Social & Cultura

Psiholog: Vacanţa, cel mai bun medicament antistres

vacanta

Chiar dacă nu avem fonduri suficiente pentru o vacanţă exotică sau prioritizăm excesiv cariera, specialiştii atrag atenţia că trebuie să înțelegem importanța unei pauze şi să ne luăm câteva zile libere, mai ales pe timpul verii.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, astfel de perioade dificile nu sunt, în fapt, nimic alt-ceva decât semnale oferite de viaţă, prin intermediul subconştientului nostru, că avem nevoie de o pauză, în care să ne deconectăm de la micile probleme.

Întrebările esențiale

“Pe parcursul vieţii, conştientul ne tot alimentează cu mesaje că totul trebuie luat în serios, că nu avem nevoie de pauze, că actualul loc de muncă este ceea ce ne dorim, chiar dacă ne termină psihic, că rutina este bună şi trebuie să ne ţinem de ea până la pensionare, şi chiar şi după ea. La un moment dat, subconştientul nostru clachează şi construieşte scenarii, aparent dăunătoare, dar care au, ca scop final, deconectarea noastră. Tot acest declic se petrece într-o fracţiune de secundă. Ori stăm în pat şi dintr-o dată suntem străfulgeraţi de întrebarea: «Chiar sunt fericit cu adevărat aşa cum sunt acum?» Ori stăm pe Facebook, ne uităm la fotografii ale prietenilor sau chiar ale necunoscuţilor, care par atât de fericiţi în Santorini, Thailanda, Tenerife sau chiar pe plaja din Mamaia, încât ne enervăm şi ne întrebăm cu voce tare: «Eu de ce nu merg niciodată într-o astfel de vacanţă?»”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Rutina, factor de risc pentru depresie

Un studiu arată că persoanele care pleacă mai mult în vacanţă sunt mai ferite de depresie, oboseală şi momente tensionate. În schimb, cele care nu se odihnesc suficient suferă de o stare permanentă de somnolenţă şi se simt stresate mai tot timpul. De altfel, s-a demonstrat ştiinţific că rutina amplifică starea de depresie. “Ieşi afară, ieşi din casă”. Unde? Oriunde. În parcul din faţa blocului sau în îndepărtata Indie. Mintea conştientă construieşte graniţe, impune reguli, crezând că ne vrea binele, însă spiritul nostru este liber, are nevoie de aventuri, de acţiune, de orice altceva numai nu de rutină. “Unul dintre cele mai mari beneficii ale călătoriilor este că te ajută să te deconectezi de la ceea ce ai lăsat acasă. Fie că avem o problemă de cuplu, fie că avem probleme la locul de muncă sau într-un alt aspect al vieţii noastre, plecarea într-un loc nou ne ajută să ne mutăm atenţia de la ele şi să acumulăm noi expe-rienţe. Până în acel moment, credeam că tot ceea ce facem în viaţă – adică rutina pe care ne-am creat-o – este suficient. În vacanţă descoperim noi puncte de vedere, noi moduri de a gândi şi de a acţiona şi, de multe ori, chiar suntem surprinşi de noi. Readucem în viaţa noastră sentimente şi simţiri pe care le-am uitat, care abundau în copilărie, însă nu mai au loc în viaţa de adult”, afirmă psihoterapeuta Andra Tănăsescu.

Cum ne deconectăm în vacanţă?

Primul lucru pe care îl putem face, chiar înainte de a ne pregăti bagajele pentru vacanță, este să ne anunțăm colaboratorii, prietenii și familia că… mergem în vacanță. Adresa noastră de e-mail trebuie setată să trimită mesaje automate că, în perioada x, suntem plecați în concediu, prietenii noștri trebuie să fie înștiințați că telefonul nostru va rămâne mai mult în camera de hotel sau va fi folosit numai pentru poze. Toată lumea trebuie să respecte nevoia noastră de intimitate, de deconectare, iar toate mijloacele care ne-ar putea aduce aminte de rutină trebuie lăsate acasă: rapoarte pentru lucru, teancuri de facturi etc.

“Dacă alegi să mergi singur în vacanță, fă orice activitate pe care, în mod normal, n-ai face-o dacă ai fi acasă. Plimbă-te, descoperă noul oraș, descoperă oamenii, cum gândesc, ce-i diferit și cum te simți să fii acolo. Bucură-te de fiecare moment și fii prezent, indiferent de ce faci acolo. Dacă mergi împreună cu sau la cineva, petrece-ți timpul cu acea persoană. Bucură-te de prezența lor, râdeți, glumiți, ieșiți și faceți lucruri care să vă scoată din rutină. Luați-vă timp să cunoașteți mai bine acea persoană și fiți curi-oși de lucrurile pe care vi le poate oferi viața. Iar în momentul în care reveniți acasă, luați din acea energie creată și folosiți-o pentru voi,  pentru ceea ce aveți nevoie. Observați dacă lucrurile s-au așezat, dacă v-au venit noi idei sau dacă pur și simplu vi s-a schimbat atitudinea cu privire la situația de la care ați plecat”, conchide specialistul.

POZITIV

Creierul, stimulat de activități noi

Un studiu publicat în revista de specialitate “Translational Psychiatry” susţine că atât vacanţa, cât şi meditaţia au un impact pozitiv asupra reţelelor moleculare, cea mai importantă activitate la nivelul genelor fiind observată la acele zone care au legătură cu răspunsul la stres şi funcţionarea sistemului imunitar. În plus, oamenii de ştiinţă argumentează beneficiile vacanţei asupra sănătăţii mentale prin faptul că vizitarea unor locuri noi influenţează pozitiv reţelele neuronale (neuroplasticitatea). Când ne aflăm în mediul nostru obişnuit, creierul funcţionează “pe pilot automat”, însă, atunci când este expus la sunete, gusturi şi culturi noi, creierul uman se revitalizează prin deschiderea unor noi sinapse.

STATISTICI

Doi români din trei pleacă în vacanță

În 2017, două treimi dintre români pleacă în vacanţă, dar doar jumătate dintre aceştia vor părăsi ţara. Aproape 30% din respondenţii unui studiu de piaţă în domeniul turismului nu pot cheltui în concediu mai mult de 500 de euro. Ca şi comportament general, 31% din români au declarat că merg anual în vacanţă şi 36% de două ori pe an.

Femeile care merg în vacanţă o dată la 6 ani sau poate chiar mai rar sunt de 8 ori mai predispuse la boli de inimă decât cele care îşi iau concediu de două ori pe an.

Cel puţin o vacanţă pe an poate reduce cu 30% riscul de infarct şi de accident vascular cerebral.

Persoanele care merg anual în concediu au o rată a morbidităţii cu 21% mai scăzută.Lasă un răspuns

Site creat de