Din sărăcie, peste 20% din tinerii din mediul rural nu-și mai continuă studiile la liceu. Dar atunci când li se oferă șansa de a merge mai departe, tinerii susținuți prin programe de burse își arată potențialul.
În programul Vreau în clasa a noua al fundației World Vision România sunt în prezent inclusi 237 de tineri, toți provenind din mediul rural cu o situație financiară precară în familie. Singura lor șansă pentru a merge la liceu și a putea acoperi total sau parțial costurile navetei sau căminului, rechizitelor sau hainelor, a fost programul de burse Vreau în Clasa a noua.
Ca ei, în comunitățile rurale din cele șase județe în care activează World Vision, mai sunt aproximativ 400 de elevi care au nevoie urgentă de burse pentru a nu a abandona liceul. De la toamnă, noi generații vin din spate, iar nevoia de burse va crește.
Anul acesta, 35 de bursieri din programul Vreau în clasa a noua au susținut bacalaureatul cu o rată de promovabilitate de 80%, cu mult peste media națională, demonstrând că atunci când li se oferă o șansă pot face lucruri mari. În 2015, rata de promovabilitate a bursierilor a fost chiar una de 100%.
Dintre cei care au promovat, cea mai mare notă obținută la examen anul acesta a fost de 9,43, iar cea mai mică notă de 6,31, dar în medie bursierii au obținut o notă de 8.
„Acest proiect a avut o importanță majoră, surprinzătoare pentru mine. Proiectul a fost o a doua casă deoarece aici am găsit înțelegere și tot timpul am vorbit deschis despre problemele mele familiare. Dacă nu aș fi făcut parte din proiect, liceul ar fi fost foarte greu deoarece nu am o situația financiară foarte bună, împreună cu fratele meu mai mic suntem crescuți de bunici iar tati ne mai ajută, când poate din când în când. Pe lângă sprijinul material primit, înțelegerea și vorbele bune, mi-a plăcut enorm de mult și vizita din iarna la București unde am învățat că numai prin muncă ajungem unde dorim. Mulțumesc din inima pentru tot! „, spune Stefania, bursieră Vreau în clasa a noua.
Bursierii primesc asistență și suport material continuu pe tot parcursul anului școlar în funcție de planul de intervenție al fiecărui copil. Bursa lunară oferită are o valoare de 250 de lei și acoperă parțial sau total, în funcție de nevoile bursierilor, masa și cazarea, transportul, rechizitele, îmbrăcăminte . De asemenea, programul oferă bursierilor și acces la activități educative și de socializare , excursii și tabere de vară care facilitează socializarea și dezvoltă abilități de comunicare și lucru în echipă în vederea unei bune integrări în mediul școlar.
„Pentru mine școala este cea mai frumoasă parte din viață, mai ales perioada liceului. Clasa a XII-a, însă mi-a depășit așteptările: am reușit sa leg prietenii foarte strânse cu colegii din clasă dar și cu colegii din școală. O parte mai rea, aș putea spune, în timpul liceului, a fost insuficiența banilor. Dar cu sprijinul scolii prin bursa de merit și cu ajutorul Fundației World Vision am reușit sa trec și de acest inconvenient. În plus mă pot gândi la planurile de viitor și la studiile pe care vreau sa le urmez in continuare. Îmi doresc tare mult să intru la o scoală de subofițeri în cadrul Jandarmeriei Române, iar dacă nu voi trece toate probele vreau să mă înscriu la o facultate din Sibiu sau Brașov pentru a deveni programator. Mi-a plăcut sa fac parte din acest proiect pentru ca am reușit astfel să rezolv din dificultățile financiare cu care mă confruntam, am învățat ce înseamnă puterea lucrului în echipă, mi-am făcut prieteni noi și m-am dezvoltat ca viitor adult,” spune Ionut Catalin T, bursier Vreau în clasa a noua.
Despre Vreau în clasa a noua
Vreau în clasa a noua – program de prevenire a abandonului școlar pentru elevii de liceu – aduce continuitate suportului pentru educație pe care l-au primit copiii în cadrul proiectelor pentru dezvoltare comunitară ale fundației World Vision România în ultimii 25 de ani.
Programul oferă elevilor de la sate o bursă lunară care face posibilă continuarea studiilor la liceu. Elevii sunt absolvenți de gimnaziu cu rezultate școlare bune, copiii și părinții își doresc continuarea studiilor, însă nu au resursele financiare necesare.
Alocaţia şi venitul social nu sunt de ajuns pentru a plăti transportul sau cazarea necesare frecventării unui liceu din mediul urban. Astfel, 20% dintre copii din mediul rural rămân cu 8 clase, o treime dintre aceştia fiind expuşi riscului de sărăcie, având şanse reduse de angajare.
Din 2008 până în prezent, prin intermediul programului au fost susținut cca. 1000 de elevi. Dintre aceștia – 207 au mers la facultate pentru a studia matematică, construcții de mașini, telecomunicății, drept și multe altele. În 2015 toți cei 51 de abolsolvenți au luat trecut cu brio examenul de bacalaureat, iar 35 au devenit studenți.
Despre World Vision România
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 25 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.
World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi, de aceea, în comunităţile rurale unde este prezentă, desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţă împlinită pentru fiecare copil.