns peste 8.000 de euro din contribuții individuale (prin SMS-uri de câte 2 euro sau donații direct pe site, cu orice sumă). Pentru a închega bugetul necesar activităților din spitale, echipa de proiect s-a străduit să obțină finanțări nerambursabile și sponsorizări.

În 2020, care a fost și el un an extrem de dificil pentru mediul cultural, în special pentru scena independentă, echipa ONG-ului Create.Act.Enjoy a atras peste 20 de colaboratori noi dintre artiștii locali și a realizat în 5 spitale din Cluj-Napoca o ediție a proiectului „distanțată fizic, apropiată emoțional”. Bibliotecile pentru pacienți, desenele interactive și plasmele TV cu ateliere creative în format video care au fost instalate anul trecut, continuă să fie apreciate de pacienți și de personalul medical.  

Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy are ca scop creșterea stării de bine în comunitate (well-being, în concepția specialiștilor internaționali). Activitățile artistice și creative propuse au rolul de a ameliora  sănătatea psihică, emoțională și fizică a persoanelor de orice vârstă. Proiectul dorește să fie complementar eforturilor medicilor, pacienților și apropiaților acestora, pentru a spori efectele tratamentelor din spitale.



Lasă un răspuns

Site creat de