Politic

Protest în Cluj-Napoca. Comunitatea Roşia Montană acuză Guvernul Tudose că vrea să ajungă la un compromis cu Gabriel Resources

protest cluj 31 ianuarie 2017 gratiere

Comunitatea Salvati Rosia Montana anunta un protest vineri, 1 septembrie, in Piata Victoriei din Bucuresti, dar si in Cluj si Iasi, dupa ce premierul Mihai Tudose a anuntat in urma cu o zi ca Guvernul vrea sa retraga de la UNESCO dosarul pentru a declara toata zona arie protejata natural.

Iata mai jos paginile de organizare a protestelor:

  • Bucuresti: https://www.facebook.com/events/689970724545359
  • Cluj: https://www.facebook.com/events/1902753960046926
  • Iasi: https://www.facebook.com/events/312200695918631

Campania Rosia Montana cere de urgenta premierului Tudose sa nu permita distrugerea Rosiei Montane prin incheierea arbitrajului cu Gabriel Resources. Un compromis intre cele doua parti in litigiu ar avea valoare de lege pentru Romania si ar putea duce la retragerea dosarului de nominalizare in lista UNESCO si acordarea de avize pentru inceperea minei„, afirma asociatia Alburnus Maior, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Protestele sunt anuntate atat in Bucuresti, cat si in Cluj, Iasi si alte orase din tara. „La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 iesim din nou in strada pentru a protesta ferm impotriva incercarii guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obtinut in toti acesti ani, pentru Rosia Montana si in lupta impotriva coruptiei”, se arata in comunicat.

In opinia asociatiei, „teama ca Memoriul companiei va deveni public se pare ca ii ingrozeste pe cativa dintre politicienii care au sustinut de-a lungul timpului proiectul minier” iar „reactiile din presa din ultimele zile arata cat de exploziv ar putea fi continutul Memoriului si explica graba politicienilor de a incheia arbitrajul”.

Declaratia lui Tudose este de-a dreptul halucinanta. Cum sa compari galeriile romane si vestigii arheologice unice in lume, cu o libelula? Doar atat il duce capul? Ii transmit si lui Tudose ce i-am zis si lui Ponta, Basescu, Tariceanu si cine a mai vrut dinadins sa ne distruga comunitatea: noi nu vom pleca din casele si de pe terenurile noastre pentru a face loc cianurii si imbogatirii voastre!”, a declarat Eugen David, Presedintele asociatiei Alburnus Maior, citat in acest comunicat.

Gabriel Resources Ltd. a solicitat Romaniei despagubiri in valoare de 4,4 miliarde de dolari in procesul de arbitraj, drept compensatii pentru pierderile pe care sustine ca le-a suferit in urma nedemararii proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana.

Cerea a fost depusa la un tribunal arbitral constituit sub auspiciile Centrului International al Bancii Mondiale pentru reglementarea disputelor legate de investitii (ICSID).

O decizie nu este asteptata inainte de toamna anului 2019.Lasă un răspuns

Site creat de