Timp liber, Important

Pulsul artei contemporane se ia la Centrul de Interes din Cluj: expoziții noi, ateliere deschise și muzică jazz

Centrul de Interes împlineşte un an de activitate | Vor fi organizate o serie de evenimente dedicate artei contemporane

Centrul de Interes inaugurează sezonul expozițional de toamnă în data de 4 octombrie, între orele 19 și 23, cu o serie de 12 expoziții noi, 7 proiecte realizate de artiști rezidenți și 12 ateliere de lucru și spații de creație deschise publicului, dipuse pe 4 etaje.

Tabloul serii va fi întregit de un concert jazz susținut de Ana Munteanu Trio în curtea recent modernizată a Centrului, de la ora 20:30. Nu vor lipsi nici food truck-urile și un cocktail bar, cu cele mai gustoase preparate street food și băuturi pe alese. Un veritabil tour de force pentru publicul iubitor de artă contemporană și nu numai!

Un regal artistic remarcabil: 12 expoziții noi

Jane McAdam Freud, artistă britanică de anvergură, fiica pictorului Lucian Freud și stră-strănepoata lui Sigmund Freud, expune pentru prima dată la Cluj, la SPAȚIU INTACT. În expoziția ”NOW”, McAdam vorbește despre prezent ca despre un refugiu pe care noi toți ar trebui să-l populăm: ”Prezentul este momentul meu favorit. Dacă ești realmente viu, nu poți trăi decât în prezent”. Artista explorează ready-made-ul în maniera sa unică și originală, și acționează prin arta sa asemeni unui psihanalist care abordează obiectele ca într-o ședință de psihoterapie, intenția ei fiind de a scoate la lumină părțile ascunse sau ignorate.

Cristi Puiu, una dintre cele mai diferite voci ale cinematografiei acestui secol, revine cu cea de-a doua sa expoziție personală, ”FOZAKAKOZFEA”, la galeria BARIL. Titlul expoziției e un cuvânt pe care fiica lui, Zoe, l-a scris la vârsta de 4 ani pe o hârtie peste un desen. Lucrările din expoziție au apărut din dorința artistului de a aduna într-o suită interminabilă de imagini vestigiile acestei epoci, de-a lungul Dunării, spre Marea Neagră. ”M-am străduit să închid între marginile cadrului o declarație de dragoste conformă cu fiorul pe care depărtarea mi-l provoacă”, declară Cristi Puiu.

Numele artistului maghiar Erik Mátrai este strâns legat, mai ales în ultimii ani, de arta luminii: sculpturi monumentale lumino-cinetice. Cea mai nouă instalație a sa, ”Moving Wall” va putea fi văzută la BAZIS Contemporary. Cu ajutorul fasciculelor de lumină și a ceții, instalația lui Mátrai modifică percepția privitorului asupra spațiului și oferă o nouă perspectivă noțiunii de mișcare.

Pornind de la tehnica cianotipia, un procedeu vechi de imprimare a fotografiilor pe diverse suporturi, folosind substanțe chimice și expunere la soare, fotograful belgian Dries Segers construiește imagini fără a folosi însă negativul. Lucrările sale din expoziția ”Never, Nowhere” de la spațiul CAMERA se bazează pe ideea de imagini necontrolate: ”Soarele întunecă materialul textil în timp ce eu împătur lucrarea, pierzându-se astfel controlul asupra compoziției imaginii.”

Dacă arta ar fi literatură, a treia expoziție personală a lui Răzvan Botiș la galeria SABOT – ”The Ceramist”, ar fi o carte, în viziunea filologului și antropologului Tudor Vlădescu. ”Genul de carte fără desene și fără poze, pe care o poți parcurge pe îndelete, oprindu-te din când în când să te întrebi: De cine îmi aduce aminte ăsta? Și apoi să râzi, pentru că ai de-a face cu satiră pură. Nu orice fel, ci genul moralist, care și-a creat propriul sub-gen acum ceva timp”, adaugă el.

Deschiderea noului sezon expozițional va marca și inaugurarea unui nou spațiu de proiecte: FRICHE, primul proiect fiind realizat în colaborare cu rezidenții Centrului de Interes. La împlinirea a cinci ani de la prima expoziție, Galeria Nano revine la pasiunea pentru picturi în format mic, lucrate minuțios și în tehnici tradiționale, prezentând proiectul Cristinei Coza-Damian – ”Cluster”, care constă într-o serie de picturi ce au forța să-l facă pe privitor să renunțe la prezentul cotidian și să privească cu adevărat obiectul de artă. O altă propunere de deconectare de la viața cotidiană, e proiectul ”Waiting Room” al artistei Irinei Măgurean de la CAMERA project space, care leagă, agitația, haosul și monotonia într-o instalație foto.

Expoziția pictorului Valentin Ionescu de la BAZIS project space, ”Unity of opposites – facets of reality”, prezintă o explorare metafizică a spațiului prin geometrizări, sintetizări și alternări de contraste formale și de fond. Publicul clujean are ocazia să ia contact cu picturile artistului sârb Predrag Popara la ATELIER INTACT, care găzduiește expoziția ”Echo – Between Forms and Light”. Colecționarii de artă Tudor și Geanina Grecu reacționează la expoziția ”Sunny Side Up” a artistului olandez Martijn in ‘t Veld de la spațiul non+ULTRA, cu o serie de lucrări din propria colecție. ”Souvenirs Anamorphiques”, expoziția Isei Balog de la A+ Project Space, curatoriată de Martina Lolli, analizează prin intermediul diverselor suporturi reprezentarea de realități printr-o reflecție asupra multiplicității punctelor de vedere, posibilităților infinite de a interpreta realul și urmele lăsate în memorie de către evenimente.

Acces în 19 ateliere de lucru și de creație

Pentru o seară, publicul va avea ocazia să pătrundă în atelierele de lucru și de creație din Centrul de Interes. La etajul 1 pot fi vizitate: atelier Alex Mirutziu (instalația artistului Sasha Robert – ”Diriginta mea / profesoara de matematică e o teroristă și o cretină absolută”), atelierul comun al artiștilor Radu Comșa și Stefano Calligaro (lansarea cărții ”Fast One”), atelier István Betuker (proiectul ”Reflection”), Atelierul de Rezidență (proiect comun al artiștilor Cristi Avram, Marius Fodor, Robert Andacs și Vlad Paraschiv), atelier Mihai Plătică, atelier Dan Măciucă, atelier Vlad Olariu, Reborn Bicycles. Și la etajul 3 ușile vor fi deschise pentru public: atelier Gáspár Szilárd (expoziție de grup cu artiștii Matei Țigăreanu, Sergiu Laslo și Botiș Ștefan), atelier Istvan Cîmpan (live art performance și lansare de carte cu stikere de Sergiu Georgian Mazerschi), atelier pouf (proiectul ”Lube Lounge”, în colaborare cu colonia-colonia), atelier Ioana Iacob, atelier Radu Abraham. În seria atelierelor deschise se înscriu și cele ale artiștilor Belenyi Szabolcs și Adrian Ghiman, de la etajul 4. Pe coridorul dintre galeriile SABOT și BARIL, publicul va avea acces la patru spații din hub-ul creativ din aripa stângă a clădirii: Wanderer, COSTRUT & Chic Utility, Prototip Studio și LUT Studio.

Program de vizitare

În data de 4 octombrie, expozițiile vor fi deschise între orele 19 și 23, urmând ca în perioada 5 octombrie – 16 noiembrie, să se reia programul obișnuit al Centrului de Interes: de marți până sâmbătă, între orele 16 și 19. Intrarea e liberă. Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres.

Seria de expoziții face parte din programul ”Artă în Centrul de Interes” realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.


Photo by Vlad Cupsa | fb.com/vladcupsafotograf


program centrul de interes cluj



Lasă un răspuns

Site creat de