Sport

Proteinele de calitate conduc la dezvoltarea rapidă a masei musculare

proteine

Pentru a crește masa musculară, trebuie să măriți consumul de proteine, afirmă în cor nutriționiștii sportivi.

Atunci când consumul de proteine este mai mic decât nevoile curente, organismul se bazează pe propriile sale rezerve, iar masa musculara se topește treptat. Consumul de proteine, în contextul desfășurării unei activități sportive susținute, fie ea profesioniste sau chiar la nivel de amatori, face posibilă creșterea masei musculare și reducerea grăsimilor nesănătoase.

De ce sunt atât de importante proteinele pentru om?

Proteinele conțin minim opt aminoacizi esențiali pentru corpul nostru, pe care trebuie să-i procurăm din alimentație ori suplimente nutritive. Dacă fie și doar unul dintre cei opt lipsește, întreaga funcționare corectă a organismului este dată peste cap.

Cantitatea ideală de proteine necesară este de aproximativ 1,6 grame pe kilogram de greutate corporală/zi, adică vreo 130 de grame de proteine de calitate pentru o persoană sportivă care cântărește 80 kilograme. Reprezintă un necesar de proteine calitative aflat la un nivel dublu față de cineva care nu face sport decât cel mult ca înviorare, dimineața.

Proteinele sunt extrem de importante pentru sportivi deoarece ajută direct la construirea mușchilor.

Iată de ce, mai ales dacă vorbim de oamenii ce fac activități fizice intense, este nevoie ca aceștia să aibă o nutriție adecvată, în care proteinele să fie de calitate și de origini diferite. Cam greu să obții rezultate deosebite în marea majoritate a sporturilor dacă te rezumi la a mânca doar fructe și legume. Acest lucru se întâmplă deoarece, în proporție covârșitoare, proteinelor vegetale le lipsesc în medie unul sau doi aminoacizi esențiali, motiv pentru care este foarte important să vă modificați dieta și să consumați cel puțin două porții de proteine de calitate de origini diferite (animală și vegetală) în fiecare zi, mai ales dacă faceți culturism.

Alimente bogate în proteine

Dintre alimentele recomandate sportivilor pentru creșterea masei musculare putem aminti: carnea roșie, ouăle, brânza.

Carnea, fie ea albă sau roșie, are cam același conținut proteic, dar trebuie subliniat faptul că este recomandabilă prioritar carnea roșie, deoarece este mai bogată în fier, o componentă esențială a hemoglobinei, de bază pentru buna funcționare a mușchilor și a corpului în general.

Ouăle sunt bogate în proteine de foarte bună calitate ce conțin aproape toți aminoacizii necesari unei diete echilibrate.

Brânza de vaci conține mai multe proteine decât laptele și mai reprezintă, concomitent, inclusiv o sursă de calciu foarte bună, acest mineral fiind esențial pentru contracțiile musculare.

Carnea de pui, vită, iaurtul, quinoa, soia etc. pot ajuta eficient și ele la dezvoltarea masei musculare.

Suplimentele alimentare cu un conținut bogat de proteine se știe că pot îmbunătăți performanțele sportive, dacă sunt luate în mod științific, conform sfaturilor unui nutriționist experimentat.

Cerințele de proteine cele mai mari sunt, precum era de așteptat, în ceea ce îi privește pe culturiști, mai ales dacă aceștia au depășit 40 de ani.

Acest sport – culturismul, are milioane de fani în lumea întreagă. Nu e deloc întâmplător că se întâmplă acest lucru. Culturismul are multe beneficii pentru sănătate, deoarece îi ajută pe practicanți să rămână supli până la vârste înaintate și să lupte cu succes împotriva diabetului.

Culturiștii sunt și cei mai mari consumatori de băuturi și suplimente solide îmbogățite cu proteine anume destinate pentru a susține dezvoltarea musculaturii. Studiile efectuate de cercetători ai unor institute prestigioase din întreaga lume au demonstrat că, în general, creșterea aportului de proteine permite o creștere a masei musculare simultan cu o scădere semnificativă a grăsimii, în special a abdomenului. Dar, pentru a obține rezultatele așteptare, o monitorizare a unui specialist nutriționist este esențială.Lasă un răspuns

Site creat de