ACTUALIZARE: ACTUALIZARE: Negocierile dintre sindicaliştii din cadrul ANP şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, au eşuat după mai bine de 20 de minute de discuţii. Raluca Prună a declarat că nu poate să ia o decizie de una singură şi că va discuta despre doleanţele angajaţilor din penitenciare cu cu colegii din cabinetul din care aceasta face parte. Sindicaliştii au anunţat că protestele vor continua şi în zilele următoare la restul închisorilor din ţară.
Zeci de angajaţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) din Gherla, Dej, Baia Mare, Satu Mare, Aiud protestează în aceste momente în fata Penitenciarului Gherla. Sindicaliştii cer îmbunătățirea condițiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităților salariale și demiterea ministrului justiției pentru incapacitate profesională.
În această dimineaţă, este aşteptată la Gherla Raluca Prună , ministrul Justiţiei, care va discuta cu angajaţii ANP. Protestul a început după ora 09, iar sindicaliştii au afişat, în mod ironic, o plasă cu prune în aşteptarea Ralucăi Prună: „Nu atingeţi! Prună sensibilă”.
Vizita oficialului coincide şi cu inaugurarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul Penitenciarului Gherla.
„Sindicatele din penitenciare declanşează mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităţilor salariale şi demiterea Ministrului Justiţiei pentru incapacitate profesională. La Penitenciarul Gherla, Ministrul Justiţiei a promis că va discuta cu angajaţii care protestează în dată de 26.09.2016, fiind invitată la inaugurarea festivă a Centrului Terapeutic pentru Femei, împreună cu Ambasadorul Norvegiei în România, dna. Tove Bruvik Westberg. Cu speranţa că a înţeles exact legislaţia pe care doreşte să o discute cu personalul, anterior făcând confuzii serioase, solicităm Ministrului Justiţiei că întâlnirea să aibă loc înainte de mitingul de protest care este organizat în dată de 26 septembrie în intervalul orar 11.00 – 15.00 în faţă Penitenciarului Gherla„, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Omnia.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că personalul din penitenciare lucrează în aceleaşi condiţii ca şi deţinuţii şi spun că au de gând să dea Guvernul în judecată.
„În prezent, se înregistrează la nivelul sistemului penitenciar un număr de 1.5 milioane ore suplimentare efectuate de către personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat datorită deficitului de personal de 8.000 de angajaţi, estimat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor prin raportare la standardele de personal oficiale. Ministrul Justiţiei refuză aplicarea OUG 20/2016 în sensul eliminării inechităţilor salariale şi pentru personalul din sistemul penitenciar, deşi actul normativ include această categorie alături de ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Drept pentru care, sindicatele din penitenciare vor acţiona în judecată Guvernul pentru recuperarea acestor sume de bani datorate„, se mai arată în documentul citat.
Protestele vor continua pe termen nelimitat până la soluţionarea revendicărilor, mai transmit sindicaliştii. Astfel, luni, 26 septembrie protestează angajaţii de la penitenciarele Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu şi Codlea, joi, 29 septembrie cei de la Târgu Jiu, Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Bucureşti, Barcea Mare iar pe 4 octombrie cei de la Bucureşti, Focşani, Tichileşti, Baia-Mare şi Aiud. Joi, 6 octombrie vor protesta lucrătorii de la închisorile Târgşor, Bistriţa, Miercurea-Ciuc, Oradea, Colibaşi.
În continuare, pe 11 octombrie, se vor alătura protestului cei care lucrează la penitenciarele Timişoara, Târgu-Mureş, Brăila, Mărgineni, Târgu-Ocna iar la data de 13 octombrie cei de la Ploieşti, Iaşi, Galaţi, Craiova, Buziaş. Marţi, 20 octombrie, vor protesta angajaţii de la Tulcea, Satu Mare, Slobozia,Spital Dej, Bacău şi joi, 22 octombrie, cei de la penitenciarele Arad, Găeşti, Botoşani.