Din Oras

Propunere: Amplasarea in subteran a pubelelor de gunoi din Cluj

gunoi cluj pubele subteran www.cluju.ro

Consilierul local PNL, Ioan Bildea, vine cu o propunere bine argumentata pentru Primaria Cluj privind amplasarea in subteran a pubelelor/containerelor de gunoi; acest sistem prevede ca la suprafata sa ramana numai gurile de alimentare. Liberalul considera ca acest proiect trebuie implementat si la Cluj-Napoca, deoarece este o metoda buna de a scapa de mirosuri, mizerie si focare de infectie. Astfel de idei au fost deja implementate in Targu Jiu, Ploiest si Predea.

Subsemnatul Ioan Bîldea, consilier local, ca urmare a numeroaselor sesizări primite de la clujeni referitoare la proasta poziționare și starea deplorabilă în care se află în permanență punctele de colectare a deșeurilor menajare, vă rog să analizați propunerea de a implementa cât mai repede sistemul subteran de colectare a deșeurilor.

Scăpam astfel de mirosuri și mizerie, iar tomberoanele nu vor mai fi răvășite de animalele fără stăpân sau persoane care caută în gunoaie. La suprafață rămân doar gurile de colectare.

Amplasarea pe platforme mobile a două-patru pubele și coborârea lor în subteran nu este o idee nouă pentru municipalitate, dimpotrivă: la finalul anului trecut, în proiectul lansat de către Primărie spre dezbatere publică referitor la Strategia Locală privind Dezvoltarea și Funcționarea pe Termen Mediu și Lung a Serviciului de Salubrizare și de Gestionare a Deșeurilor 2014-2020, aprobată prin HCL nr. 529/2014 din 22 decembrie 2014, se făcea referire directă la îmbunătățirea sistemului de precolectare prin înlocuirea platformelor actuale cu platforme îngropate. Însă în documentul aprobat de către Consiliul Local, partea referitoare la adoptarea unui sistem nou subteran de colectare a deșeurilor menajere nu s-a mai regăsit. Cred că este timpul să analizăm serios îmbunătățirea sistemului de colectare prin înlocuirea platformelor supraterane cu unele subterane.

În cartierele aglomerate, punctele de colectare a deșeurilor sunt adevărate focare de infecție, iar în preajma blocurilor înalte, din lipsa spațiului, amplasarea la câțiva metri de scara blocului sau direct pe aleile pietonale creează un permanent disconfort. Soluția mutării pubelelor în subteran este aplicată de mult timp în orașe din vestul Europei și chiar și în Romania sunt orașe care au implementat această soluție. În Târgu Jiu, Ploiești și Predeal, metoda civilizată a pubelelor subterane este aplicată cu succes. Alba Iulia, Târgu Mureș, Deva și Sectorul 3 București, au lansat proiecte pilot pentru a obișnui locuitorii cu noul sistem de colectare, care presupune o platformă mobilă în care sunt plasate tomberoanele și care, prin acționare hidraulică cu un dispozitiv aflat în dotarea mașinilor de colectare, poate fi ridicată împreună cu pubelele pentru golirea acestora și coborâtă ulterior înapoi în subteran.

Cred că această soluție trebuie implementată cât mai repede și în municipiul Cluj-Napoca, cel puțin în zonele foarte aglomerate. Drept urmare, vă rog să analizați această propunere împreună cu operatorii de salubritate pentru a identifica, modalitatea legală, costurile și locurile în care se impune implementarea urgentă a acestei soluții” se arata in cererea consilierului Ioan Bildea.Lasă un răspuns

Site creat de